01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Otázka pro...

Otázka pro... Jiřího Razskazova (ODS), náměstka primátora města Pardubic JAKÝM ZPŮSOBEM BY PODLE VÁS MĚLA PROBÍHAT DEREGULACE NÁJEMNÉHO? Výše nájemného musí v reálném čase dosáhnout částky, za kterou se soukromým subjektům s pomocí státních a komunálních dotací vyplatí budovat nájemní domy....

Otázka pro...

Jiřího Razskazova (ODS),

náměstka primátora města Pardubic

JAKÝM ZPŮSOBEM BY PODLE VÁS MĚLA PROBÍHAT DEREGULACE NÁJEMNÉHO?

Výše nájemného musí v reálném čase dosáhnout částky, za kterou se soukromým subjektům s pomocí státních a komunálních dotací vyplatí budovat nájemní domy. Návratnost takových investic by se podle mého názoru měla pohybovat kolem 15 roků. Jestliže dnes dokážeme postavit průměrný byt I. kategorie za 16 000 Kč/m2, pak se při patnáctileté návratnosti investice jednoduchým výpočtem dostaneme na zaokrouhlenou výši nájmu 90 Kč/m2 měsíčně. Stát by se zřetelem k takto vypočtenému nájemnému měl podle velikosti měst stanovit maximální částky za m2, na které by mohlo nájemné stoupnout v průběhu 3 - 5 let. Město samo potom musí mít možnost určovat, v jaké výši a v jaké časové posloupnosti tuto hranici využije.

Samozřejmě je třeba počítat s tím, že ne všichni občané budou mít na to, aby platili výše vypočtené nájemné. Proto musí v majetku města existovat i kategorie bytů sociálních, startovacích a dalších, v nichž bude nájemné nižší, přibližně na úrovni trojnásobku dnešního regulovaného nájemného, tedy okolo 55 Kč/m2 u bytů I. kategorie. V konkrétních prověřených případech, tam, kde bude skutečně jasné, že sociální a finanční situace jednotlivce či rodiny není schopna pokrýt náklady na bydlení v přiměřeném bytě, musí být i v budoucnu poskytován příspěvek na nájemné.

Taková je tedy představa. A jaká je skutečnost? Ministerstvo financí umožnilo od 1. července tohoto roku zvýšit nájemné o 4 %, což nepovažujeme za deregulaci, ale spíše za pouhé pokrytí inflace. Například v bytech I. kategorie v centru Pardubic můžeme nájemné zvýšit z 22,60 Kč na 23,50 Kč/m2. Toto zvýšení samozřejmě vůbec nepřibližuje výši nájemného skutečným nákladům na provoz a údržbu bytů.

Rada města Pardubic s předstíranou deregulací nesouhlasí, a proto svým usnesením ze dne 29. května schválila pro základní usměrňované nájemné koeficient 1,4 (tedy zvýšení o 40 %). Je to z naší strany ovšem pouze demonstrativní úkon, protože o více než ta nesmyslně nízká 4 procenta nájemné stejně zvýšit nemůžeme. Chceme však alespoň tímto způsobem upozornit na to, že pomalou (či spíše neexistující) deregulaci nájemného považujeme za chybný krok státu, který ani v nejmenším nenapomáhá řešení bytové problematiky, ale naopak nahrává černému trhu a spekulacím s byty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down