01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Elektronické podatelny mají budoucnost

Elektronické podatelny mají budoucnost Od letošního dubna komunikují prostřednictvím internetu obyvatelé Horních Měcholup a Hostivaře s radnicí Prahy 15. Je to díky pilotnímu projektu http://www.podatelny.cz. Jak občané tuto službu využívají, o tom jsme hovořili se starostou Městské části Praha 15...

Elektronické podatelny mají budoucnost

Od letošního dubna komunikují prostřednictvím internetu obyvatelé Horních Měcholup a Hostivaře s radnicí Prahy 15. Je to díky pilotnímu projektu http://www.podatelny.cz. Jak občané tuto službu využívají, o tom jsme hovořili se starostou Městské části Praha 15 Janem Nádvorníkem.

[*] Kde a proč vznikl nápad zřídit elektronickou podatelnu na Praze 15?

Firma, která se zabývá tímto softwarem, nám nabídla demoverzi tohoto programu. Tato myšlenka nás zaujala, protože v elektronickém vyřizování různých žádostí vidíme budoucnost. Dohodli jsme se s firmou na tom, že bychom to u nás na Praze 15 zkusili. Je fakt, že naše dohadování a jednání s firmou trvalo půl roku. Když jsme naše požadavky s jejich možnostmi sladili, rozhodli jsme se elektronickou podatelnu spustit.

[*] Jak dlouho budete systém ověřovat?

Elektronická podatelna je zatím ve zkušebním provozu. Její fungování budeme ověřovat tři měsíce. Do konce dubna k nám přišlo více než sto podání, v květnu zhruba stejně. Počet podání je limitován tím, že elektronický podpis začne platit až na podzim. Pak to bude naprosto plnohodnotná záležitost. Zatím to jsou spíše takové pokusy.

[*] Co lidé, kromě přiznání poplatků ze psů a žádostí o stavební povolení či kolaudační řízení, posílají?

Zaznamenali jsme samozřejmě poměrně hodně dotazů. Lidé nám na naše stránky píší. Snažíme se tímto způsobem poskytovat občanům informace, jak nám to ukládá zákon, aniž bychom za odpovědi chtěli zaplatit. Když jim odpovídáme tímto způsobem, nic za ně nechceme.

[*] Je podle vás zhruba sto podání měsíčně hodně nebo málo?

Myslel jsem, že jich bude méně, takže mě to dost překvapilo. I reakce na zřízení elektronické podatelny. U zahájení provozu asistovaly kupodivu všechny televize a celá záležitost měla velkou publicitu. Je to příznivý projekt, možná i trošku průlomový. Jsem rád, že elektronická podatelna bude fungovat ve větší míře. Mám představu, že za pár let to bude u nás záležitost zcela normální.

[*] Hodláte tuto službu ještě rozšiřovat?

Určitě. Jestliže budou nějaké návaznosti na tento program a já věřím, že softwarové firmy neustrnou, tak jakékoliv vylepšení budeme využívat. Teď je to v podstatě zkušební provoz, takže občané posílají žádosti, kde nemusí být podpis. Úředníci si mohou elektronické vyřizování žádostí osahat, podívat se, jak to funguje, a občané také.

Praha 15 je samosprávný obvod, který zahrnuje Horní Měcholupy a Hostivař. Od 1. července vykonává státní správu pro Dubeč, Štěrboholy, Dolní Měcholupy a Petrovice, které se mohou na elektronickou podatelnu také připojit.

[*] Jaké další výhody má tento způsob komunikace?

Tím, že člověk pošle podání, může sledovat stav jeho vyřizování - kudy putuje, který úředník má jeho záležitost na starosti, komu to program přidělil. Občan vidí, jak jeho žádost obíhá a zná termín jejího vyřízení, což vytváří i tlak na úředníky, aby ji nějakým způsobem a hlavně brzy vyřídili. Je to průhledné.

[*] Víte kolik lidí využívá ve vaší oblasti internet?

Odhadem 2 % - 15 %. Nejen doma, ale i v zaměstnání. Uvědomujeme si, že mnoho lidí k počítači s internetem nemá přístup. Proto v budoucnu umístíme volně přístupný přístroj v naší budově a občané si na něm budou moci žádost či podání kdykoliv napsat.

[*] Jakou část agendy vaši městské části tato služba zatím zahrnuje a kdo ji zaplatil?

Výsledky budeme znát po zkušebním období, netroufám si v této fázi hádat. Zatím ji nezaplatil nikdo. Představa je, že do konce roku by měla fungovat ve zkušebním provozu. Uvidíme v příštím roce, kolik na to v rozpočtu vyčleníme. Počítáme, že to bude zhruba 2,5 miliónu korun.

[*] Chtějí znát vaše zkušenosti jiné pražské městské části?

Měl jsem informace z Magistrátu hlavního města Prahy, že se o to zajímají. Jestli bude na tento systém napojena jedna městská část nebo dvaadvacet, tak to nebude problém. Někde se to musí odzkoušet a tentokráte jsme to my. Jsme první vlaštovkou v republice.

Karel Žítek

Podle ministra Karla Březiny by obdobné systémy mohly v blízké době využívat i další města a obce: "My hovoříme o tom, že každý úřad by měl mít svoji elektronickou podatelnu. Úřady by měly být takto připraveny v okamžiku, kdy vyjdou příslušné podzákonné normy k zákonu o elektronickému podpisu a já věřím, že to bude na počátku čtvrtého čtvrtletí letošního roku." Ministr doufá, že v počáteční fázi bude tuto formu kontaktů s úřady využívat zhruba 5 % občanů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down