01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ručení za podnikatele

Ručení za podnikatele V jakém případě může obec uzavřít smlouvu o ručení nebo zástavní smlouvu? Místní podnikatel, který staví v obci provozovnu, slíbil zajištění většího počtu pracovních míst, ovšem značnou část investic musí realizovat na dluh, přičemž jeho dodavatel trvá na ručení nebo zástavě....

Ručení za podnikatele

V jakém případě může obec uzavřít smlouvu o ručení nebo zástavní smlouvu? Místní podnikatel, který staví v obci provozovnu, slíbil zajištění většího počtu pracovních míst, ovšem značnou část investic musí realizovat na dluh, přičemž jeho dodavatel trvá na ručení nebo zástavě. Podnikatel nám nabízí za převzetí ručení určitou finanční odměnu a pracovní místa bychom v obci potřebovali. Myslíme si, že bychom tímto krokem dostáli i své povinnosti podle § 2 odst. 2 zákona o obcích.

ODPOVĚĎ: Je sice pravda, že podle § 2 odst. 2 zákona o obcích "obec pečuje o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů", je však také nutno pamatovat, že podle zákona "majetek obce musí být využíván účelně a hospodárně v souladu s jejími zájmy a úkoly vyplývajícími ze zákonem vymezené působnosti. Obec je povinna pečovat o zachování a rozvoj svého majetku".

Ručitelský závazek (závazek zaplatit za dlužníka to, co dlužník dobrovolně nesplnil) nebo zřízení zástavního práva vždy přináší riziko. Je třeba zvážit, zda toto operace bude účelná a hospodárná či nikoliv. Zvážení této situace je nutné i z hlediska případné trestní odpovědnosti osob, které jsou orgány obce či členy orgánů obce.

Ačkoliv univerzální recept neexistuje, doporučoval bych velmi pečlivě posoudit konkrétní podnikatelský záměr, případně jej nechat přezkoumat znalcem z oboru ekonomiky. Rovněž by bylo vhodné žádat od podnikatele podrobnější informace o jeho celkové situaci, zvážit jeho možnost svým závazkům dostát.

Je také nutno věnovat pozornost tomu, za jaké závazky, do jaké výše a za jakých podmínek by se obec zaručila (zda je ručení omezeno nějakou částkou, jestli zahrnuje i příslušenství atd.), případně co by bylo předmětem zástavy.

Stručně řečeno: za předpokladu, že budou splněny další požadavky zákona o obcích, zejména části druhé, můžete výše uvedené smlouvy uzavřít. Tento krok je vždy riskantní, míra rizika a ochota akceptovat ho je však v konečném důsledku na rozhodnutí orgánů obce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down