01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zákonné možnosti spolupráce krajů

Zákonné možnosti spolupráce krajů Kraje mohou při zajišťování výkonu své samostatné působnosti spolupracovat s jinými právnickými osobami či fyzickými osobami. Základní podmínky této spolupráce upravují ustanovení § 24-28 zákona číslo 129/2000 Sb., o krajích, (krajské zřízení). Podle § 24 odst. 1...

Zákonné možnosti spolupráce krajů

Kraje mohou při zajišťování výkonu své samostatné působnosti spolupracovat s jinými právnickými osobami či fyzickými osobami. Základní podmínky této spolupráce upravují ustanovení § 24-28 zákona číslo 129/2000 Sb., o krajích, (krajské zřízení).

Podle § 24 odst. 1 zákona o krajích mohou kraje při výkonu své samostatné působnosti vzájemně spolupracovat. Ustanovení § 24 - § 26 zákona o krajích se vztahuje pouze na výkon samostatné působnosti krajů, spolupráci krajů v oblasti přenesené působnosti zákon nepřipouští. Zastupitelstvu kraje je vyhrazeno rozhodovat o spolupráci kraje s jiným kraji a o mezinárodní spolupráci (§ 35 odst. 2 písm. h) zákona o krajích).

Zákon o krajích zná dvě formy spolupráce mezi kraji:

[*] spolupráce na základě smlouvy uzavřené ke splnění konkrétního úkolu,

[*] zakládání právnických osob podle zvláštního zákona dvěma nebo více kraji.

Zákon o krajích nepřipouští ani členství krajů v občanských sdruženích podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, v platném znění ani jejich členství ve svazcích obcí (§ 26 zákona o krajích).

Na základě smlouvy

Smlouvy podle § 24 odst. 2 písm. a) zákona o krajích slouží ke splnění konkrétního úkolu, uzavírají se na dobu určitou nebo neurčitou (doba, na kterou se smlouva uzavírá, musí být ve smlouvě samozřejmě uvedena). Musí být pod sankcí neplatnosti uzavřeny písemně a schváleny příslušnými zastupitelstvy krajů.

Zákon o krajích stanoví v § 24 odst. 4 obligatorní náležitosti takové smlouvy:

- označení účastníků smlouvy (tj. krajů, které smlouvu uzavírají),

- vymezení předmětu smlouvy (úkol, k jehož splnění se smlouva uzavírá),

- práva a povinnosti jednotlivých účastníků smlouvy,

- způsob využití stavby po jejím dokončení, je-li předmětem smlouvy stavba,

- důvody a způsob odstoupení účastníků od smlouvy a vypořádání majetku a majetkových práv.

Smlouva může mít také další náležitosti dle uvážení účastníků.

Kraj je návrhem smlouvy vázán ode dne jeho schválení zastupitelstvem kraje do dne stanoveného pro přijetí návrhu smlouvy, pokud jiný kraj, kterému je návrh smlouvy určen, jej neodmítne před uplynutím lhůty pro přijetí návrhu.

Zastupitelstvo kraje, který má zájem uzavřít s jiným krajem smlouvu podle § 24 odst. 2 písm. a) zákona o krajích, tedy přijme na svém zasedání usnesení, kterým schválí návrh takové smlouvy.

Rovněž stanoví, kterému kraji či krajům má být uzavření této smlouvy navrženo, a dále určí lhůtu, ve které má být návrh jiným krajem či kraji přijat. Poté dá návrh na vědomí kraji (krajům), kterému (kterým) je určen.

Další možnosti

Dále mohou nastat tyto možnosti:

[*] Kraj, kterému je návrh smlouvy určen, jej přijme usnesením svého zastupitelstva ve stanovené lhůtě a tímto okamžikem je smlouva účinná, není-li v ní stanoveno jinak. Má-li smlouva mít více účastníků (uzavírá-li ji více krajů), je účinná dnem přijetí jejího návrhu všemi účastníky.

[*] Zastupitelstvo kraje, kterému je návrh určen (nebo zastupitelstvo jednoho z krajů, kterým je návrh určen), ve stanovené lhůtě nepřijme žádné usnesení, kterým by se k návrhu smlouvy vyjádřilo. V takovém případě přestane být kraj, který uzavření smlouvy navrhl, tímto návrhem vázán dnem marného uplynutí lhůty pro přijetí tohoto návrhu.

[*] Zastupitelstvo kraje, kterému je návrh smlouvy určen (nebo zastupitelstvo jednoho z krajů, kterým je návrh smlouvy určen), návrh smlouvy svým usnesením odmítne před uplynutím stanovené lhůty pro přijetí návrhu. V takovém případě přestane být kraj, který uzavření smlouvy navrhl, tímto návrhem vázán dnem usnesení o odmítnutí návrhu smlouvy.

Na spolupráci krajů nelze použít ustanovení občanského zákoníku o zájmovém sdružení právnických osob a o smlouvě o sdružení.

Ze závazků vůči třetím osobám jsou účastníci smlouvy (kraje) zavázáni společně a nerozdílně, není-li smlouvou stanoveno jinak (§ 25 odst. 2 zákona o krajích).

Pro majetek získaný výkonem společné činnosti na základě těchto smluv platí zvláštní právní předpis (zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, v platném znění).

Zakládání právnických osob

Spolupráce mezi kraji se kromě spolupráce na základě smlouvy uskutečňuje též zakládáním právnických osob. V poznámce k § 24 odst. 2 písm. b) zákona o krajích pod čarou se uvádí zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění.

Zastupitelstvu kraje podle § 35 odst. 2 písm. k) zákona o krajích přísluší schvalovat zakladatelskou listinu, zakladatelskou smlouvu, společenskou smlouvu a stanovy obchodních společností, které kraj hodlá založit, a rozhodovat o účasti kraje v obchodních společnostech a v obecně prospěšných společnostech včetně stanovení výše vkladu.

Zákon o krajích vyhradil v § 35 odst. 2 písm. l) zastupitelstvu kraje delegování zástupců kraje s výjimkou případů dle § 59 odst. 1 písm. j) téhož zákona na valnou hromadu obchodních společností, v nichž má kraj majetkovou účast.

Dále podle § 35 odst. 2 písm. k) téhož zákona je zastupitelstvu kraje vyhrazeno navrhovat zástupce kraje do ostatních orgánů obchodních společností, v nichž má kraj majetkovou účast, a navrhovat jejich odvolání.

Jaké právnické osoby může kraj zakládat, stanoví § 23 odst. 1 písm. c) a d) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.

Jsou to akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným zakládané podle obchodního zákoníku a obecně prospěšné společnosti zakládané podle zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění některých zákonů.

Kraj může zřizovat také příspěvkové organizace (a organizační složky, ty však nemají vlastní právní subjektivitu).

Spolupráce s ostatními subjekty

Ustanovení § 27 se vztahuje na spolupráci krajů s ostatními subjekty (tj. jednoho kraje nebo více krajů s jinými právnickými nebo fyzickými osobami včetně obcí) v občanskoprávních vztazích.

Při této spolupráci mohou kraje s ostatními osobami využít ustanovení občanského zákoníku o zájmových sdruženích právnických osob (§ 20 f - § 21 občanského zákoníku), pokud nejde o spolupráci kraje s fyzickými osobami, a o smlouvě o sdružení (§ 829 - § 841 občanského zákoníku).

Kromě toho není vyloučena ani společná účast kraje či krajů s jinými fyzickými či právnickými osobami (včetně obcí) v obchodních společnostech (akciových společnostech a společnostech s ručením omezeným) nebo obecně prospěšných společnostech (viz § 23 odst. 2 zákona č. 250/2000 Sb.).

HANA NEUMANNOVÁ,

Olomouc

Smlouvy podle § 24 odst. 2 písm. a) zákona o krajích slouží ke splnění konkrétního úkolu, uzavírají se na dobu určitou nebo neurčitou (doba, na kterou se smlouva uzavírá, musí být ve smlouvě samozřejmě uvedena). Musí být pod sankcí neplatnosti uzavřeny písemně a schváleny příslušnými zastupitelstvy krajů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down