01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora regionálního rozvoje

Podpora regionálního rozvoje Integrovaný regionální informační systém (IRIS) lze obdobně jako Regionální informační systém (RIS), o kterém jsme psali v Moderní obci č. 7, členit na čtyři logické části: základ vytváří relační datová základna, za druhé zahrnuje nástroje geografického informačního...

Podpora regionálního rozvoje

Integrovaný regionální informační systém (IRIS) lze obdobně jako Regionální informační systém (RIS), o kterém jsme psali v Moderní obci č. 7, členit na čtyři logické části: základ vytváří relační datová základna, za druhé zahrnuje nástroje geografického informačního systému (GIS). Další částí je tzv. analytický modul pro správu dat a jejich analýzy a konečně zahrnuje internetovou prezentaci dat.

Technicky je datová základna IRIS realizována na počítačovém serveru v Centru pro regionální rozvoj ČR (CRR) s využitím databáze ORACLE. Tento typ relační databáze byl zvolen pro zajištění slučitelnosti s daty v RIS.

Obsahově datová základna zahrnuje tzv. datové jádro, které je z této základny vždy v aktuálním stavu distribuováno do jednotlivých regionálních informačních systémů. Toto datové jádro obsahuje šest dílčích datových základen - registrů, které byly popsány v části dokumentující obsah RIS. Správu těchto registrů zajišťuje po převzetí dat z centrálních datových zdrojů (např. Český statistický úřad /ČSÚ/, Centrum pro regionální rozvoj). V CCR byla nainstalována technická i programová podpora a vytvořeny i organizační a personální předpoklady.

Mapové podklady

V návrhu IRIS byly uplatněny progresivní principy GIS. Pro statické mapové podklady byl zdrojem mapový fond ArcČR 500 (měřítko 1:500 000) resp. DMÚ-200 (měřítko 1:200 000). Vedle statických map je zejména v internetové prezentaci využíván tzv. mapový server, který dynamizuje prezentaci.

Tato část Integrovaného regionálního systému je tvořena sofwarovou nadstavbou nad datovou základnou. Je určena k internímu využití, tedy pro pracovníky regionálních rozvojových agentur (RRA), pro ostatní uživatele na regionální úrovni (mimo jiné i pracovníky krajské správy), resp. i pro další privilegované pracovníky ve státní správě (CRR, resp. Ministerstva pro místní rozvoj /MMR/).

V současné době tento modul obsahuje aktualizační programy umožňující odpovědným pracovníkům opravovat a doplňovat centrálně šířená regionální data. Důležitou částí analytického modulu, která bude doplněna ve druhé verzi IRIS (podle plánu by měla vzniknout v letošním roce), je převodní rutina pro export dat do RIS). Neméně důležitou plánovanou částí analytického modulu bude programové vybavení pro analýzu regionálních rozdílů.

Internetová prezentace dat

Z technického hlediska je tato prezentace zajišťována serverem, nyní umístěným v CRR. Předpokládá se jeho přesun formou webhostingu do místa blízko páteřní sítě významného poskytovatele internetových služeb (pravděpodobně KPNQwestu) tak, aby byla zjištěna rychlá odezva pro uživatele.

Prezentace dat IRIS na internetu (tzv. web) je nejviditelnější částí informačního systému. V prvé řadě je zajištěno provázání s Regionálním informačním systémem prostřednictvím tzv. "klikací mapy", která umožňuje přechod na zvolený RIS.

Hlavní část internetové prezentace Integrovaného regionálního informačního systému pak umožňuje uživateli, ať již se jedná o pracovníka státní či krajské správy, o pracovníka MMR nebo o podnikatele či řadového občana, alternativní (k RIS) pohled na centrálně šířená regionální data. Znamená to, že uživatel, který se nechce při analýze dat pohybovat pouze v jednom regionu, má možnost v rámci IRIS zkoumat centrálně šířené informace za všechny regiony najednou. Pro realizaci pružné a aktuální prezentace zvolili řešitelé progresivní dynamickou koncepci, která vedle užití mapového serveru dynamizuje i vlastní data užitím technologie WebDB (v rámci SW Oracle).

Pro hledání dat ve všech datových "pilířích" byl použit jednotný vyhledávací mechanismus, založený na technologii WebDB. Uživatel specifikuje vyhledávací kritérium, resp. kombinaci kritérií, jako výsledek dostane podmnožinu z registru v podobě seznamu a má možnost si zobrazit detaily ke každému uvedenému řádku seznamu. První verze IRIS je od začátku roku 2001 ve zkušebním provozu. Z tohoto provozu je zřejmé, že sekundární cíl Integrovaného regionálního informačního systému, kterým je autonomní prezentace centrálně šířených regionálních dat, je bezproblémově plněn.

Na druhé straně primární cíl IRIS, kterým je distribuce centrálně získávaných dat do jednotlivých RIS, je zatím plně zajišťován nesystémově individuálními datovými přenosy.

Druhá verze IRIS, plánovaná na letošek, by měla zajistit systémový přístup založený na přenosu dat mezi databázemi Oracle v CRR a existujícími RIS (v Ústeckém, Karlovarském, Jihočeském, Brněnském, Zlínském a Moravskoslezském kraji a kraji Vysočina), resp. CRR a RIS, jejichž vytvoření je v roce 2001 plánováno ve zbývajících krajích (Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Hradeckém, Pardubickém a Olomouckém kraji).

- Js-

Hlavní část internetové prezentace Integrovaného regionálního informačního systému pak umožňuje uživateli, ať již se jedná o pracovníka státní či krajské správy, o pracovníka MMR nebo o podnikatele či řadového občana, alternativní (k RIS) pohled na centrálně šířená regionální data.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down