01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Licence pro energetiku

Licence pro energetiku Od počátku roku 2001 platí nový energetický zákon. Jednou ze změn, které přinesl, je udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích. Licence uděluje Energetický regulační úřad, který ve vyhlášce č. 154/2001 Sb. stanovil podrobnosti poskytování licencí. Licence se...

Licence pro energetiku

Od počátku roku 2001 platí nový energetický zákon. Jednou ze změn, které přinesl, je udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích. Licence uděluje Energetický regulační úřad, který ve vyhlášce č. 154/2001 Sb. stanovil podrobnosti poskytování licencí. Licence se uděluje na dobu určitou, nejméně na 25 let, a to na výrobu elektřiny, výrobu plynu, přenos elektřiny, přepravu plynu, distribuci elektřiny, distribuci plynu, uskladňování plynu, výrobu tepelné energie a rozvod tepelné energie. Energetický zákon rovněž hovoří o postupném otevírání trhu s elektřinou od 1. 1. 2002 a s plynem od 1. 1. 2005. V této návaznosti Energetický regulační úřad uděluje licence na obchod s elektřinou a na obchod s plynem na dobu určitou, nejméně však na 5 let. Licence na přenos elektřiny a přepravu plynu jsou vydávány jako výlučné pro celé území ČR.

V současné době sekce licencí eviduje asi 6000 autorizací, které byly v minulosti vydávány podle zákona č. 222/1994 Sb. Energetický regulační úřad vydal ze 120 žádostí zatím 43 licencí, z toho 19 na výrobu elektřiny, 1 na distribuci elektřiny, 1 na přenos elektřiny, 8 na obchod s elektřinou, 1 na obchod s plynem, 6 na výrobu tepelné energie a 7 na rozvod tepelné energie.

Úřad zpracoval na základě konzultací s nejvýznamnějšími subjekty v energetice, profesními svazy a dalšími žadateli o licence harmonogram jejich vydávání. Rovněž byly upřesněny a vyjasněny požadavky, které je třeba pro udělení licence splnit. Podnikatelské subjekty proto samy musí zvážit, v jakém časovém horizontu a o jakou licenci chtějí požádat. Podle správního řádu je lhůta na vyřízení kompletní žádosti o licenci 60 dní. Pokud si podnikatelé nechají podání žádosti na konec roku, vystavují se riziku sankcí za nedovolené podnikání, neboť mohou v energetických odvětvích podnikat, když licence nabude právní moci.

Jarmila Lehnerová,

tisková mluvčí

Energetického regulačního úřadu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down