01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obec s jasnou budoucností

Obec s jasnou budoucností Čtyřttisícové Bolatice (okr. Opava) žijí novými myšlenkami s cílem zlepšovat jak vzhled obce, tak zlepšovat podmínky bydlení. Místní obyvatelé většinou trvale táhnou za jeden provaz. Když přijíždíte do obce v sobotu, nutně najdete na významných i vedlejších komunikacích...

Obec s jasnou budoucností

Čtyřttisícové Bolatice (okr. Opava) žijí novými myšlenkami s cílem zlepšovat jak vzhled obce, tak zlepšovat podmínky bydlení. Místní obyvatelé většinou trvale táhnou za jeden provaz. Když přijíždíte do obce v sobotu, nutně najdete na významných i vedlejších komunikacích lidi, kteří zametají ulici a chodník. Děje se to již desítky let.

Starosta Mgr. Herbert Pavera říká: "Péče o plochu před domem je ctí každého občana obce". Mezi obecní priority patří zřízení domu s pečovatelskou službou, výstavba nové tělocvičny, dostavba a rekonstrukce areálu koupaliště, větší i menší opravy komunikací a další akce. Například dům z pečovatelskou službou vznikne z objektu bývalé školní jídelny a družiny.

I v Bolaticích se rodí stále méně dětí. Porodnost klesla z někdejších 70 novorozenců na nynější polovinu, zato přibývá občanů starších. V připravovaném rekonstruovaném objektu s náklady 13 mil. Kč (stát přispěje 700 000 Kč na 1 byt) bude 12 malometrážních bytů. Přístup bude bezbariérový a v přízemí budou byty pro tělesně postižené. Zájemců o toto bydlení je dostatek.

Na Družstevní ulici obec vlastní dům s 12 byty, kde bydlí i starší občané, kteří by tyto byty mohli uvolnit mladým rodinám. "Tak se nám podaří vyřešit bytové otázky, státní dotace máme téměř potvrzené," uvádí starosta.

Velmi důležitá je výstavba nové tělocvičny s půdorysem 36 x 16 metrů. Zájem o sportování je v obci značný, funguje zde několik sportovních klubů. Stát podpoří výstavbu 80 % celkových nákladů, které přesáhnou 11 mil. Kč. Výstavba má začít ještě letos, v horším případě v roce 2002. Situace zatím dospěla tak daleko, že občas dojde k termínové kolizi školních tříd při využívání současné tělocvičny a problémům při sestavování rozvrhu.

Obec podporuje také postupné úpravy v areálu místního koupaliště. Tam se loni podařilo s využitím státního příspěvku ve výši 3 mil. Kč dokončit nástavbu provozní budovy, kde bude v podkroví 6 hostinských pokojů. Do obce a okolí totiž stále přijíždí hodně Poláků a Němců, především do místních exportujících firem. Nový nájemce přispěje na přestavbu částkou 400 tisíc Kč. Noc se snídaní zde má přijít na skutečné minimum - asi na 300 Kč.

Areál koupaliště je hodně využíván, především tamní sauna, rehabilitační centrum a hostinec. Návratnost vložených prostředků má být v tomto případě velmi rychlá. Na rekonstrukci bazénu se počítá s částkou 10,5 mil. Kč a Ministerstvo pro místní rozvoj patrně uvolní až 75 % potřebné částky.

V Bolaticích je zhruba 20 kilometrů silnic a cest. Protože se zde v minulých letech zaváděl plyn, telefon a nové rozvody vody, je řada komunikací dost rozbitých. "Tento stav trápí hodně občanů," připouští starosta Pavera. Kdo má slušné bydlení, toho ani tak nezajímá výstavba nových bytů či tělocvičny. Na opravu vozovek je potřeba zhruba 25 mil. Kč. Pro letošek se počítá s výdaji 4 mil. Kč a práce mají definitivně skončit v roce 2006.

Obec počítá pro letošek s příjmy ve výši téměř 42 mil. Kč. Největší suma (16,622 mil. Kč) připadá na daň ze závislé činnosti a od fyzických podnikatelů. Více než 2,5 mil. Kč je z vodního hospodářství, 850 tisíc Kč z daní z nemovitostí a půl miliónu Kč za komunální odpad. Důležitá je i půjčka Státního fondu životního prostředí (1,14 mil. Kč) a dotace (3,42 mil. Kč). Ve výdajích, které jsou o 42 tisíce nižší než příjmy, dominuje místní správa (přes 7 mil. Kč), kanalizace a čistírna odpadních vod v lokalitě Borová (téměř 6 mil. Kč) a dále splátky úvěru, využitého při plynofikaci obce, provoz školní jídelny, doplatky na výstavbu protipovodňové hráze apod.

Při pročítání obecních výdajů je očividné, že je zřejmý zájem neopomenout žádnou z důležitých oblastí. Ve vydáních je podstatná ještě částka přes 2 mil. Kč, připadající na splácení úvěru a příslušných úroků, použitých na generální rekonstrukci místního zámku, v němž nyní sídlí opět po mnoha letech obecní úřad. Zámek byl postaven v roce 1703 a je důstojnou budovou v centru obce. Jeho generální oprava přišla na 20 mil. Kč. Setkávají se zde také členové řady spolků.

Starosta si pochvaluje změnu daňové reformy. Díky ní přibude ročně do obecní kasy na 16 mil. Kč, zatímco před reformou to bylo jen 12 mil. Kč.

"Nám se daňová reforma skutečně vyplatila," konstatuje Mgr. Pavera. Ale má i připomínky. Například aby byla zohledněna plocha, kterou mají zastavěnu firmy tak, aby v tomto případě obec dostala něco navíc. Obec se snaží získávat co nejvíce peněz od státu, například z Ministerstva pro místní rozvoj na Program obnovy venkova a infrastrukturu, zatímco z Ministerstva financí na zřizování dalších hrází a opravy využívaných, protože obec leží v kotlině a povodně jí již několikrát daly co proto.

Starosta si při nástupu do funkce dal úkol zlepšit vztahy mezi lidmi. Obec obnovila kdysi tradiční kácení máje, dožínky, vítání jara, organizování módních přehlídek, posezení s důchodci, koncerty dechové hudby a podobné akce. Důchodcům přispívá ročně 10 tisíci Kč, na koncerty připadá 15 tisíc Kč. Spolupráce se spolky a organizacemi je velmi dobrá, především s myslivci, fotbalisty, zahrádkáři a hasiči.

Na druhé straně jsou i problémy. Lidi se stále nedaří přesvědčit, aby dbali na zdravé životní prostředí. Pokračuje pálení nejrůznějšího odpadu, občas se objeví nová černá skládka. Kdyby se občané podle názoru starosty chovali podle desatera (obec je silně nábožensky založená), nebyly by zde problémy.

Zajímavou skutečností je zájem obce dát lidem více možností stavět rodinné domy. Během dvou let má vzniknout zhruba 100 nových stavebních parcel o rozloze 6-10 arů. Radnice bude financovat infrastrukturní výstavbu, na niž hodlá vydat letos až 4 mil. Kč. Tak vznikne 20 parcel a podobné kroky budou pokračovat dále. Kompletně zasíťovaný pozemek bude nakonec ke koupi velmi levně - nejvýše prý 150 Kč/m2, zatímco v okrajových lokalitách nedaleké Ostravy jde o částku až 5x vyšší. Obec ale myslí i na spekulanty, kteří by mohli levně koupit a draho prodat. Pojistí se ustanovením ve smlouvě s časovým určením, dokdy musí být dům postaven tím, kdo parcelu koupí.

Jaromír Krásný

FOTO AUTOR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down