01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Český dům v Malmö

Český dům v Malmö Švédský ministr životního prostředí Kjell Larsson 15. srpna slavnostně otevřel výstavu "Evropská vesnice", která byla součástí největšího současného evropského stavebního veletrhu "Bydlení 2001". Tato široce pojatá prezentace téměř 60 různých typů domů s 500 byty probíhala v...

Český dům v Malmö

Švédský ministr životního prostředí Kjell Larsson 15. srpna slavnostně otevřel výstavu "Evropská vesnice", která byla součástí největšího současného evropského stavebního veletrhu "Bydlení 2001". Tato široce pojatá prezentace téměř 60 různých typů domů s 500 byty probíhala v jihošvédském Malmö do 16. září.

Hlavním cílem veletrhu bylo vyvolat seriózní diskuzi na téma možností bydlení v blízké i vzdálenější budoucnosti. Tomu odpovídalo i ústřední téma akce - trvale udržitelný rozvoj. Důraz byl kladen nejen na kvalitu stavebních materiálů a jednotlivých budov či bytů, ale také na architektonické řešení celého městského komplexu s využitím lokálních obnovitelných zdrojů energie - větrné, sluneční, geotermální a mořské. K tomuto záměru přispělo atraktivní prostředí Západního přístavu s výhledem na Öresundský průliv a nově postavený most do Dánska. V rámci mezinárodního projektu "Evropské vesnice" byly osloveny členské a kandidátské země Evropské unie se zcela konkrétním úkolem: postavit na zadaných parcelách řadové rodinné domy pro jednu rodinu, typické pro zemi původu, ale současně adaptované nejen na místní klimatické podmínky, ale i na švédské a evropské předpisy.

Česká republika byla v "Evropské vesnici" zastoupena třípodlažní vilou, kterou vyprojektovala a postavila firma PSJ Invest, a. s. Architektem Českého domu byl proděkan Technické univerzity v Liberci prof. ing. arch., akad. arch. Jiří Suchomel. Základní filozofie stavby spočívala v jednoduchém dispozičně-provozním schématu a snaze po maximálním propojení vnitřních prostor s vnějším prostředím. Toto uspořádání navodilo atmosféru transparentního domu. V přízemí se nacházel kromě vstupní části a technického zázemí velký obytný prostor s kuchyňským koutem, který byl propojen prosklenou stěnou s terasou. V dalších dvou podlažích byly umístěny tři ložnice a pracovna. Jednotlivá podlaží byla propojena lehce a vzdušně působícím ocelovým točitým schodištěm. Interiér budovy byl v souladu s jeho architekturou vyzdoben uměleckými díly předních českých výtvarníků Tomáše Císařovského, Stanislava Diviše a Karla Nepraše. Na realizaci ukázek moderního českého výtvarného umění v Českém domě se podílela Galerie MXM a České centrum Stockholm.

Český dům se snažil nejen v maximální míře splnit požadavky pořadatelů - dosažitelné za daných finančních podmínek - ale svým architektonickým řešením nabídnout i prostorový a estetický komfort, odpovídající počátku 21. století.

Zdeněk Lyčka,

ředitel Českého centra ve Stockholmu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down