01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mikroregion a internet

Mikroregion a internet Když na sklonku roku 1999 "Sdružení obcí pod Kunětickou horou" v okrese Pardubice schválilo své stanovy i předběžný společný program, mělo téměř jasno o svých plánech v nejbližším období. Postupně se počet členských obcí rozrostl na patnáct. Zájem projevily i některé firmy a...

Mikroregion a internet

Když na sklonku roku 1999 "Sdružení obcí pod Kunětickou horou" v okrese Pardubice schválilo své stanovy i předběžný společný program, mělo téměř jasno o svých plánech v nejbližším období.

Postupně se počet členských obcí rozrostl na patnáct. Zájem projevily i některé firmy a právnické osoby. Na rok 2000 si sdružení vytyčilo dva hlavní úkoly:

zpracování koncepce rozvoje území ve správě obcí mikroregionu,

zavedení internetu do všech členských obcí.

V každém případě jsme se rozhodli po výběrovém řízení pro odborné firmy a využili jsme možnosti dotace z Programu obnovy vesnice pro rok 2000. Nutnost zpracování hlavního dokumentu sdružení (koncepce) a potřebu vzájemné komunikace jsme cítili všichni. Zahájili jsme proto přípravy bez ohledu na to, zda patřičné dotace obdržíme.

Pochopitelně jsme se na svých jednáních věnovali i řešení dalších problémů, jako jsou doprava, společný projekt splaškové kanalizace, propagace mikroregionu atd. Rozhodnutí o přidělení dotace jsme cítili nejen jako podporu, ale i závazek vůči členům sdružení, a tím i vůči téměř 8000 obyvatel členských obcí.

V první řadě bylo nutno zjistit stav "počítačové techniky", udělat si přehled o potřebě obnovy či úpravách počítačů, o programovém vybavení, ale také o osobních předpokladech na jednotlivých úřadech. Nemusíme si jistě nalhávat, že naše "počítačová gramotnost" mnohdy spočívá v základních úkonech textových editorů pro nezbytnou korespondenci.

Některé obce již měly zkušenosti s internetem, mohly předat poznatky ostatním. Dohodli jsme se na společném cíli - na napojení všech na internet, na vytvoření webových stránek sdružení s tím, že některé obce budou mít své stránky s registrovanou doménou.

Po nezbytných úpravách a doplnění techniky se postupně napojovaly zbývající obce. Zároveň Česká vydavatelská pro internet, s. r. o., v Jihlavě zpracovávala dodávané dokumenty do podoby pro zveřejnění. Propagace regionu a obcí je pouze jedna z možností, které internet poskytuje.

Další potřebou pro obce je snadné zveřejňování dokumentů a informací z úřadů. Proto jsme zvolili VISMO (Veřejné informační služby měst a obcí), produkt uvedené firmy. Rozhodla jednoduchost ovládání. Dnes víme, že to bylo správné rozhodnutí. Pokud se podíváte na www.obce.cz, přesvědčíte se o možnostech tohoto programu, který města a obce využívají. Téměř na poslední chvíli se podařilo stránku sdružení www.kuneticka-hora-sdruzeni.cz umístit na internet.

Stihli jsme se ještě přihlásit do soutěže "Zlatý erb 2001", kategorie regiony. Naše stránky sklidily u laické i odborné veřejnosti zájem. A když jsme zjistili, že náš web postoupil mezi poslední tři finalisty, považovali jsme to za úspěch, který jsme opravdu nečekali.

Jistě je to zásluha profesionálních tvůrců, ale mnohdy i nedoceněná práce zástupců obcí. Záměrně nejmenuji jen volené zástupce, protože mnozí starostové mají to štěstí, že mají k ruce šikovného knihovníka, učitele či jen nadšence pro nové komunikační technologie. A to mají napůl vyhráno.

Vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií proběhlo 26. března na konferenci ISSS v Hradci Králové. Účast na tomto kongresu byla pro nás přínosem. Poznatky jistě uplatníme v druhé etapě, která probíhá v letošním roce.

Dokonalejší zpřístupnění internetu pro naše občany a návštěvníky regionu je další cíl v této oblasti. Výhody elektronické pošty a možnost přístupu k mnoha dokumentům ocenili snad všichni starostové. A žádná obec nelituje vynaložených prostředků. Téměř 200 000 korun hradily jednotlivé obce podle schváleného klíče.

O internetu bylo a ještě bude napsáno mnoho. Chtěl jsem pouze sdělit to, co mnozí starostové malých obcí bez profesionálů na radnicích dělají nad rámec svých povinností. A právě sdružení obcí mnoha starostům pomáhá. I když ne všichni jsou o tom přesvědčeni.

Pavel Vrátil, předseda sdružení a starosta obce Staré Hradiště

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down