01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové byty s dotací

Nové byty s dotací Zájemcům o nové bydlení vychází vstříc město Třebíč. V nedávných letech poskytlo stavební pozemky na výstavbu obytného kompexu v lokalitě zvané Na Kopcích. Mezi prvními byly v areálu vybudovány komunikace, inženýrské sítě, základní škola a následně předáno do užívání 58 bytů....

Nové byty s dotací

Zájemcům o nové bydlení vychází vstříc město Třebíč. V nedávných letech poskytlo stavební pozemky na výstavbu obytného kompexu v lokalitě zvané Na Kopcích. Mezi prvními byly v areálu vybudovány komunikace, inženýrské sítě, základní škola a následně předáno do užívání 58 bytů. Investorem v počáteční etapě se stalo město.

Financování dalších 22 bytů bylo řešeno ze tří zdrojů. Jednak z vlastních prostředků investora, společnosti BYT STUDIO, dále ze stavebního úvěru a také z peněžních záloh budoucích uživatelů nových bytů. Zájemci o jejich koupi skládali 25 % až 45 % z ceny bytu při podpisu smlouvy. Zbývající část ceny hradili podle dohodnutého platebního kalendáře. Klient ji doplatil ještě před nastěhováním v roce 1998.

Vítanou injekcí pro Třebíč bylo uznání žádosti o přidělení dotace Ministerstva pro místní rozvoj v rámci Programu podpory výstavby nájemních bytů a infrastruktury. Podpora dosahuje jedné třetiny ceny nového bytu, takže ministerstvo přispělo částkou 19 mil. Kč na výstavbu dalších 48 bytů. Aby byla zajištěna kontrola nad hospodárným využitím státní podpory, město uzavřelo s investorem, Bytovým družstvem Na Kopcích, smlouvu o sdružení. Ta stanovuje podmínky, za jakých má výstavba a užívání bytových domů probíhat. Letos v srpnu bylo zkolaudováno prvních 18 bytů, zbývajících 30 má být dokončeno za rok. Převažují třípokojové byty. Nebytové prostory budou nabídnuty na kanceláře a obchody, pamatuje se i na ordinaci lékaře.

Splácení celkové ceny těchto bytů je rovněž rozděleno do tří částí. Kromě třetinové státní dotace další třetinu představuje členský vklad uchazeče o byt, který je hrazen ve třech splátkách. Nejprve při podpisu smlouvy do 10 dnů částkou, která činí 20 % z ceny bytu, dále je to 10 % z ceny až po dokončení hrubé stavby a konečný doplatek do měsíce po kolaudaci domu. Výši splátek lze upravit podle finančních možností člena. Zbývající třetina z celkové ceny bytu bude hrazena pravidelnými měsíčními splátkami hypotečního úvěru po dobu 20 let. Úvěr při výhodných podmínkách zajišťuje družstvo najednou pro všechny byty. I výši hypotéky si zájemci mohou stanovit sami. Po 20 letech budou byty převedeny do vlastnictví jejich uživatelů.

Letos dokončené byty jsou již obsazené. Nabízí se možnost individuální volby interiérových materiálů a vnitřního uspořádání bytového prostoru podle vkusu zájemce. Celkové architektonické řešení obytných domů v lokalitě Na Kopcích má poskytnout příjemné prostředí.

- jb -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down