01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Brandýská knihovna plní mnoho funkcí

Brandýská knihovna plní mnoho funkcí Počátkem letošního července byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná knihovna v Brandýse nad Labem (15 400 obyvatel, okres Praha - východ). Městská knihovna sídlí v 1. patře budovy bývalé hospodářské záložny, postavené v 30. letech 20. století. Původní prostory...

Brandýská knihovna plní mnoho funkcí

Počátkem letošního července byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná knihovna v Brandýse nad Labem (15 400 obyvatel, okres Praha - východ).

Městská knihovna sídlí v 1. patře budovy bývalé hospodářské záložny, postavené v 30. letech 20. století. Původní prostory sloužily k reprezentačním účelům tohoto peněžního ústavu. Celkovou rekonstrukci, která trvala půl roku, financovalo město. Stavební práce si vyžádaly 750 tisíc Kč, vybavení interiérů 1,6 mil. Kč.

Něco z historie

Služby knihovny však mohli zdejší obyvatelé využívat již v roce 1921, kdy byla, krátce po přijetí prvního knihovnického zákona, otevřena Masarykova knihovna a čítárna. Knihovní fond v tomto roce čítal více než 1600 svazků, zapsáno bylo 210 čtenářů. Knihovníky byly tehdejší významné osobnosti - překladatel Ivan Bureš, astronom dr. Antonín Bečvář, umělecká fotografka Marie Hartmannová. Od roku 1989 je ředitelkou knihovny Hana Helisová.

V roce 1951 převzala knihovna okresní funkci, od roku 1960, kdy okres Brandýs nad Labem zanikl, se stala knihovnickým centrem pro nově vytvořený okres Praha - východ. V té době už byla umístěna v současných prostorách. V roce 1960 čítal knihovní fond 22 tisíc svazků a knihovna se stala centrem kultury ve městě. Pořádaly se výstavy, přednášky, besedy za účasti významných osobností našeho kulturního života.

V roce 1964 byly k Okresní knihovně v Brandýse nad Labem připojeny další tři knihovny - ve Staré Boleslavi, Popovicích a Zápech, tedy v obcích, které se staly součástí města. Později byla v provozu i pobočka ve čtvrti Vrábí. Během 30 let se rozrostl knihovní fond o dalších 80 tisíc svazků a z prostorových důvodů musela být ukončena výstavní činnost a omezena kolektivní práce s dospělými čtenáři.

Nedostatek místa byl příčinou toho, že při informatických lekcích pořádaných pro školy, museli být žáci rozděleni do dvou skupin. V roce 1988 přesunul tehdejší okresní národní výbor okresní funkci do knihovny v Říčanech a knihovna v Brandýse nad Labem se téměř po 40 letech stala knihovnou městskou. Rozsahem činnosti i knihovního fondu je však stále největší knihovnou na okrese Praha - východ.

Co přinesla rekonstrukce

V první řadě se rozšířila plocha, protože knihovna získala prostory, které dříve patřily Policii ČR. Pro čtenáře je teď k dispozici oddělení pro dospělé, oddělení pro děti, čítárna a studovna. V čítárně si mohou dospělí čtenáři vybírat z 45 titulů časopisů, z denního tisku Mladou frontu Dnes.

Pro dětské čtenáře je připraveno 25 titulů časopisů. Studovna nabízí k prezenčnímu studiu svazky příruční knihovny a fond regionální literatury čítající kolem čtyř set svazků. Čtenáři využívají také řadu databází i bibliograficko-informační službu.

Internet mohou používat naráz čtyři zájemci - knihovna má pevné připojení na internet. Komfort pro čtenáře doplňuje sociální zařízení i skříňky k uložení zavazadel. Rekonstrukce přinesla zlepšení pracovních podmínek také pracovníkům knihovny.

Regionální funkce

Před třemi lety uzavřela knihovna smlouvy s obcemi, pro něž vykonává regionální funkci. Smlouvy jsou uzavřeny na dobu neurčitou, mají tříměsíční výpovědní lhůtu a každým rokem jsou doplňovány o dodatek, který přesně stanoví výši příspěvku jednotlivých obcí.

Brandýská knihovna zajišťuje regionální funkce pro 11 obcí, které byly od 70. let součástí střediskového systému. Pouze jedna obec - Nový Vestec - této možnosti nevyužila. Regionální funkce zajišťuje jeden pracovník.

V rámci regionální funkce brandýská knihovna obstarává nákup a zpracování knihovního fondu. Ten je pak formou výměnných souborů půjčován do jednotlivých knihoven. Většinou jsou to čtyři výměnné soubory ročně na každou z knihoven. Pokud má však dobrovolný knihovník zájem, může získat během roku víc souborů. Stejně tak může ovlivnit, jaké knihy chce získat ve výměnném souboru.

Zúčastněné obce přispívají na nákup knih a na mzdy pracovníka, který zajišťuje regionální funkce, podle jednoduchého klíče - na jednoho obyvatele je to částka 15 Kč. Na výměnné soubory získala knihovna také grant od Ministerstva kultury. Na výměnný fond je ročně použito kolem 60 tisíc Kč, za něž je pořízeno 200 až 300 knih. Ty jsou v přírůstkovém seznamu označeny, takže pokud by některá obec chtěla od smlouvy odstoupit, získala by část knih vedených ve výměnných souborech.

Pro obce je však současná situace výhodná, protože jejich čtenářům je k dispozici značně velký knihovní fond a také předplatné několika titulů časopisů. Další službou je zajišťování meziknihovní výpůjční služby z vlastního fondu i z fondu dalších knihoven.

Pracovnice brandýské knihovny pomáhají dobrovolným knihovníkům s revizemi a se zpracováním podkladů pro statistiku (celookresní statistiku zpracovává knihovna v Říčanech). Jedenkrát ročně je připravováno pro dobrovolné knihovníky i starosty zúčastněných obcí setkání - letos to bude v září. Pokud nastoupí nový knihovník, projde základním odborným školením. Žádná z malých knihoven nemá počítačové vybavení.

Internet zdarma

Zřizovatelem brandýské knihovny, která je příspěvkovou organizací, je město. To je zároven vlastníkem budovy, v níž knihovna působí. Knihovna vybírá čtenářské poplatky - ekonomicky činní čtenáři zaplatí na rok 100 Kč, ostatní (důchodci, žáci, studenti) 50 Kč. Za tento poplatek mohou kromě běžných služeb využívat zdarma i internet. Knihovna chápe internet jako studijní záležitost, a proto raději zvolila cestu zvýšení čtenářského poplatku než zpoplatnění využívání internetu.

Brandýská knihovna má fond zpracovávaný na počítačích, využívá systém LANIUS. V rámci grantů od Ministerstva kultury získala na počítačové vybavení včetně internetu 350 tisíc Kč. Do budoucna jí tak zbývá zavést ještě automatizovaný výpůjční systém.

Knihovna supluje i funkci informačního střediska - zpřístupňuje řadu údajů, které jí předává zdejší městský úřad. Jsou to především informace potřebné pro občany.

Eva Veselá

FOTO AUTORKA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down