01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Strategie se nezmění

Strategie se nezmění Novým předsedou Svazu měst a obcí se po Ing. Evženu Tošenovském stal Ing. Oldřich Vlasák, primátor Hradce Králové. Na předsevzetí, s nimiž převzal novou funkci, jsme se ho zeptali v následujícím rozhovoru. [*] S činností Svazu měst a obcí jste se měl možnost všestranně seznámit...

Strategie se nezmění

Novým předsedou Svazu měst a obcí se po Ing. Evženu Tošenovském stal Ing. Oldřich Vlasák, primátor Hradce Králové. Na předsevzetí, s nimiž převzal novou funkci, jsme se ho zeptali v následujícím rozhovoru.

[*] S činností Svazu měst a obcí jste se měl možnost všestranně seznámit jako jeho místopředseda. Jaké úkoly vás čekají v nové funkci a s jakými záměry je chcete naplňovat?

Právě díky velice dobré spolupráci s bývalým předsedou Evženem Tošenovským nevidím důvod měnit strategii i cíle Svazu měst a obcí. Budeme se dále snažit o posílení naší pozice v prosazování a hájení zájmů měst a obcí jak ve vnitropolitickém prostoru, tak ve vazbě na zahraničí a zvláště na Evropskou unii. Budeme pokračovat v rozšiřování členské základny, ve zlepšování servisu, služeb a propagace pro naše členy. Chceme přispět k posílení využití informačních technologií v komunikaci mezi obcemi a svazem a v neposlední řadě k prezentaci a reprezentaci svazu doma i v zahraničí.

[*] Každá z obcí leží na území konkrétního kraje. Hodlá svaz v jejich zájmu spolupracovat s krajskými orgány?

Jedním z prioritních úkolů bude i navázání velice dobré spolupráce s novými kraji a s nově vznikající Asociací krajů České republiky. Tento úkol navazuje i na společnou práci ve Výboru regionů a Kongresu místních a regionálních samospráv při Radě Evropy. Příslibem pro kvalitu těchto vztahů je jistě i volba mnohých hejtmanů a členů krajských rad z řad starostů a primátorů obcí a měst.

[*] V současnosti přibývá ze strany představitelů obcí kritiky na stav reformy veřejné správy. Může vůbec svaz ovlivňovat pojetí a realizaci reformy?

Právě zastupování a hájení zájmů obcí a měst je hlavním úkolem Svazu měst a obcí České republiky. Díky pečlivé a profesionální práci naší kanceláře a komisí včetně spolupráce s jednotlivými poslanci Poslanecké sněmovny došlo například k podstatné změně v zákoně o obcích a dalších zákonech. Samozřejmě tato práce neustává a nutno podotknout, že převážná část ministerstev nás bere jako partnery a žádá nás o připomínkování jednotlivých návrhů zákonů.

[*] Na přelomu května a června se v Hradci Králové uskuteční sedmý sněm Svazu měst a obcí. S jakými cíli ho připravujete? Co bude jeho předpokládaným výsledkem?

Je třeba si uvědomit, že tento sněm se bude konat po vzniku krajů. Bude tedy na tuto situaci jako první z řady sněmů reagovat. V programu je kromě schvalování zpráv o činnosti a hospodaření předložena úprava stanov jednacího řádu včetně nové kalkulace členských příspěvků.

Hlavní cíle pro nastávající období, které byly doporučeny Radou Svazu měst a obcí České republiky, jsou: sledování a ovlivňování reformy veřejné správy včetně systému příjmů do obecních rozpočtů.

Dále je to příprava obcí a měst na vstup do Evropské unie, narovnání majetkových vztahů mezi obcemi a státem, vybudování rovnoprávného postavení vůči krajské samosprávě a další zkvalitnění činnosti Svazu měst a obcí České republiky.

Miloš Charbuský,

Fakulta ekonomicko-správní

Univerzity Pardubice

Foto archív

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down