01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Okresní úřady a kraje

Okresní úřady a kraje Ústavním zákonem č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, bylo zřízeno čtrnáct vyšších územních samosprávných celků - krajů. Jejich postavení blíže upravuje zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), dále jen zákon o krajích a pokud jde o...

Okresní úřady a kraje

Ústavním zákonem č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků, bylo zřízeno čtrnáct vyšších územních samosprávných celků - krajů. Jejich postavení blíže upravuje zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), dále jen zákon o krajích a pokud jde o Prahu, zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze.

Postavení okresních úřadů upravuje nový zákon č. 147/2000 Sb., o okresních úřadech, dále jen zákon o okresních úřadech, který s účinností od 12. 11. 2000 (s výjimkou § 36 a 39, které nabyly účinnosti dne 1. 1. 2001) nahradil dřívější zákon č. 425/1990 Sb., o okresních úřadech, úpravě jejich působnosti a o některých dalších opatřeních s tím souvisejících.

Zákon o okresních úřadech ukládá okresním úřadům spolupráci s určitými správními orgány. Podle § 2 odst. 2 věty první zákona o okresních úřadech spolupracují okresní úřady ve svých správních obvodech s ostatními územními správními úřady, orgány kraje a orgány obcí.

Vydávání právních předpisů

Kraje jsou podle zákona o krajích příslušné k vydávání právních předpisů, a to obecně závazných vyhlášek a nařízení kraje. Právní předpisy kraje obvykle nabývají účinnosti patnáctým dnem následujícím po dni jejich uveřejnění ve věstníku právních předpisů kraje, případně pozdějším dnem stanoveným v tomto právním předpisu.

Podle § 9 odst. 2 zákona o krajích však mohou právní předpisy kraje nabýt účinnosti také dříve, vyžaduje-li to naléhavý obecný zájem. Den nabytí účinnosti právního předpisu se v těchto případech neurčuje podle dne zveřejnění právního předpisu ve věstníku právních předpisů kraje. Vyžaduje-li to naléhavý obecný zájem, lze v právním předpisu stanovit dřívější počátek účinnosti, nejdříve však dnem vyhlášení.

V těchto případech se vyhlášení právního předpisu provádí jeho vyvěšením na úřední desce krajského úřadu, na úředních deskách okresních a obecních úřadů, kterých se dotýká, a uveřejní se i v hromadných sdělovacích prostředcích. Povinnost zveřejnit právní předpis dodatečně ve věstníku zůstává tímto způsobem vyhlášení právního předpisu nedotčena.

Podle § 10 odst. 1 zákona o krajích vydává každý kraj pro svůj územní obvod věstník právních předpisů kraje, který je tiskovinou (redakci věstníku vykonává krajský úřad v samostatné působnosti). Věstník musí být každému přístupný u krajského úřadu toho kraje, který jej vydává, a u všech okresních a obecních úřadů v kraji.

To samozřejmě předpokládá, aby krajský úřad věstník rozeslal na všechny okresní a obecní úřady ve svém územním obvodu. Kromě toho může každý kraj zveřejnit stejnopis věstníku na internetu.

Veřejné zasedání zastupitelstva

Okresní úřady rovněž spolupracují s krajským úřadem při informování občanů kraje o konání veřejného zasedání zastupitelstva kraje. Podle § 42 odst. 1 věty první a druhé zákona o krajích je zasedání zastupitelstva kraje veřejné.

Krajský úřad zveřejní informaci o místě, době a navrženém programu připravovaného zasedání zastupitelstva kraje vždy nejméně deset dnů předem jednak na úřední desce krajského úřadu, jednak na úředních deskách okresních a obecních úřadů v kraji.

Přezkum rozhodnutí

Podle § 67 písm. a) zákona o krajích přezkoumává krajský úřad rozhodnutí vydaná okresními úřady a magistráty měst Brna, Ostravy a Plzně ve správním řízení, pokud není zákonem tato působnost svěřena zákonem zvláštnímu orgánu nebo pokud zákon nestanoví jinak. Totéž se uvádí v § 36 odst. 1 zákona o okresních úřadech, podle nějž rozhodnutí okresního úřadu vydané ve správním řízení přezkoumává příslušný krajský úřad, nestanoví-li zvláštní zákon jinak.

Výjimka z přezkumu rozhodnutí okresních úřadů krajskými úřady je obsažena např. v § 124 odst. 2 písm. d) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, v platném znění. Ministerstvo dopravy rozhoduje o odvolání proti rozhodnutím okresních úřadů vydaných podle tohoto zákona. Kromě toho např. zákon o okresních úřadech obsahuje přechodné ustanovení (§ 36 odst. 2).

Podle tohoto ustanovení řízení o odvolání proti rozhodnutí okresního úřadu pravomocně neskončená ke dni účinnosti tohoto ustanovení (k 1. 1. 2001) se dokončí podle dosavadních právních předpisů.

Podle § 17 odst. 1 písm. b) zákona č. 425/1990 Sb., o okresních úřadech, úpravě jejich působnosti a o některých dalších opatřeních s tím souvisejících přezkoumávaly rozhodnutí okresních úřadů vydaná ve správním řízení ústřední orgány státní správy. Ty jsou příslušné i po účinnosti § 36 odst. 1 zákona o okresních úřadech k přezkumu rozhodnutí v odvolacím řízení, nebylo-li odvolací řízení zahájené před účinností § 36 odst. 1 zákona o okresních úřadech pravomocně skončeno ještě před nabytím účinnosti tohoto ustanovení.

(Dokončení příště)

Hana Neumannová,

Olomouc

Podle § 2 odst. 2 věty první zákona o okresních úřadech spolupracují okresní úřady ve svých správních obvodech s ostatními územními správními úřady, orgány kraje a orgány obcí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down