01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Naděje zvaná nízkoenergetické domy

Naděje zvaná nízkoenergetické domy Před rokem jsme v Moderní obci psali o projektu unikátního nízkoenergetického a zároveň nízkonákladového domu pro město Sušice. S myšlenkou přišlo Středisko pro efektivní využívání energie (SEVEn), které na projekt sehnalo peníze a zapojilo do něj řadu významných...

Naděje zvaná nízkoenergetické domy

Před rokem jsme v Moderní obci psali o projektu unikátního nízkoenergetického a zároveň nízkonákladového domu pro město Sušice. S myšlenkou přišlo Středisko pro efektivní využívání energie (SEVEn), které na projekt sehnalo peníze a zapojilo do něj řadu významných kapacit.

V řídícím výboru se sešli zástupci několika ministerstev, Hospodářské komory ČR, Svazu měst a obcí ČR, na projektu samém se podíleli odborníci z výzkumných ústavů a vysokých škol, zkrátka podmínky téměř ideální. Vše vypadalo náramně slibně. Jenže dnes, po více než roce, se zatím do země ani nekoplo. Hlavní cíl té přepečlivé přípravy - získat s tímto úsporným typem výstavby zkušenosti a uplatnit je později v běžné praxi - tak dosud nebyl naplněn.

Zajímavé parametry

Při ceně, která nepřevyšuje cenu běžné bytové výstavby, se podařilo uspořit 40 % - 50 % nákladů na energie! Dům vznikal dosti netradičním způsobem: nejprve nastoupili inženýři, kteří zkoncipovali technické řešení, a pak teprve architekti dali dohromady konečnou podobu domu.

V navrženém domě jednoduchého tvaru s pultovou střechou nalezneme devět bytů ve třech podlažích, každý s podlahovou plochu 80 m2. Obvodový plášť je opatřen tepelnou izolací, takže dům značně překračuje požadavky současné normy na hodnotu tepelného odporu. Zajímavostí bytů je jejich zonální uspořádání: na studený sever je vždy umístěna velká nevytápěná komora nahrazující sklep, dále spíž a předsíň. Ve střední části bytu je situována koupelna, WC a kuchyně a konečně na jihu, v nejteplejší zóně, jsou všechny pokoje. Celou jižní stranu bytu lemuje prosklený balkón, který zlepšuje celkovou tepelnou bilanci. Toto uspořádání bytu je hlavním zdrojem úspor energie.

Nejasnosti v Sušici

Výstavba měla stát asi 12 mil. Kč, zahajovat se mělo před rokem. Sušice přitom loni získala dotaci 1,5 mil. Kč z České energetické agentury (ČEA) a měla přislíbenou i finanční podporu 320 000 Kč na byt od Ministerstva pro místní rozvoj. Protože město ale nepokročilo se zajištěním financí doma, budoucím nájemníkům se zdála stavba drahá. Nevědělo se, kdo bude vlastně investorem. Proto rozhodlo loni na podzim sušické zastupitelstvo, že se stavba prozatím odloží. Obě dotace tak propadly.

SEVEnu a architektům se mezitím podařilo dále snížit náklady na výstavbu o 1,4 mil. Kč (ušetřilo se na základech a monitoringu úspor). Starostka Sušice JUDr. Jiřina Rippelová tvrdí, že teď už je výstavba finančně mnohem únosnější a že by se mělo začít stavět ještě letos na podzim. Dotace od ČEA už ale nenávratně propadla, takže město kvůli svému váhání, nejasnostem ve financování a poněkud křečovité snaze ušetřit nejspíš naplní známé cimrmanovské pravidlo "kdo chce mít moc, nemá nic".

Humpolec a Železný brod

Mezitím se ale rozeběhly další dva projekty nízkoenergetických domů, které zatím vypadají velmi slibně, a to v Humpolci a v Železném Brodě. Spolupráce SEVEnu se starosty obou měst postupuje velmi rychle: v Humpolci by chtěli začít stavět ještě letos, v Železném Brodě na jaře příštího roku.

"Humpolec má velké zkušenosti s výstavbou bytů a jeho zastupitelstvo je velmi aktivní," pochvaluje si Ing. Jiří Zeman, vedoucí celého projektu SEVEn. Dům velmi podobné koncepce jako je v Sušici se bude stavět na pozemku, kde už stojí další dům stejné velikosti, a dokonce projektovaný stejnou projekční kanceláří. Bude zde tedy perfektní možnost srovnání s běžnou novou výstavbou. Čtyřpodlažní dům za 19 mil. Kč bude mít 16 bytů od garsoniér po 3 + 1. Zasklená lodžie bude ale jen u obývacího pokoje, ložnice budou mít přímé větrání.

V Železném Brodě nejsou byty uspořádány tak přísně zonálně jako v předchozích dvou projektech. Dům také nemá klasickou severojižní orientaci, která je jinak pro tyto domy typická. Je situován spíš směrem SV - JZ, navíc při rušné komunikaci. Architekti se zde tedy museli poprat nejen se zmíněným rozporem vysoké energetické účinnosti a zároveň nízkých nákladů, ale i s dalšími omezeními, která si vyžádala lokalita. Nakonec se rozhodli situovat obytné prostory do klidného parčíku a při rušné silnici ponechat chodby, komory a další "izolační" části bytů. Na stavební čáru pak dům "dorovnává" zajímavé, asymetricky řešené schodiště, takže tato stavba bude pozoruhodná i z ryze architektonického hlediska.

A ještě jedna zajímavost: o stavbu projevuje eminentní zájem řada firem z oboru, které se tímto způsobem vzdělávají. Je to vlastně poprvé, kdy firmy takový aktivní zájem projevují, což nelze než uvítat - nízkoenergetické domy totiž vyžadují perfektní provedení všech detailů a určité "know how" u lidí, kteří stavbu provádějí, je nezbytné.

V domě bude 12 bytů o velikosti 6x 2 + 1 a 6x 3 + 1 a dále dva komerčně využívané prostory. Investiční náklady jsou plánovány ve výši asi 16,5 mil. Kč. Cena 1 m2 bude činit 19 000 Kč.

Příčný nosný systém domu bude betonový (mj. i z důvodu akumulace tepla v masivních betonových stěnách), vnější plášť dřevěný s 30 cm minerální izolace. Dům bude vytápět plynová kotelna, přípravu teplé užitkové vody zajistí plynový ohřívač. Na domě jsou ale plánovány i sluneční kolektory pro přípravu teplé užitkové vody (celkem 24 kusů), které by měly zajistit asi polovinu z celkové spotřeby teplé vody.

I zde projevují zastupitelé a občané o výstavbu značný zájem. "Zatím jsme stavbu domu nikde příliš nezmiňovali a o byty už projevilo zájem několik lidí," tvrdí starosta Železného Brodu Mgr. Václav Horáček. Provozní náklady budou poloviční ve srovnání s běžnou výstavbou - a to je v místě s drsnějším klimatem, jaké má Železný Brod, jistě dosti významné.

A čím se vlastně nízkoenergetické domy liší od běžné výstavby? Ing. Petra Neuwirthová, Ph. D. ze SEVEn podotýká, že rozdílů není mnoho: "Domy se odlišují především svou celkovou koncepcí, větší vrstvou izolace a dále v mnoha detailech, které znamenají např. vyloučení tepelných mostů, lepší vzduchotěsnost a kvalitní okna (ta nejkvalitnější už se ale nevejdou do požadované ceny)."

"Na Sušici jsme se všichni učili. Vše se tak dělalo velmi podrobně a mnohokrát ověřovalo. Teď už máme informací mnohem více a jde jen o to rozšířit je mezi zájemce," komentuje situaci Ing. Zeman ze SEVEn. Ale nejen to: je potřeba konečně už první projekty realizovat, aby se mohli všichni nevěřící Tomášové přesvědčit, že vše, co bylo propočteno, také funguje. Pokud totiž budou úspory skutečně činit 40 % až 50 %, bude po takovýchto domech značná poptávka.

Vždyť úspora by měla činit asi 5000 Kč na byt za rok oproti běžnému domu postavenému podle současných českých norem (a pochopitelně mnohem více proti nekvalitní starší výstavbě). Platit za energie jen polovinu běžné ceny se jistě bude líbit asi každému.

Jana Plamínková

FOTO ARCHÍV

Spotřeba tepla na vytápění (v kWh/m2)

Panelový dům staršího typu cca 170

Nová výstavba cca 110

Nízkoenergetický dům do 50

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down