01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krajská zastoupení

Krajská zastoupení Členem sboru lidí, kteří budou mít rozhodující vliv na chod území kraje, bude bezpochyby i krajský veterinář. I když tato funkce ještě nebyla vytvořena, Státní veterinární správa ČR (SVS) se na ni zodpovědně připravuje. Josef Holejšovský, ústřední ředitel veterinární správy,...

Krajská zastoupení

Členem sboru lidí, kteří budou mít rozhodující vliv na chod území kraje, bude bezpochyby i krajský veterinář. I když tato funkce ještě nebyla vytvořena, Státní veterinární správa ČR (SVS) se na ni zodpovědně připravuje.

Josef Holejšovský, ústřední ředitel veterinární správy, považuje za logické, že v každém kraji vznikne krajská veterinární správa, a to v sídelním městě hejtmana. Stávajících 73 okresních veterinárních správ nezanikne, jejich náplň práce, pokud jde o odbornou činnost a veterinární dozor, bude v podstatě stejná, nebudou se však zřejmě jmenovat okresní, ale třeba jen veterinární správy nebo pracoviště krajské správy.

Aby krajské orgány svou funkci plnily, je třeba je brát vážně a systém řízení akceptovat. Tak se Státní veterinární správa cílevědomě připravuje na situaci, která vbrzku nastane. Organizaci krajských veterinárních správ bude řešit novelizovaný veterinární zákon, který musí být hotový do poloviny roku 2002. To znamená, že už v té době by měl platit, jak požaduje EU před naším vstupem.

Krajský systém řízení do jisté míry přijal šéf veterinární správy Josef Holejšovský již při svém nástupu do funkce na počátku roku 1999. Tehdy jmenoval jako řídící mezičlánek mezi centrem a jednotlivými okresními veterinárními správami tzv. koordinátory, kterých je sedm.

Nyní na jejich místo postoupili na základě výběrového řízení vyhlášeného Státní veterinární správou vedoucí krajských oddělení Státní veterinární správy.

Budoucí krajská veterinární správa (nyní krajské oddělení SVS) bude orgánem veterinárního dozoru s náplní obdobnou, jakou mají dnešní okresní veterinární správy.

Některá oddělení, jako personální či ekonomické, pak budou pochopitelně pouze na krajských veterinárních správách a budou sloužit budoucím podřízeným veterinárním správám, které budou pracovat zřejmě v místech a prostorách současných okresních veterinárních správ.

Jak přesně bude krajská struktura státní veterinární péče a veterinárního dozoru vypadat, bude zcela jasné až po nabytí platnosti nového veterinárního zákona. Jisté však je, že se velmi zodpovědně připravuje. Jednotliví vedoucí krajských oddělení se nyní na svých nových pracovištích zabývají synchronizací přechodu do nové organizační struktury.

Podle Zdeňka Hájka, vedoucího odboru koordinace, je krajské řízení věc pozitivní a jistě bude funkční. Zkušenost máme z obdobného systému ze zemí EU. Je však třeba se včas připravit, aby se krajská oddělení mohla prakticky okamžitě změnit na krajské veterinární správy.

Josef Duben,

Státní veterinální správa

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down