01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Elektronické desky a podatelny

Elektronické desky a podatelny Na internetové adrese www. statnisprava.cz byl zpřístupněn komplex služeb, který by měl usnadnit občanům komunikaci s úřady. Kdokoli si tam může najít veškeré kontakty a údaje o institucích státní správy, počínaje obecním úřadem v malé vesnici přes katastrální úřady...

Elektronické desky a podatelny

Na internetové adrese www. statnisprava.cz byl zpřístupněn komplex služeb, který by měl usnadnit občanům komunikaci s úřady. Kdokoli si tam může najít veškeré kontakty a údaje o institucích státní správy, počínaje obecním úřadem v malé vesnici přes katastrální úřady až po ministerstva či úřad vlády. Instituce jsou přehledně seřazeny podle regionů a resortů a vyhledávání údajů na tzv. elektronických vizitkách je rychlé a jednoduché.

Každá instituce má k dispozici i tzv. elektronické úřední desky. V podstatě nahrazují klasické vývěsky, které jsou k vidění v každé obci.

Pokud této možnosti úřad využil, najdete tam spoustu důležitých informací od oficiálních vyhlášek, výzev, plánů a sdělení až po program připravovaných akcí a událostí. Pozoruhodná je i rychlost aktualizace. Pokud provede úřad nějakou změnu, třeba telefonního čísla, dojde automaticky k okamžité úpravě na všech místech, kde je na internetu tento údaj umístěn.

Téměř za poklad lze považovat tzv. elektronické podatelny. Občan zvyklý trávit nekonečné fronty nejdříve na tiskopisy a pak znovu na to, aby je mohl někomu odevzdat, se zaraduje. Na této internetové adrese si jakýkoli formulář najde a vytiskne.

A nejen to. Pokud se ztrácí v labyrintu kolonek a mnohdy nepochopitelných formulací, má k dispozici i návod, jak tiskopis vyplnit. A odtud je jen krůček k tomu, jak se celého trápení zbavit - odeslat vyplněný tiskopis e-mailem.

Spektrum využití informací serveru je široké - od možnosti postěžovat si prezidentovi, přes přímé spojení se státním aparátem, jednoduché vyplňování běžných i speciálních formulářů, čtení obecních novin a vyhledávání zajímavostí až po podnikatelsky cenné informace.

K rozesílání informací z úředních desek, podatelen a elektronických vizitek úřadů postačí komukoli z uživatelů jediné kliknutí na odkaz "odeslat e-mailem" na příslušném záznamu. Tím se odešle žadateli žádaná informace.

Pro ještě větší operativnost a dostupnost jsou informace rovněž k dispozici ve "wapovském" formátu mobilních telefonů na adrese . Server byl zprovozněn v prosinci roku 2000 na technologii serveru (obchodní informace na internetu) jako reakce společnosti European Business Enterprise, s. r. o., na výzvu ministra a předsedy Rady vlády pro státní informační politiku Karla Březiny k naplnění partnerství podnikatelské veřejnosti a veřejné správy při realizaci státní informační politiky (PPP - Public Private Partnership, léto 2000).

- Ob -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down