01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proč nemít krásnou radnici?

Proč nemít krásnou radnici? Tato myšlenka jistě napadne každého, kdo zavítá nebo snad jen projíždí okolím nové radnice v Proboštově. Tato víceúčelová budova byla postavena během 15 měsíců za 30 miliónů korun. Po slavnostním otevření na jaře t. r. již plně poskytuje služby občanům nejen radnice, ale...

Proč nemít krásnou radnici?

Tato myšlenka jistě napadne každého, kdo zavítá nebo snad jen projíždí okolím nové radnice v Proboštově. Tato víceúčelová budova byla postavena během 15 měsíců za 30 miliónů korun. Po slavnostním otevření na jaře t. r. již plně poskytuje služby občanům nejen radnice, ale i pošta a místní policie.

Krásnou budovu, příjemný interiér všech prostor s obdivem ocení každý, kdo radnici navštíví. Poděkování patří všem, kdo se na stavbě podíleli, ale především starostce obce Alence Antošové, která svou úžasnou pílí a snahou dokázala podtrhnout a zkvalitnit moderní život této obce.

Průmyslové Podkrušnohoří je poseto hustým shlukem lidských sídel, z nichž většinu založili již středověcí zemědělci. V údolí chráněném Krušnými horami leží obec Proboštov, jejíž nedílnou součástí je i osada Přítkov. Nejstarší zmínka o obci je z roku 1156 v listině, kterou královna Jitka, druhá manželka knížete Vladislava II., darovala Proboštov benediktinskému klášteru v Teplicích a pod světskou moc přešla obec v roce 1508, kdy Albert Kolowrat koupil teplické panství, do kterého byla zahrnuta také obec Proboštov.

Dnes je samostatnou obcí, spravovanou obecním úřadem. Některé z akcí bohatého společenského života přesahují význam obce. Jsou zde již tradičně připravovány programy v rámci Euroregionu Labe. Stavební rozmach je zřejmý již na první pohled a pro výhodnou polohu těsného sousedství s okresním městem Teplice je Proboštov velmi atraktivním a stále vyhledávanějším místem pro stavbu rodinných domů.

Ze sportovních možností lákají nejen vodní plochy a rozlehlé lesy a lesopark, ale i fitcentrum, tenisové kurty, oddíly hokeje, hokejbalu, fotbalu, badmintonu, volejbalu a různá občanská sdružení mohou poskytovat vyžití sportovní i kulturní. Obec leží v nadmořské výšce 245 metrů a má 2270 obyvatel.

Obec se od roku 1990 podrobila všeobecnému vývoji: proběhla plynofikace, uskutečnila se modernizace veřejného osvětlení, výstavba kanalizace v délce 6000 metrů a zámková dlažba zkrášlila chodníky. Všude jsou ukazatelé ulic, rekonstruovalo se 33 bytů IV. kategorie na byty I. a II. kategorie a vybudovalo se 13 půdních bytů. Do současné doby bylo zkolaudováno 55 nových domů a před kolaudací je dalších 32 domů. Nové lokality počítají s výstavbou přibližně 230 nových rodinných domků. Vznikla nová místa na dětská hřiště a využití volného času. Příkladem je výstavba westernového městečka, která přesvědčí i o naší spolupráci s německou mládeží z Pirny.

V kulturním domě se pořádají různé společenské akce, dětská představení, školní akademie, oslavy Dne matek, pravidelná posezení s hudbou a tancem, výstavy lodních modelářů, kondiční cvičení pro ženy. V lesoparku u rybníka oslavujeme Den dětí, do kterého se vždy s láskou zapojí nejen děti, ale i dospělí.

Zdravotní péče praktického lékaře a stomatologa je velkou výhodou pro starší obyvatelstvo. Pro matky s dětmi je přínosem mateřská škola Pastelka a základní škola.

Obec se může pochlubit již svými tradicemi, ke kterým patří především Antonínská pouť nebo sportovní akce, Proboštovská padesátka.

Při pohledu na budovu radnice je vidět kvalitní aktivity všech místních občanů. Zejména těch, kdo mají zdravý a poctivý přístup ke všemu, co je obklopuje a co jim zpříjemňuje život v obci Proboštov.

- Aa -

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down