01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postupovali pomaleji, zato d ů k l a d n ě j i

Postupovali pomaleji, zato d ů k l a d n ě j i V Praze 3 žije asi 75 tisíc obyvatel. Po skončení restitucí zůstalo v majetku této městské části 692 obytných domů, jednak ve staré zástavbě dolního Žižkova, jednak ve vinohradské části. O tom, jakým způsobem se vypořádala s prodejem domů a jejich...

Postupovali pomaleji, zato d ů k l a d n ě j i

V Praze 3 žije asi 75 tisíc obyvatel. Po skončení restitucí zůstalo v majetku této městské části 692 obytných domů, jednak ve staré zástavbě dolního Žižkova, jednak ve vinohradské části. O tom, jakým způsobem se vypořádala s prodejem domů a jejich rekonstrukcí, jsme hovořili s místostarostkou Milenou Kozumplíkovou.

[*] Kdy jste se rozhodli prodat první domy?

Během prvních dvou volebních období. V letech 1990 až 1998 bylo prodáno 245 domů družstvům nájemníků, převážně ve starší zástavbě.

[*] Panelové domy se tedy neprodávaly?

Samozřejmě jsme uvažovali, co s panelovými domy, kterých má městská část dvaadevadesát, hlavně, kde vzít prostředky na opravy. Paneláky byly stavěny v 60. až 80. letech a poslední byly kolaudovány v roce 1992. Jsou to jednak menší objekty s několika vchody, jednak budovy výškové, někde až desetipodlažní, a velké komplexy z roku 1976, které vyrostly místo zbouraných starých domů ve vnitřní historické části Žižkova.

[*] Proč jste nevyužili zákon č. 72/1994 Sb. ihned po jeho přijetí?

V určité fázi jsme sice uvažovali o tom, zda panelové domy prodávat podle uvedeného zákona ihned, tj. neopravené. Bylo by to pro nás jednodušší a určitě by se prodaly. Ale později bychom se museli dívat, jak se nájemci nemohou dohodnout, zda, jakým způsobem a za co je opravit. Po mnoha diskuzích a konzultacích s odborníky jsme se rozhodli: budeme postupovat sice pomaleji, zato důkladněji.

Vytypovali jsme soubor domů, které jsme hodlali opravit zásadním způsobem (zateplení, zrepasování oken, většinou i rekonstrukce rozvodů studené a teplé vody, opravy silnoproudých a slaboproudých rozvodů, vybavení domů domácími telefony, vyzdění bytových jader, rozvody kabelové televize, někde i přístavba výtahů). Chtěli jsme vybudovat i střešní nástavby s novými byty. Teprve takto opravené domy, respektive byty v nich se měly prodávat podle zákona č. 72/94 Sb. To byl záměr v roce 1999.

Skutečnost roku 2001 je taková, že hotové jsou dva domy v Kunešově ulici č. 2 - 18 a Na Ohradě č. 2, 4, 6, třetí dům - Jilmová č. 4 - 10, je rozpracován. V Kunešově ulici vzniklo v nástavbách 23 nových bytových jednotek, Na Ohradě 9 nových bytových jednotek a v připravované Jilmové to bude 10 nových bytových jednotek o rozloze 40 m2 - 106 m2. Byty v nástavbách jsou velmi pěkné a kvalitní.

[*] Byty v nástavbách jsou přidělovány mladým rodinám?

Nové byty nabízíme ve výběrovém řízení, z větší části je dostávají mladí zájemci. Ceny se pohybují mezi 25 000 - 30 000 Kč/m2.

[*] A staré stávající byty?

Prodej bytů podle zákona č. 72/1994 Sb. je velmi vstřícný vůči stávajícím nájemcům. Jednotlivé byty například v Kunešově ulici byly oceněny znalcem a Zastupitelstvo Městské části Praha 3 rozhodlo, aby byla poskytnuta 25% sleva z odhadní ceny, protože se jedná o panelový dům.

Nájemci mohli získat i další slevy, a to v případě, že se pro koupi rozhodli rychleji, než stanovil zmíněný zákon, nebo pokud se jednalo o prodej všech bytů v domě.

Celkem mohli tedy využít až 40% slevu. Například v Kunešově ulici stál 1 m2 plochy 8500 Kč. Pro koupi se rozhodlo téměř 80 % nájemců.

[*] Například důchodci s menšími příjmy měli rovněž možnost odkoupit zrekonstruované byty?

Hledali jsme možnost, jak vyjít vstříc všem, tedy i důchodcům. Oslovili jsme několik stavebních spořitelen a sdělili jim podmínky městské části, tzn. že cena musí být zaplacena při podpisu kupní smlouvy. Tuto podmínku splnila Raiffeisen stavební spořitelna. Půjčila příslušnou částku klientovi, který se pak sám rozhodl k zastavení bytu v její prospěch.

[*] Budete v rekonstrukcích pokračovat?

V podstatě už skončila kompletní oprava domů v Kunešově ulici. Z prodeje zhruba 80 % bytů včetně nástaveb a téměř všech garáží vznikl zisk ve výši zhruba 16 mil. Kč. Ten byl použit k další opravě domu Na Ohradě. Tímto způsobem lze získat finanční prostředky pro další rekonstrukci. Na Ohradě proběhl prodej velmi rychle. Ke kompletní renovaci se připravuje další panelový objekt v Jilmové ulici, který má 48 bytů, 20 garáží a dalších 10 nových bytů přibude v nástavbě.

[*] Jak se na tuto vaši činnost dívají nájemníci?

Zprvu měli dojem, že peníze z první akce jdou do spotřeby městské části. Když viděli, že se okamžitě použijí na další opravy domů, uvěřili, že s finančními prostředky nakládá městská část uvážlivě. Na dalších 20 domů už máme zpracované studie. Realizace by měla proběhnout stejných způsobem: dům se zrekonstruuje, přistaví se výtahy, nová nástavba a z finančních prostředků získaných prodejem bytů se bude zase pokračovat dál. Komfort domu se zásadně zvyšuje.

Předpokládám, že i v dalších letech se bude v této systémové práci pokračovat. Ta umožní, aby panelové domy byly v co nejlepším stavu a jejich životnost se prodloužila na více než 80 let.

Po těchto kompletních rekonstrukcích a prodejích by městské části zůstalo 73 panelových domů. Budeme se však snažit využít akce Magistrátu hl. města Prahy, který hodlá rekonstruovat domy na pražských sídlištích. V současné době je zmapován technický stav domů a finanční náročnost jejich oprav. Samozřejmě se zjišťuje i výtěžnost domů, tj., s jakým nájemným může magistrát počítat. Pro tyto velké panelové domy, které by nebyly vhodné k prodeji, počítáme tedy se spoluprací s magistrátem.

[*] Je to pravda, že když si nájemce nekoupí byt v panelovém domě, bude mu neúměrně zvyšováno nájemné?

Kolují opravdu fantastické pověsti. Držme se ale konkrétních čísel: nákladové nájemné v Praze je asi 70 Kč/m2 a měsíc. Zvýšení k 1. 7. 2001 je zhruba o 1,50 Kč. Holé nájemné je tedy v bytě I. kategorie v současné době po zdražení 35,60 Kč/m2 a měsíc. Jak je vidět, zdaleka nedosahuje nákladového nájemného.

[*] A tržní nájemné?

V současné době pronajímáme některé kvalitní byty ve výběrovém řízení, kdy nabídka dosahuje až 200 Kč/m2 za měsíc.

[*] Kdy plánujete ukončit kompletní rekonstrukce?

Prostředky městské části jsou omezené. Za jeden rok provedeme vždy jednu akci, přesto bych ráda, kdyby se tempo zrychlilo.

[*] Jak vypadá prodej nepanelových domů?

S jejich prodejem družstvům nájemníků jsme začali v roce 1992. Do roku 1998 se prodalo 245 domů za velmi vstřícných podmínek. Poskytli jsme opět slevy při prodeji, a navíc byl zaveden institut tzv. zpětného čerpání. To znamená, že družstvo nájemníků, které si dům koupilo a chce ho opravit, mohlo zpětně, do určité výše čerpat na opravy finanční částky ze zaplacené částky.

Větší část domů byla již prodána v první etapě, druhá etapa prodeje pak byla odstartována v roce 1999 za poněkud odlišných podmínek. Jedná se o domy, do kterých městská část neinvestovala za posledních pět let víc než 500 tisíc korun a které nejsou ve většině případů při hlavních ulicích. Z nich jsme vybrali 45 domů, rozdělili prodej do tří částí, ve kterých budou prodány.

[*] Zůstanou městské části vůbec nějaké byty?

Musíme si ponechat některé domy. Zastupitelstvo Městské části Praha 3 svým usnesením přijalo koncepci bytové politiky, jejíž přílohou je seznam 300 domů (7800 bytů), které by si městská část měla za každých okolností ponechat pro plnění povinností vůči svým obyvatelům.

Monika Kábová

FOTO AUTORKA,

VILÉM BROŽOVSKÝ

Prodej bytů podle zákona č. 72/1994 Sb.

Domy Byty

Počet domů svěřených

Městské části Praha 3

v roce 1992 692 14 532

Z toho:

panelových 92 1 592

Prodáno 2 150

Předpokládané rekonstrukce

a následný prodej 19 756

Prodej celých domů družstvům nájemníků

Domy Byty

Nemovitý majetek svěřený

Městské části Praha 3

v roce 1992 692 14 532

Z toho:

prodáno

družstvům nájemníků

v I. etapě 1992-1998 245 3 964

Navrženo

na prodej družstvům

v II. etapě 1998 - 2002 43 893

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down