01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chybí lidskost

Chybí lidskost Celostátní diskuzní fórum "Architektura lidskosti" pořádané Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR (MPSV ČR) a redakcí odborného časopisu Sociální péče se konalo v Brně. Hlavním cílem jednání bylo informovat o rekonstrukcích, modernizacích a přestavbách sociálně - zdravotních...

Chybí lidskost

Celostátní diskuzní fórum "Architektura lidskosti" pořádané Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR (MPSV ČR) a redakcí odborného časopisu Sociální péče se konalo v Brně. Hlavním cílem jednání bylo informovat o rekonstrukcích, modernizacích a přestavbách sociálně - zdravotních objektů, protože novou výstavbu v této oblasti lze jen výjimečně očekávat.

Hlavním obsahem fóra bylo posoudit stávající objekty sociální péče a jejich vhodností, seznámit se s trendy vývoje bydlení, sociální péče, tvorby architektonických konceptů a univerzálnosti obytných prostor. Na programu byly dále otázky rekonstrukcí prostoru pro občany s mentálním a fyzickým handicapem, řešení interiéru obytných prostor, zdravotnických a hygienických technologií.

Bylo konstatováno, že v současné době je v ČR 475 státních a 207 obecních zařízení sociální péče. Počet občanů, kteří je využívají, se v letech 1990 - 2001 zvýšil z 54 950 na 68 000. Mnohé z těchto objektů jsou postaveny v 18. stol. i dříve.

Téměř 20 % domovů důchodců a domů s pečovatelskou službou je v obcích do 1000 obyvatel. Jejich velká část, buď nově postavených, anebo vzniklých využitím jiných objektů (zámků, škol apod.) překračuje rozlohu, a to jak pokojů, tak i lůžek.

U většiny objektů včetně nových chybí hlavně lidskost - především univerzální obytný prostor, který by měl být pro člověka novým domovem. Důraz byl kladen na standard vybavení, tvar, velikost a barvu pokojů s malým počtem (asi dvou lůžek), hygienu, toalety apod. Rozdíly standardu vybavení musí být také u zařízení pro klienty s fyzickým nebo mentálním handicapem.

V oblasti zdravotnictví byly uváděny některé realizované příklady zdravotnické a hygienické technologie.

V rámci soutěže "Architektura lidskosti" získaly cenu tři úspěšné příklady stavebních realizací sociálních služeb spojených s bydlením a ubytováním uživatelů.

Šéfredaktor časopisu Sociální péče Mgr. Pavel Hanák připomněl, že "Architektura lidskosti" je projekt, který má za úkol nalézat vhodná řešení v oblasti bydlení klientů sociálních služeb. Gigantické a investičně náročné stavby domovů důchodců a ústavů sociální péče s neúměrnými provozními náklady se stále staví i přesto, že je již mnoho modelů, které ukazují levnější a smysluplnější řešení.

Očekává se, že projekt nalezne, díky soustředění odborníků ze sociálních služeb včetně odborníků MPSV ČR, řešení, které by pak mělo být zakotveno do legislativního rámce ČR.

Josef Musil

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down