01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vychovává odborníky pro veřejnou správu

Vychovává odborníky pro veřejnou správu Přípravu odborníků, kteří by byli schopni nastoupit do orgánů EU v Bruselu nebo v jejich regionálních pracovištích, nelze zanedbávat. O tom, jak v daném směru profiluje svoji výuku Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice, jsme hovořili s jejím děkanem...

Vychovává odborníky pro veřejnou správu

Přípravu odborníků, kteří by byli schopni nastoupit do orgánů EU v Bruselu nebo v jejich regionálních pracovištích, nelze zanedbávat. O tom, jak v daném směru profiluje svoji výuku Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice, jsme hovořili s jejím děkanem Ing. Josefem Peštou, CSc.

[*] V letošním roce si fakulta připomíná 10. výročí svého ustavení. Co bylo vůbec podnětem k zahájení její činnosti?

Výhodou bylo, že nemusela stavět na "zelené louce", ale že měla základ v intelektuálně silné Vysoké škole chemicko-technologické, která v té době již téměř třicet let vyučovala ekonomii a řízení průmyslu a dobrou úroveň zde měla také výuka jazyků. Podnětem ke zřízení nové fakulty byla potřeba vysokoškolského vzdělávání pracovníků veřejné správy a současně nezbytnost rozšířit vzdělávání mladých ekonomů pro rozvíjející se soukromý podnikatelský sektor. Zatímco do tehdejšího prvního ročníku se zapsalo asi 50 posluchačů, v současné době končí každoročně studium více než 200 absolventů bakalářského a 100 - 120 magisterského studijního programu. Zájem o studium je vysoký a přijímací řízení náročné. Vybíráme jen ty nejlepší.

[*] V průběhu uplynulé dekády se výrazně změnily podmínky práce včetně technického vybavení aparátu všech orgánů veřejné správy. Jak na danou skutečnost zareagovala fakulta?

Na tuto problematiku reagujeme od počátku existence fakulty. Významnou součástí studijního programu byla vždy výuka disciplín z oblasti výpočetní techniky, informatiky a jejich aplikací. Od počátku akademického roku 2001/2002 je na fakultě zahájena výuka druhého studijního programu "Systémové inženýrství a informatika", obor Informatika ve veřejné správě.

V tomto studijním oboru budou diferencovaně vychováváni odborníci v oblasti informatiky ve veřejné správě. Bakalářský stupeň je koncipován tak, aby absolventi mohli po třech a půl letech studia vykonávat odborné činnosti spojené se správou sítí, tvorbou webových stránek, resp. údržbou informačních systémů ve veřejné správě, v institucích, pro které je veřejná správa zřizovatelem, v neziskových organizacích a podobně. Absolventi magisterského studia budou erudovaní a tvůrčí informatici s širokou možností uplatnění.

[*] Je nepopiratelné, že se neustále mění právní úprava veřejné správy. Jste schopni na tyto změny reagovat ve výuce a vědecko-výzkumné práci?

Výuka právních a správněprávních předmětů samozřejmě respektuje novou právní úpravu a je povinností každého pedagoga v této oblasti být nejen informován o nové právní úpravě, ale současně umět zdůvodnit jak přijetí nových právních předpisů, tak jejich dopady při náležité implementaci. Tomu napomohlo zřízení samostatné katedry práva a správní vědy dostatečně včas před tzv. legislativní smrští v této oblasti.

Fakulta reaguje ve výuce na novou právní úpravu, nikoli na připravované koncepce, neboť ty se v průběhu předlegislativního období různě mění. Ve výuce se vychází z platného právního stavu. Naše fakulta je připravena ke spolupráci s novými krajskými orgány, zejména při zvyšování profesionalizace jak volených členů samospráv, tak jejich úředníků.

Situace se zlepšila i ve vědecko-výzkumné činnosti. Podařilo se nám získat nejen vnitrostátně, ale i mezinárodně uznávané experty evropského práva, srovnávací správní vědy a správního soudnictví. Kromě výuky nově zařazených předmětů se účastníme vědecko-výzkumné práce na mezinárodní úrovni. Spolupracujeme na projektech NISPAcee (Sítě institucí a škol veřejné správy v zemích střední a východní Evropy), IIAS (Mezinárodního ústavu správních věd v Bruselu), EIPA (Evropského institutu veřejné správy) v Maastrichtu a dalších. Informovanost o mezinárodních vědecko-výzkumných aktivitách je zajištěna a zároveň roste aktivní účast naší fakulty.

[*] Pro kvalitní pedagogický proces je důležité sepětí vyučujících s konkrétním děním. Spolupracujete například s obcemi, případně regiony?

Spolupráce fakulty s obcemi a okresy dnešního Pardubického kraje a dalšími regiony, stejně tak jako s pardubickým magistrátem je dlouhodobá a má svoji tradici. Jmenujme studijní praxe, krátkodobé stáže, náměty pro zpracování bakalářských a diplomových prací, přednášky odborníků z veřejné správy a dnes již mnohočetný soubor analytických a rozvojových studií. Úspěšné byly loňské koncepční rozvojové studie Sdružení obcí pod Kunětickou horou a Loučná nebo srovnávací studie mikroregionů okresu Svitavy. Pilotní projekt OECD s názvem Revitalizace mikroregionu Moravská Třebová - Jevíčko byl realizován v tomto roce.

Fakulta spolupracuje i s výrobními a obchodními podniky. Na základě příznivých referencí z Elektrárny Chvaletice kontaktovali fakultu zástupci vedení Jihočeské energetiky a jednali s námi o spolupráci při zpracování významného energeticko-ekologického projektu.

Významné jsou kontakty i s ministerstvy a jinými institucemi ústřední státní správy. Vedoucí katedry práva a správní vědy je členkou Kolegia ministra vnitra pro územní veřejnou správu, velmi dobré jsou naše vztahy s Ministerstvem zahraničních věcí, s Ministerstvem pro místní rozvoj a s příslušnými odbory Úřadu vlády ČR. Nedávno uspořádala fakulta seminář "Pět let členství České republiky v OECD", na němž přednesli zajímavé referáty dva přední diplomaté ze Stálé mise ČR u OECD a zástupci Ministerstva vnitra.

[*] Daří se vám učební plány rozvíjet tak, aby vaši absolventi mohli nastoupit případně jako úředníci orgánů Evropské unie?

Především je nutno zdůraznit, že studenti naší fakulty absolvují časově solidně dotované kurzy dvou světových jazyků. Studijní plány jsou pochopitelně upřesňovány tak, aby reagovaly na potřeby a požadavky veřejné správy, které v současné době nejsou uzavřeny hranicemi ČR. Vyučujeme problematiku evropské integrace, hospodářské politiky v rámci EU, novým předmětem je např. Evropské právo nebo European Integration Selected Chapters. Postupně připravujeme ucelený program, který bychom mohli vyučovat v angličtině. Je to ovšem úkol náročný, protože stále ještě nedisponujeme dostatečným počtem pedagogů, kteří by soustavu přednášek, cvičení a seminářů byli schopni realizovat.

Jaromír Vondráček

FOTO ŠÁRKA BRYCHTOVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down