01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unikátní zdroj informací

Unikátní zdroj informací Díky podpoře grantového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR "Informační zdroje pro výzkum a vývoj" (LI) mají od září 2000 vybrané typy institucí bezplatný přístup ke dvěma polytematickým elektronickým informačním službám - ProQuest 5000 a PCI Web....

Unikátní zdroj informací

Díky podpoře grantového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR "Informační zdroje pro výzkum a vývoj" (LI) mají od září 2000 vybrané typy institucí bezplatný přístup ke dvěma polytematickým elektronickým informačním službám - ProQuest 5000 a PCI Web.

Původně byla tato národní licence určena pouze pro vysoké školy a Akademii věd ČR, později byla rozšířena i na veřejné knihovny, nemocnice, úřady veřejné správy, muzea, galerie, státní archivy a výzkumné ústavy.

Financování licence je zajištěno do konce roku 2003 z prostředků, jež byly přiděleny projektu LI002043, který podala Ústřední knihovna Univerzity Karlovy.

Bližší informace o projektu a těchto službách lze získat na oficiální webové prezentaci národní licence (http://www.proquest.cz), kde je také vystaven elektronický registrační formulář. Albertina icome Praha, s. r. o., zajišťuje fungování národní licence po technické stránce.

Široké spektrum

Vzhledem k širokému spektru oborů, kvalitě zpracování a retrospektivnímu záběru (některé tituly jsou excerpovány od roku 1971) představuje ProQuest 5000 unikátní elektronický zdroj odborných, ale také populárně-naučných a zpravodajských informací (např. New York Times, Time, Newsweek, The Economist, Forbes, Fortune, Science, American Scientist, Life aj.).

Pokrývá v sedmnácti databázích společenské, humanitní a aplikované přírodní vědy, výpočetní a telekomunikační techniku, medicínu, farmacii, obchod a bankovnictví. ProQuest 5000 zahrnuje bibliografické záznamy článků (většinou doplněné abstrakty) z více než 7000 v angličtině vycházejících odborných časopisů, u 4000 z nich (s retrospektivou již od roku 1987) jsou k dispozici plné texty - v některých případech včetně doprovodných fotografií a schémat.

Databáze se aktualizují v různých intervalech podle jejich charakteru (některé články jsou do ní zařazeny v podstatě ve stejnou dobu, kdy vyjdou tiskem).

Standardní prohlížeč

Pro práci v systému není nutné speciální softwarové vybavení - stačí standardní webový prohlížeč (např. Netscape Communicator nebo Microsoft Internet Explorer - minimálně verze 3). V případě, že instituce je již registrována, kontrola oprávnění ke vstupu do systému je prováděna automaticky, uživatelé tedy nepotřebují individuální heslo. V praxi to znamená, že rozhodnutí, zda bude možné do těchto služeb přistupovat ze všech nebo pouze z některých počítačů, je plně v kompetenci dané instituce.

Po připojení je možné vyhledávat ve všech databázích najednou nebo zvolit jen některé z nich, které odpovídají předmětu zájmu uživatele. Rešeršní dotaz lze položit z několika hledisek (např. autor, název článku, deskriptor, název časopisu apod.).

K upřesnění jeho formulace slouží logické a proximitní operátory. Vyhledávání je dále možné provádět v přirozeném jazyce či jej omezit pouze na plné texty článků nebo na lektorované (peer-reviewed) časopisy.

Služba byla dále nedávno rozšířena o funkci IntelliDocs, díky níž jsou propojeny články s dalšími (například encyklopedickými) zdroji včetně těch, které jsou dostupné mimo samotný ProQuest 5000. Reprodukce dat v jakékoliv formě je v souladu s licenční smlouvou povolena výhradně pro interní nebo osobní účely.

Nadstavbová služba

Součástí služby je nadstavbová služba ProQuest SiteBuilder, která umožňuje (bez znalosti jazyka HTML) vytvářet vlastní vzhled vyhledávacího rozhraní, umístit na webové stránky odkazy na jednotlivé nalezené články nebo časopisy z databází přístupných v ProQuest 5000 a na předem připravené rešeršní dotazy, které se znovu provedou v aktualizovaných databázích.

Vedle služby ProQuest 5000 mohou členové konsorcia využívat rovněž službu PCI Web. Tato databáze obsahuje bibliografické záznamy článků ze zhruba 3500 periodik pokrývajících společenské a humanitní obory z období 1770 až 1995. Na rozdíl od ProQuest 5000 jsou indexovány rovněž časopisy v němčině, francouzštině a dalších jazycích.

Kontakty: Mgr. Filip Vojtášek, Albertina icome Praha, s. r. o., Štěpánská 16, 110 00 Praha 1, tel.: 02/2223 1212, e-mail: filip.vojtasek@aip.cz, Mgr. Marie Paráková, Ústřední knihovna Univerzity Karlovy, Ovocný trh 3/5, 116 36 Praha 1, tel.: 02/2449 1296, fax: 02/2449 1629, e-mail: marie.parakova@ruk.cuni.cz.

-re-

Vzhledem k širokému spektru oborů, kvalitě zpracování a retrospektivnímu záběru představuje ProQuest 5000 unikátní elektronický zdroj odborných, ale také populárně-naučných a zpravodajských informací (např. New York Times, Time, Newsweek, The Economist, Forbes, Fortune, Science, American Scientist, Life aj.).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down