01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stránky pro inspiraci

Stránky pro inspiraci Hledá-li někdo příklady kvalitních webových stránek ukazujících různé možnosti komunikace veřejné správy s občany, dobrým vodítkem mu mohou být ty, které uspěly v soutěžích, jejichž vítězové bývají vyhlašováni na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě. O všech...

Stránky pro inspiraci

Hledá-li někdo příklady kvalitních webových stránek ukazujících různé možnosti komunikace veřejné správy s občany, dobrým vodítkem mu mohou být ty, které uspěly v soutěžích, jejichž vítězové bývají vyhlašováni na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě.

O všech soutěžích lze konstatovat, že každým rokem získávají na prestiži a zájem o ně roste. Letos byly oceněny v Hradci Králové následující stránky a aplikace.

Český zavináč Ministerstvu vnitra

Již potřetí byla letos vyhlášena soutěž Český zavináč. Jejím cílem je ocenit vynikající projekt, který významně přispěl k rozvoji informační společnosti zejména s přihlédnutím k potřebám státní správy a samosprávy. Tentokrát rozhodlo Sdružení Český zavináč udělit tuto cenu Ministerstvu vnitra ČR za projekty Pátrání po vozidlech, Neplatné doklady a Úřad není labyrint, provozované na internetových stránkách www.mvcr.cz. Projekty jsou zaměřeny na praktickou pomoc občanům a mají u veřejnosti mimořádný ohlas, o čemž svědčí dlouhodobě vysoká sledovanost příslušných stránek.

Most, Veverská Bitýška a Český Krumlov

Do třetího ročníku soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky měst, obcí a sdružení a regionů se přihlásilo celkem 134 soutěžících, z toho 66 měst, 49 obcí a 19 sdružení a regionů. V kategorii města zvítězilo statutární město Most (www.mumost.cz). Jeho stránky jsou určeny nejen pro občany města a širší veřejnost, ale mají i samostatné části pro investory a turisty. Denně na nich přibývá několik dokumentů. Dalšími finalisty byly Karlovy Vary (www.karlovyvary.cz) a Tábor (www.tabor.cz).

V kategorii obcí získala první místo Veverská Bitýška (www.obecveverskabityska.cz). Finálovými soupeři jí byly Střelice z okresu Brno-venkov (www.streliceubrna.cz) a Pohoří z okresu Rychnov nad Kněžnou (www.dobruska.cz/pohori).

Vítězem kategorie regionů a sdružení se stalo Sdružení OIS Český Krumlov (www.ckrumlov.cz). Do finále se v této kategorii dostaly ještě Jihlavský kraj (http://ku.ji.cz) a Sdružení obcí pod Kunětickou horou (www.kuneticka-hora-sdruzeni.cz).

Kromě tří hlavních cen byla udělena také zvláštní cena odborné poroty, a to obci Pohoří (www.dobruska.cz/pohori/) za ojedinělý počin - Digitální kroniku. Jejím autorem je dvacetiletý kronikář obce Jan Jurásek. Jako základ použil Pamětní knihu Brichova rodu od svého dědy Václava Bricha a Kroniku obce Pohoří vedenou od roku 1983 Jaroslavem Mervartem. Od klasických se digitální kronika liší tím, že je rozdělena do několika kapitol, které je možné si vybírat v levém sloupci každé stránky, a není tudíž napsána chronologicky. Události jsou zařazovány chronologicky do jednotlivých kapitol.

Do nominací se letos nově zapojili nejen členové odborné poroty, ale i samotní soutěžící a veřejnost - občané, jimž jsou stránky územní správy a samosprávy určeny. Nejvíce hlasů veřejnosti získaly v kategorii města Jáchymov (www.jachymov.cz), v kategorii obce Albrechtice v Jizerských horách (www.jizerske-hory.cz/obce/albrecht) a v kategorii regiony Sdružení OIS Český Krumlov (www.ckrumlov.cz). Jihlava, která vloni zvítězila v kategorii měst, letos dostala největší počet hlasů od soutěžících, ale podle platných propozic již nemohla postoupit do finále.

Geoaplikace roku 2000

V této rovněž už tradiční soutěži se udělují ceny ve třech kategoriích. V oblasti státní správy s celostátní působností obsadila první místo firma Hydrosoft Veleslavín ve spolupráci s Hlavním městem Prahou za projekt WebMap - Internetový prohlížeč map.

V kategorii státní správa s okresní/regionální působností získal první cenu Okresní úřad Kutná Hora za projekt GIS okresu Kutná Hora. V kategorii územní samospráva obsadily první místo společnost GEPRO ve spolupráci s Magistrátem města Kladna za projekt GIS MISYS - Kladno.

Biblioweb

Také knihovny mají svoji soutěž o nejlepší knihovnický web. Jmenuje se Biblioweb a probíhala ve dvou kategoriích. Mezi městy a obcemi do 20 tisíc obyvatel získala cenu Třeboňská knihovna (www.knih.tb.cz) a v kategorii nad 20 tisíc obyvatel Knihovna Františka Bartoše ve Zlíně (www.kfbz.cz).

Eurocrest Award 2001

Během loňského ročníku konference ISSS vyhlásil primátor hostitelského města Hradce Králové výzvu asociacím samospráv v kandidátských zemích EU, aby vybraly nejlepší webové stránky měst a obcí, které se stávají důležitým nástrojem otevřené a průhledné politiky samospráv a prvním krokem k tzv. elektronické demokracii. Letos primátor (a nově i předseda Svazu měst a obcí) Oldřich Vlasák předal cenu Eurocrest Award 2001 představitelům tří měst - Jihlavy za Českou republiku, Lodže za Polsko a Bernolákova za Slovensko.

O různém přístupu k plnění zákona č. 106/1999 Sb. vypovídá graf znázorňující, kolik institucí zveřejnilo na internetu povinnou výroční zprávu o podávání informací občanům.

Jaroslav Winter

Kam by měl být umístěn veřejně přístupný internet?

Názory všech respondentů v obcích, ve kterých není internet pro veřejnost

Obecní úřad Knihovna Jiné místo Neví

Občané 38 % 39 % 12 % 11 %

Starostové 51 % 39 % 9 % 1 %

Firmy 34 % 37 % 18 % 11 %

Zdroj: DEMA, prosinec 2000

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down