01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V metropoli bude 22 obvodů

V metropoli bude 22 obvodů Praha bude mít od 1. července 22 obvodů, tj. k Praze 1-15, vykonávající státní správu na úrovni okresů prakticky v plném rozsahu, přibude v okrajových městských čtvrtí dalších 7 obvodů: Horní Počernice, Kbely, Letňany, Radotín, Řepy, Újezd nad Lesy a Uhříněves. O tom, zda...

V metropoli bude 22 obvodů

Praha bude mít od 1. července 22 obvodů, tj. k Praze 1-15, vykonávající státní správu na úrovni okresů prakticky v plném rozsahu, přibude v okrajových městských čtvrtí dalších 7 obvodů: Horní Počernice, Kbely, Letňany, Radotín, Řepy, Újezd nad Lesy a Uhříněves.

O tom, zda je to rozhodnutí šťastné, ukáže teprve čas. Nejdůležitější by totiž měla být funkčnost nových obvodů, ale zatím vše nasvědčuje tomu, že pražské zastupitelstvo rozhodlo spíše politicky. V současné době není stanoveno, kde budou nové úřady sídlit a z jakého rozpočtu se budou financovat, což musí zákonitě zajímat i každého daňového poplatníka.

Praha však i nadále zůstane rozčleněna do 57 samosprávných městských částí s vlastními zastupitelstvy, starosty a dosavadními kompetencemi.

Zaráží rovněž skutečnost, že podle dosud platného zákona o územním členění státu se území hlavního města Prahy stále dělí na deset obvodů. Právě na těchto deseti obvodech totiž působí soudy, vojenské správy, státní zastupitelstva i finanční úřady.

Zklamání starostů

Vymezení některých nových správních obvodů z hlediska spádovosti a dopravní obslužnosti nebylo nejlepší řešení. Z hlediska počtu obyvatel se tak vedle sebe ocitnou obvody zhruba se 140 000 i s necelými 7000 obyvateli. Homogenní stav tedy nenastane, takže červencový start statutu se zdá být docela uspěchaný.

Ing. Zdeněk Davídek, zástupce starosty Městské části Praha 9, se na celou situaci dívá s přehledem. Je mu jasné, že se zřejmě nejedná o úplné dokončení rozdělení města. Podle něj - během pár let - dozraje čas, kdy obvody budou správně rozděleny ke spokojenosti všech daňových poplatníků a ochotní profesionální úředníci budou sloužit pouze lidem, nikoliv vlastním zájmům.

Před místostarostou leží více než půl metru spisů o vzniku nového statutu hl. m. Prahy, který čítá více než čtyřicet paragrafů a mnoho příloh.

"Statut přináší nevýhodu v tom, že tak obrovský dokument, který souvisí nejen se sedmapadesáti městskými částmi, ale i s desítkami a stovkami úředníků vykonávajícími práci na úřadech, nelze schvalovat uspěchaně," říká místostarosta.

Navzdory tomu je poměrně dobře strukturovaný a docela přehledný, aby se všichni úředníci a zastupitelé seznámili s novými paragrafy. Jsou jasně dána práva, povinnosti a kompetence.

V čem je problém?

V jakési nadřazenosti magistrátu, kdy městské části nemohou některé věci rozhodnout samy, například o prodeji určitých pozemků. Je také zřejmé, že městské části s výraznými rozdíly v počtu obyvatel se nemohou rovnat, dochází k nevyváženosti těchto částí. Proč jsou tedy městské části tak nerozumně rozděleny?

Místostarosta to vidí jako "nešikovný dar demokracie". Domnívá se ale, že určitě dojde k nějaké rozumné korekci rozdělení města na městské části. Je zcela nevhodné živit nadbytečné množství aparátů.

"Možná to vypadá, že mluvím proti starostům z menších městských částí, ale není možné, aby malé městské části - i když získají oporu svých občanů - byly nepoměrně rozděleny. Prahu vidím tak s 20 městskými částmi se zhruba stejným počtem obyvatel, a především rozdělenou v přirozených hranicích, které se zde nacházejí. Úřady nesmí být občanovi daleko - to především, ale lidem asi bude jedno, kde budou sídlit. V praxi jsou nutná kontaktní místa, například pro poskytování sociálních dávek, k přijímání žádostí, poskytování informací a třeba i k vydávání formulářů," uvedl Ing. Zdeněk Davídek.

Dále dodává: "Problém je především v tom, že by měl být tento kompletní systém přehledný pro občana. Úřady budou mít přesně vymezené aktivity, a to do nejmenších důsledků - ale to bude ještě tak deset let trvat. Podle mého by se místa úřadů rozhodně neměla neustále měnit a pak snad už bude vše fungovat."

Ve znění statutu se podařilo vytvořit vyvážený model mezi tím, co může samosprávně rozhodovat městská část a co Magistrát hl. m. Prahy.

Magistrát v roli dohlížitele?

"Pro městské části je důležitý zákon o hl. městě Praze. Ten totiž neumožňuje dát něco městské části, co by nechtěla, něco proti její vůli. A naopak za pozitivní věc považuji to, že nám "město" nemůže bez naší vůle nic sebrat. Samozřejmě chápu, že Praha je hlavní město - kraj, ale je třeba ji brát také jako velkou obec složenou z obcí městských částí.

V části výkonu přenesené působnosti na 22 obvodů mám za to, že se jedná spíše o záležitost politickou než věcnou. Asi je to nešťastně zvolená cesta, která vznikla nikoliv podle potřeb úřednické činnosti. Nesmíme zapomenout, že výkon státní správy v přenesené působnosti je něco, do čeho by volené samosprávné orgány - zjednodušeně řečeno - neměly mluvit," konstatoval místostarosta.

Je tedy rozdělení na více správních obvodů dobré řešení? "Správní obvody jsou sice dobrým předstupněm tohoto řešení, ale mají plno nedostatků. Například při pohledu na mapu vůbec nerespektují velikost a počet obyvatel jednotlivých obvodů. Jak jsem již řekl, jsou nevyvážené. Dvoustupňový homogenní systém si představuji tak, že prvním stupněm je magistrát, druhým městské části. A slovo homogenní znamená stejný, což v tomto případě není. Rozhodně nás to připraví o mnoho peněz a není to cesta vpřed," vysvětluje místostarosta.

Další argument proti

V ČR probíhá v rámci druhé etapy reformy veřejné správy třístupňový model a bylo by tedy účinné, aby fungoval také v Praze. Dokonce by zde stačil například pouze jeden živnostenský úřad pro celé město a na jeho okrajích by už mohly být jen detašovaná pracoviště - sběrná kontaktní místa.

A řidičské průkazy? Dříve se také jezdilo na jeden dopravní inspektorát a s nárůstem úřadů se o mnoho navýší počet úřednických míst.

"Je zcela pochopitelné, že se lidem nelíbí, jak narůstá agenda. Je však pravda, že u některých agend by to nešlo. Rozhodně by rozčlenění v Praze mělo kopírovat třístupňový model, který je v celé České republice, a jak se zdá, bude docela dobrý," dodává místostarosta Ing. Zdeněk Davídek.

Monika Kábová

FOTO AUTORKA a ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down