01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V podkrkonošské metropoli

V podkrkonošské metropoli Trutnov v severovýchodních Čechách se 33 000 obyvateli je jedním z měst, které má vypracovaný "Program regenerace městské památkové zóny". Její plocha je ohraničená dnes už jen pomyslnými, bývalými hradbami, případně jejich torzy. Mezi historické dominanty města patří mimo...

V podkrkonošské metropoli

Trutnov v severovýchodních Čechách se 33 000 obyvateli je jedním z měst, které má vypracovaný "Program regenerace městské památkové zóny". Její plocha je ohraničená dnes už jen pomyslnými, bývalými hradbami, případně jejich torzy.

Mezi historické dominanty města patří mimo jiné Národní dům. Jeho vzhled nyní překvapuje kolemjdoucí občany svou vnější úpravou. Objevil se v nové kráse - oslavuje totiž stoletou existenci.

Náklady na střechu, stěny, některé vnitřní úpravy, fasádu představují kolem čtyř miliónů korun, na jejichž úhradu byly využity i částky státní dotace. Trutnované se totiž přes veškeré snahy doposud nedočkali výstavby samostatného divadla. Snad i proto, že mají prostředí, v němž se, tak jako v minulosti, konají např. společenské a taneční zábavy.

Trutnovský podzim

Jiná dominanta se vypíná na pokraji městského lesoparku. Hudbymilovné tam láká Koncertní síň Bohuslava Martinů. Vznikla z někdejšího už značně zchátralého bývalého evangelického kostela z počátku století.

V sedmdesátých letech tomuto objektu hrozilo málem zbourání. Ve výborném akustickém prostředí síně, s plastikami a reliéfy hudebních motivů od Olbrama Zoubka, se koná mimo jiné už přes půldruhého desetiletí hudební festival "Trutnovský podzim". Východním směrem se pak turističtí zájemci vydávají k Jánské kapli, asi jeden kilometr vzdálené.

Dny dědictví

Tuto možnost mívají nejspíš ve "Dnech evropského dědictví", kterých se Trutnov účastní každý rok k seznámení domácí veřejnosti i přijíždějících zájemců s památkami "Brány Krkonoš".

Město bylo ve své dávné historii - od jeho vzniku právě uplynulo již 740 roků - obehnáno hradbami. Jejich torza, ať už z bezpečnostního či vzhledového hlediska - a to i na dalších místech městské památkové zóny - vyžadují nezbytné opravy.

Postupná rekonstrukce

V zájmu co nejvhodnějších řešení byla vyhlášena veřejná architektonická soutěž, vztahující se jednak ke Krakonošovu náměstí, jednak k pěší zóně. Jde o program finančně velmi náročný. Proto se s realizací počítá podle postupného získávání nezbytných částek.

Současně s úpravami ulic se buduje i nové veřejné osvětlení. Dbá se rovněž na to, aby provedení a výsledek těchto prací na celé ploše městské památkové zóny odpovídal předpokládaným představám nejvhodnějšího užití i využití materiálu. Jde především o dodržení zvoleného druhu dlažby. Tato volba se provádí v souladu s názory památkářů.

Metropole na Úpě je známá bohatostí zeleně. Městské sady, sice obrácené k severu, zato poskytující nádherný výhled na hřebeny Krkonoš. Les ovšem vyžaduje stálé náklady - na obnovu, údržbu stezek a zeleně vůbec. Tomu se ve městě věnuje nemalá pozornost.

Bude také pokračovat historický průzkum, aby poznatky posloužily i odborníkům při posuzování dalších stavebních akcí, zvláště ve vztahu k udržování a zachováním památkového bohatství.

Josef Farský

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down