01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Agora Central Europe se osvědčil

Agora Central Europe se osvědčil Agora Central Europe (ACE) je nevládní organizace (nezisková společnost), která od roku 1998 působí v ČR. Jejím hlavním cílem je podporovat rozvoj občanských aktivit a spolupráci mezi volenými zastupiteli, úředníky na radnicích a občany. Projekt vychází ze...

Agora Central Europe se osvědčil

Agora Central Europe (ACE) je nevládní organizace (nezisková společnost), která od roku 1998 působí v ČR. Jejím hlavním cílem je podporovat rozvoj občanských aktivit a spolupráci mezi volenými zastupiteli, úředníky na radnicích a občany. Projekt vychází ze zkušeností hlavně Nizozemska, kde dospěly partnerské organizace k závěru, že větší účast občanů na spolurozhodování o některých věcech ve městě přináší prospěch obyvatelům, městskému úřadu, radním i zastupitelům.

Pilotní projekt v ČR probíhal v letech 1998-1999 v Jirkově a Chomutově, loni se účastníky tohoto projektu stala čtyři města: Klášterec nad Ohří, Cheb, Praha 12 - Modřany, Varnsdorf. Celou akci průběžně monitoroval pracovník Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity Doc. PhDr. Hynek Jeřábek a Ing. Pavel Mička, student této fakulty. Získané zkušenosti mohou být prospěšné pro budoucích pět aktérů dalšího kola projektu Agory Central Europe, které budou hrazeny z grantu v letošním roce. A také pro všechny ostatní.

První a druhá etapa

První etapa začíná diskuzí nad problémy města s členy městské rady a iniciátory projektu a přípravou projektu, jeho projednáním v orgánech města a založením "Komise pro zapojení občanů do věcí veřejných" (CPC). Výsledkem této přípravy je také stanovení pravidel spolupráce. Projekt pak pokračuje zjišťováním názorů občanů. Zakončením této etapy je veřejné setkání, na němž jsou prezentovány výsledky dotazování a probíhá nad nimi diskuze s občany.

Ve sledovaných projektech bylo využito tradiční dotazníkové šetření (survey). Velice se osvědčily telefonické ankety (telephone interview), při níž byli v tomto participativním dotazování (participative interview) tazateli sami zastupitelé, radní a úředníci radnice.

První setkání představitelů radnice s občany bylo zároveň počátkem druhé etapy projektu - hlubší spolupráce. Zastupitelé, pracovníci radnice i občané a zástupci nevládních organizací a podnikatelé byli na tomto setkání vybídnuti k diskuzi ve skupinkách u kulatých stolů o oblastech města. Jednotlivé smíšené skupinky sestavily seznam nejpalčivějších problémů a první představu o jejich možných řešeních. Na závěr zájemci vytvořili pracovní skupiny.

Pracovní skupiny byly ve sledovaných městech vytvořeny vždy k problémovým okruhům, na nichž se shodli účastníci setkání, tj. získaly největší počet hlasů. Tyto pracovní skupiny v následujícím období pracovaly na rozboru problémů města i na návrzích jejich řešení, po několika měsících představily výsledky své práce v podobě tzv. akčních plánů druhému plenárnímu setkání obyvatel města. V Klášterci nad Ohří byly akční plány podkladem k druhé anketě mezi obyvateli města. Diskuze o výsledcích práce pracovních skupin ve všech zúčastněných městech na druhém setkání s občany vedla k menším doplňkům plánů. Ty pak byly předány zastupitelům k praktickému uplatnění. V závěrečné fázi je již úkolem zastupitelstva rozhodnout a realizovat nejdůležitější návrhy a obhájit před občany, jak s jejich nápady naložila.

Postoje aktivních účastníků

Na počátku projektu požádali autoři monitoringu členy pracovních skupin o vyjádření souhlasu nebo nesouhlasu s několika výroky, vyjadřujícími postoj k účasti občanů na rozhodování.

Jednoznačně největší souhlas vzbudil výrok: "Volení zástupci by se měli více radit s řadovými občany". Devadesát osm procent členů pracovních skupin s ním vyslovilo souhlas (62 % souhlasilo zcela a 36 % částečně). Názor, že zastupitelstvo by se mělo řídit peticemi obyvatel města, zastávalo 77 %. Největší nesouhlas naopak vzbudil výrok: "Politické strany, a ne všichni občané, by měly rozhodovat o otázkách ve městě". Devadesát procent členů pracovních skupin s ním nesouhlasilo (z toho 76 % zcela a 14 % částečně). Podobně to bylo s výrokem, že občané by se měli vyjadřovat jen ve volbách, potom jsou přece zastoupeni na radnici (77 % nesouhlasilo).

Někdy se mezi městy neobjevily rozdíly, jindy je bylo možno zaznamenat. Například u výroku: "Zastupitelstvo by se mělo řídit peticemi obyvatel města". S tímto tvrzením souhlasí 93 % nejaktivnějších občanů v Chebu, 80 % v Praze 12 - Modřanech, 75 % v Klášterci a 54 % ve Varnsdorfu.

Smysl a přínos spolupráce

V čem vidí aktivní občané smysl a jaký očekávají přínos spolupráce radnice s občany?

Z množství důvodů spolupráce radnice s občany, které byly předložené dotazovaným členům pracovních skupin, zvolili tři nejdůležitější:

- zlepšení komunikace mezi občany a jejich zastupiteli,

- zvýšení odpovědnosti zastupitelů a úřadu k občanům,

- překonání nedůvěry k práci radnice.

Dalšími v pořadí byly:

- objev nových, originálních řešení,

- nalezení kompromisních řešení,

- sladění zájmů jednotlivých skupin občanů,

- zabezpečení práv názorových menšin.

Přínos pro sebe vyjadřují tito aktivní občané nejčastěji souhlasem s výroky:

[*] dozvím se víc o problémech občanů města,

[*] něco nového se naučím.

V odpovědi na otázku: "Jaký očekáváte přínos projektu spolupráce občanů s radnicí pro město?" hodnotili členové pracovních skupin následující možnosti a seřadili je od největšího k nejmenšímu očekávanému přínosu následujícím způsobem:

- očekávám, že najdeme konkrétní řešení některých problémů města,

- radnice bude konečně naslouchat občanům,

- otevřenější a průhlednější rozhodování,

- ubude lidí, kterým je lhostejný rozvoj města,

- lidé se naučí lépe spravovat své město,

- očekávám zlepšení vztahů mezi lidmi ve městě,

- prosadí se vůle většiny obyvatel města,

- očekávám nalezení překvapivých nových řešení,

- uplatní se i názory lidí, kteří jsou ve městě v menšině.

Druhé kolo dotazování členů pracovních skupin bylo zaměřeno především na hodnocení spolupráce mezi občany a radnicí.

V odpovědi na otázku: "K čemu až dosud přispěla spolupráce radnice s občany?" aktivní občané nejvýše hodnotili následující čtyři výroky:

- odhalení důležitých problémů života města,

- nalezení kompromisních řešení,

- zlepšení komunikace mezi občany a jejich zastupiteli,

- překonání nedůvěry k práci radnice.

Aktivní občané podporují aktivity radnice zvyšující její otevřenost ve vztahu k občanům a považují výdaje za výzkumy a shromáždění občanů za účelné.

Porovnáme-li očekávání aktivních účastníků projektu, jaký přínos bude projekt znamenat pro ně osobně, patrně se nezklamali. Chtěli se dozvědět víc o problémech občanů města a tento bod také zmiňují nejčastěji jako dosažený přínos. Splnilo se jim, že poznali zajímavé lidi a že se naučili něco nového.

Hodnocení přínosu projektu pro město se v zásadě neliší od původních očekávání.

Členům pracovních skupin se nejčastěji splnila jejich čtyři předem vyslovená přání:

- nalezli jsme konkrétní řešení některých problémů,

- radnice více naslouchá občanům,

- ubylo lidí, kterým je lhostejný rozvoj města,

- ode dneška bude otevřenější a průhlednější rozhodování.

(Příště: Srovnání čtyř měst)

Zpracovala Danuše Špačková

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down