01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové knihy

Nové knihy OBCE A KRAJE Publikace Obce a kraje, 2. aktualizované a doplněné vydání, (autor Zdeněk Koudelka) je určena široké odborné veřejnosti, zabývající se územní samosprávou. Zabývá se novou právní úpravou obcí, okresních úřadů a krajů. Pozornost je věnována ekonomickému zabezpečení obce,...

Nové knihy

OBCE A KRAJE

Publikace Obce a kraje, 2. aktualizované a doplněné vydání, (autor Zdeněk Koudelka) je určena široké odborné veřejnosti, zabývající se územní samosprávou. Zabývá se novou právní úpravou obcí, okresních úřadů a krajů. Pozornost je věnována ekonomickému zabezpečení obce, hospodaření s obecním majetkem, zřizování právnických osob obcí, účasti v obchodních společnostech, zřizování obecní policie a jiných organizačních jednotek obce bez právní subjektivity, vydávání právních předpisů obce a otázkám působnosti obcí.

Popisuje také rozdíly mezi samostatnou a přenesenou působností a postavení jednotlivých orgánů obce při vykonávání působnosti obce. Publikace řeší rovněž otázky odpovědnosti a náhrady škody za nezákonný postup obecních orgánů a funkcionářů při výkonu samostatné a přenesené působnosti, jakož i postup osob i státu při zjištění vadného rozhodnutí obce a jeho nápravě.

Kniha se zabývá i novými kraji a jejich místem v územní správě v ČR a uvádí možnosti využití praktických zkušeností získaných v samosprávě obcí pro samosprávu krajů. Věnuje se též úpravě voleb do zastupitelstev obcí a do zastupitelstev krajů podle nově schváleného volebního systému.

PRÁVNÍ PŘEDPISY SAMOSPRÁVY

Kniha (autor Zdeněk Koudelka) vychází z dřívější publikace Obecně závazné vyhlášky. Nově se však zaměřuje na právní předpisy po reformě veřejné správy v roce 2000 včetně právních předpisů krajů. Publikace zachycuje legislativní stav k březnu 2001 a zahrnuje rovněž nové zákony o obcích i krajích. Popisuje proces přijetí, realizace, odpovědnosti a rušení právních předpisů samosprávy a jejich působnost. Nově věnuje pozornost předpisům zájmové samosprávy.

Publikace je nejprve rozdělena do dvou dílů - obecného a zvláštního - věnovaných právním předpisům územní samosprávy se zaměřením na některé předpisy z pozice jejich různé věcně působnosti, a to především těch, k nimž se vyjádřil ve své judikatuře Ústavní soud ČR. Třetí díl se soustřeďuje na normotvorbu zájmové neúzemní samosprávy, ovšem v nepoměrně menším rozsahu. V závěru práce jsou uvedeny příklady různých právních předpisů samosprávy.

První kniha stojí 398 Kč, druhá 290 Kč. Můžete si je písemně objednat na adrese ECONOMIA, a. s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, kde vám zařídí její zaslání na dobírku přímo z nakladatelství LINDE Praha. Případné informace na tel.: 02/ 24 21 22 14.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down