01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výsledky soutěže

Výsledky soutěže SEVEn - Středisko pro efektivní využívání energie v průběhu let 1999 - 2000 koordinovalo spolupráci mezi předními odborníky nejen z ČR, ale i ze zahraničí na návrhu koncepčního řešení nízkoenergetického a nízkonákladového bytového domu v lokalitě Sušice. V současné době připravuje...

Výsledky soutěže

SEVEn - Středisko pro efektivní využívání energie v průběhu let 1999 - 2000 koordinovalo spolupráci mezi předními odborníky nejen z ČR, ale i ze zahraničí na návrhu koncepčního řešení nízkoenergetického a nízkonákladového bytového domu v lokalitě Sušice.

V současné době připravuje spolu s městy Železný Brod a Humpolec koncepční návrhy a projektovou dokumentaci dvou bytových domů. Jejich realizace by měla proběhnout od letošního listopadu do dubna příštího roku.

SEVEn se snaží zapojit do řešení projektu také širokou odbornou veřejnost. V průběhu roku 2000 vyhlásilo "Veřejnou architektonickou ideovou anonymní soutěž na výstavbu nízkoenergetického a nízkonákladového bytového domu pro město Uherské Hradiště". Hlavním partnerem soutěže byl Český svaz stavebních inženýrů, oblastní pobočka Praha - Střední Čechy, dále Obec architektů, Svaz měst a obcí ČR, město Uherské Hradiště a firma Bayosan.

Do soutěže bylo přihlášených 43 návrhů, z nichž splnilo podmínky 18 návrhů. Vzhledem k vyrovnané odborné úrovni soutěže a malému bodovému rozdílu se porota rozhodla první cenu neudělit.

Druhé místo a finanční ocenění ve výši 60 000 korun získal soutěžní návrh číslo 2 mladých inženýrů Jana Kalouska, Jiřího Nováka, Jana Růžičky a Radka Začala.

Třetí příčku obsadily dva návrhy - první soutěžní návrh číslo 18 od autorů Kateřiny Rottové a Ing. arch. Pavla Šmelhause a druhý soutěžní návrh číslo 1 od autorů prof. Ing. arch. Ivana Rullera a Ing. arch. Martina Boráka. Dva návrhy obdržely zvláštní cenu poroty.

Zvláštní ocenění získali Ing. Radek David, Ing. Petr Vávra a Ing. Michal Kabrhel za soutěžní návrh číslo 7 a Ing. David Pospíšil a Ing. arch. Jiří Janďourek za soutěžní návrh číslo 14.

Výsledky soutěže jsou jistě pro potenciální investory bytových staveb nejen inspirativní, ale potvrzují i možnost realizovat energeticky úsporné stavby při standardních investičních nákladech, což je v souladu s celkovým posláním projektu.

Soutěž pokračuje putovní výstavou a prezentací pro město Uherské Hradiště.

Výsledky soutěže jsou zpracovány a prezentovány i v Katalogu soutěžních řešení. Zároveň se připravuje Atlas nízkoenergetických bytových domů. Informace o celém projektu včetně soutěže jsou uveřejněny na internetové stránce www.svn.cz a www.nnbd.cz.

- mo -

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down