01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Další útok proti graffiti

Další útok proti graffiti Problémem evropských měst včetně českých jsou graffiti. I když sprejerům hrozí od července t. r. za zničenou fasádu dokonce trestní postih, nelze očekávat, že represe přinese zásadní zlepšení současné situace. Nutnost chránit omítky a stavební materiály objektů proti...

Další útok proti graffiti

Problémem evropských měst včetně českých jsou graffiti. I když sprejerům hrozí od července t. r. za zničenou fasádu dokonce trestní postih, nelze očekávat, že represe přinese zásadní zlepšení současné situace. Nutnost chránit omítky a stavební materiály objektů proti barevnému pseudoumění a jeho odstraňování z různých druhů povrchů je proto stále aktuální.

V současné době jsou na českém trhu firmy, které se specializují na odstraňovače graffiti. Patří k nim také Qualichem, s. r. o.

Tato společnost nabízí odstraňovače stávajících nápisů pod obchodním názvem GRAFFITISTOP 1 - 5 a přípravek pro preventivní ochranu nových i od graffiti vyčištěných starších objektů - BARBAKAN.

Přípravky GRAFFITISTOP 1 - 5 lze odstranit "malby" z hladkých nenasákavých povrchů (kabřinec, sklo, mramor, glazované obklady, kopilit, luxfery, ocelové a železné výrobky, pozinkované materiály apod.). Graffiti z omítek lze těmito odstraňovači vyčistit také, ale záleží na typu omítky a na stáří kreseb. Vyčistit nenasákavé povrchy některým z pěti odstraňovačů není problém. Odstraňovače jsou vyráběny ve formě roztoku (aplikují se stříkáním) nebo gelů (nanáší se štětcem).

Na omítky se nejvíce osvědčuje GRAFFITISTOP 4 a 5. Nejprve se přípravek nastříká přípravkem GRAFFITISTOP 4, a to opakovaně, nechá se působit a dbá se, aby povrch úplně nezaschl. Pak se nanese štětcem GRAFFITISTOP 5 (působí do hloubky) a povrch se dočistí. Používá se voda (tlaková voda - WAP), drátěnka na nádobí případně ocelový kartáč. Na takto vyčištěný povrch se nanese ochranný přípravek Barbakan.

Prevence před účinky

Pro zajištění ochrany objektů před účinky graffiti byl vyvinut přípravek BARBAKAN. Po jeho aplikaci na povrchy stavebních materiálů lze velice jednoduchým a nenáročným způsobem odstranit případné nápisy od sprejerů bez poškození podkladu. Je určen především na porézní (nasákavé) povrchy, zatím co jeho modifikace s názvem BARBAKAN LIQUID je na hladké povrchy. Proč použít BARBAKAN?

- Vzhled omítky či jiného stavebního materiálu zůstane nezměněn (bez lesku) a je zachována vysoká propustnost vodních par (stavba dýchá).

- Povrch po nanesení odpuzuje vodu.

- Sprejer netuší, že je stavba proti jeho nájezdům "opevněna".

- Vyčištění povrchu je velmi snadné a nenarušuje základní vzhled.

- Prodlužuje životnost stavby svojí ochranou před lišejníky a nečistotami.

- Je přijatelný pro životní prostředí, neobsahuje aromatické uhlovodíky, těžké kovy, ani chlorovaná rozpouštědla.

Použití

Podle typu materiálu lze přípravek použít buď samotný (skupina 1) nebo v kombinaci se základovým silikátovým nebo akrylátovým nátěrem (porézní povrchy - skupina 2).

(Pozn.: V případě fasádních barev hrozí nebezpečí odbarvení při odstraňování.)

Skupina 1: beton, umělý kámen, betonové tvárnice, pohledové cihly, obklady bez glazury, azbestocementové výrobky, přírodní kámen, mramor, ušlechtilé mnichovské omítky.

Skupina 2: pálené cihly, minerální omítky, (vápenné i vápenocementové, pískovec, granit, fasádní barvy (akrylátové, silikátové, silikonové).

Na skupinu 1 ošetřenou a omytou přípravkem GRAFFITISTOP se nanáší BARBAKAN ve dvou vrstvách s dobou schnutí mezi jednotlivými vrstvami 4 - 8 hodin.

U skupiny 2 před aplikací zbavíme povrch nečistot. Po dvou vrstvách penetračního nátěru (např. silikátový primer) a po zaschnutí (4 - 8 hodin) se pak nanese přípravek BARBAKAN ve dvou vrstvách.

Záruka ochrany je garantována po dobu 5 let.

Přípravek BARBAKAN se aplikuje neředěný. Nanáší se štětkou, válečkem, případně vysokotlakým stříkáním (airless). Z 1 litru přípravku lze ošetřit 10 - 11 m2 plochy, cena ošetření 1 m2 se pohybuje kolem 30 Kč (konkurenční přípravky se často pohybují v řádu 300 - 500 Kč/m2).

Ocenění

Skupina těchto přípravků je na trhu od září loňského roku. Byla vyzkoušena skutečně "na ostro", zejména na území Městské části Praha 1 před návštěvou finančníků Mezinárodního měnového fondu. Přípravky se v praxi osvědčily. Svou účinností i cenou předčily konkurenční firmy. Na veletrhu For Arch 2000 získaly "Čestné uznání".

- ec -

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down