01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V kuloárech se starosty

V kuloárech se starosty Na průběh jednání sněmu a názor na průběh reformy veřejné správy jsme se v kuloárech zeptali zástupců zúčastněných obcí a měst: [*] Ing Jana Blažková, tajemnice městského úřadu, Kostelec nad Orlicí: "Jednání hodnotím jako velice pracovní. Podle mne ani organizátoři nečekali,...

V kuloárech se starosty

Na průběh jednání sněmu a názor na průběh reformy veřejné správy jsme se v kuloárech zeptali zástupců zúčastněných obcí a měst:

[*] Ing Jana Blažková, tajemnice městského úřadu, Kostelec nad Orlicí: "Jednání hodnotím jako velice pracovní. Podle mne ani organizátoři nečekali, že se vlastně vyvine tak, jak se vyvinulo - přineslo různé návrhy a změny. Někdo to může vnímat negativně, ale já to vidím jako pozitivní - vlastně se zde objevují nuance. Při možnosti vycházet z patových situací a nějakým způsobem je řešit, si je delegáti i více uvědomují.

Co se týče reformy, považuji ji v tuto dobu za dost "velikášskou". Myslím si, že se s ní mohlo počkat, protože stát řeší i další problémy. Podle mého názoru bujení aparátu těžko někdo uhlídá. Deset let jsme se "rovnali" do určitého systému a dalších deset let budeme nastavovat nový běh věcí. Našemu městu jde o hodně, protože jsme potencionálním "městem třetího typu" a udělali jsme pro to maximum."

[*] Mgr. Květa Halanová, starostka, Jílové u Prahy: "Inspiruje mne zde setkání s kolegy, kteří už mají některé problémy vyřešené. Průběh jednání hodnotím vcelku dobře, myslím, že jsou věci, na kterých se všechny obce nemohou dokonale shodnout, a podle mne to je v pořádku. Členství v SMO ČR nám přináší informace a pomoc v některých, hlavně legislativních otázkách.

Vzhledem k tomu, že jsem od Prahy, nehodnotím průběh reformy příliš pozitivně. V okrese Praha-západ, bez velkého města, bude Ministerstvo vnitra muset přistoupit k nějakému atypickému řešení. Dokud nebudeme znát kompetence a způsob jejich finančního zajištění, nemůžeme pokročit."

[*] Hana Žárská, starostka, Hrejkovice (okr. Písek): "Jsem na sněmu poprvé a myslím si, že je na úrovni. Materiály k jednání jsme dostali s předstihem. Je prospěšné, že se starostové sejdou a že si poradí v jednotlivých problémech. Členský příspěvek je podle mne přiměřený. Tisíc korun nemůže v dnešní době žádnou obec položit. Reforma se zpozdila o celá léta a nyní se najednou chce vše dohonit. Nedá se provádět uspěchaně, protože pak se samozřejmě vyskytnou problémy."

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down