01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Děti by na drogu sáhnout neměly

Děti by na drogu sáhnout neměly Počet dětí v ČR, které okusily drogy, stoupl v roce 1999 na 35 % (proti 23 % v roce 1995). Co do spotřeby alkoholu a jiných drog mezi mladistvými jsme se zařadili na druhé místo za Velkou Británii. Tyto údaje vyplývají ze zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO)...

Děti by na drogu sáhnout neměly

Počet dětí v ČR, které okusily drogy, stoupl v roce 1999 na 35 % (proti 23 % v roce 1995). Co do spotřeby alkoholu a jiných drog mezi mladistvými jsme se zařadili na druhé místo za Velkou Británii.

Tyto údaje vyplývají ze zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) na únorové mezinárodní konferenci ve Stockholmu o problematice alkoholu a mládeže. Hlavní příčinou prudkého nárůstu v ČR je zvýšený počet mladistvých užívajících kanabis - marihuanu a hašiš.

Výrazný nárůst zkušeností mladých Čechů s drogami za poslední čtyři roky svědčí podle Ladislava Csémyho z Psychiatrického centra Praha o značných nedostatcích prevence. "Nedá se říci, že by selhala, ale nepodařilo se ji zachytit nástup drog," řekl Czémy novinářům.

Ještě dál jde protidrogový expert Jiří Vacek. Ten tvrdí, že lidé, kteří v posledních letech zodpovídali za systém drogové prevence v ČR, selhali. "Svou neschopnost by měli přiznat a vyvodit z toho důsledky," tvrdí Vacek. "Pokud tak neučiní, vzbudí dojem, že tato situace někomu vyhovuje. Závislí lidé se totiž nezajímají o věci veřejné a společenské ani o politiku," uvedl Vacek s tím, že jeho kritika míří především k činnosti Meziresortní protidrogové komise, která si už roky svou funkčnost jenom nalhává.

Děti z Prahy 4

Největším a nejlidnatějším obvodem hlavního města je Praha 4. Jak se zde brání prudkému nástupu drog mezi dětmi a mládeží?

"Z takzvané analýzy pocitu bezpečí, kterou vypracoval v loňském roce Magistrát hlavního města Prahy, vyplývá, že náš obvod je co se týče bezpečnosti na třetím místě v Praze. Situace se zde oproti uplynulým letům opravdu výrazně zlepšila.

Nejrizikovější lokalitou stále zůstávají staré Nusle, zejména okolí náměstí bratří Synků. Co se týče výskytu drog, neexistuje statistika porovnání jednotlivých městských částí. Je to velmi nákladná záležitost. Nemohu porovnat, jestli je více drog na Praze 4 než například na Praze 8. V každém případě se to dá odvodit. Jsou porovnatelné městské části jako je například Praha 4, 5 nebo 8, kde se jedná o podobnou zástavbu - sídliště, stará zástavba, rodinné domky. Nejhůře z hlediska výskytu drog je na tom centrum města, nejlépe asi Praha 6," řekla nám vedoucí oddělení prevence a řešení negativních sociálních jevů a protidrogový koordinátor Městské části Praha 4 Zuzana Nykodýmová.

Drogy dítě sežene nejen na ulici, ale často od kamaráda ve škole. Jaké jsou vaše zkušenosti? "Drogy se u nás samozřejmě vyskytují i na základních školách, ale nijak to nevybočuje z celorepublikového měřítka. Jsou to spíše jednotlivé případy. Že bychom na nějaké škole měli drogový boom, to v žádném případě. Ani na středních školách to není tak tragické. Nemohu říci "není to problém" - to ne, ale není to žádná epidemie," tvrdí Zuzana Nykodýmová.

Prevence v praxi

Městská část Praha 4 spoluorganizuje pro děti a mládež různé preventivní akce. "Již čtvrtým rokem pořádáme komponované pořady Drogy a volný čas. Chodí na ně, podle zájmu škol, vždy dvě třídy kolem 50-60 dětí. Na Praze 4 absolvovaly tyto besedy prakticky všechny ročníky od šesté do deváté třídy. Tyto akce umíme přizpůsobit i těm mladším, dokonce udělat pořady pro mateřské školy. Na nich dospělí nemluví o drogách jako takových, besedy jsou spíše zaměřeny na zdravý životní styl, tedy o kouření a alkoholu - o tom, co děti znají a také o zdravých návycích co jíst a co nejíst, na co si dát pozor. Pokud se však tyto akce příliš často opakují, jsou pro děti spíše otravné a ty je pak příliš nevnímají," pokračuje Zuzana Nykodýmová.

Jak jsme se dále dozvěděli, na každé škole působí tzv. školní protidrogový koordinátor, který se věnuje prevenci. Je to takový styčný důstojník, který hlídá problémy a okamžitě pomůže či poradí, když se něco stane.

"Nejde však jen o drogy. Spolu se Záchrannou službou hl. města Prahy a městskou policií pořádáme různé akce zaměřené na bezpečnost. Ukázkovou akci jsme pořádali nedávno na Brumlovce. Jde při ní o to, aby se děti uměly na ulici chovat a věděly, jak poskytnout v případě potřeby první pomoc. Akci hradí naše městská část a je určena zatím jen pro školní děti z Prahy 4, pokud by o ni měla zájem i jiná městská část, musí uhradit část nákladů. Ve spolupráci s oddělením prevence městské policie pořádáme i akce zaměřené na bezpečnost na jednotlivých školách," řekla nám na závěr Zuzana Nykodýmová.

Kdo si hraje, nezlobí

Pokud chceme dát dítěti alternativu, je třeba mu nabídnout, co by mohlo dělat ve svém volném čase. Na podporu různých aktivit dostává Městská část Prahy 4 formou grantů 4 mil. Kč ročně. "Tyto peníze dostalo loni kolem 70 a letos 60 organizací. Jsou to tělovýchovné jednoty, Sokol, skauti, zkrátka organitzace, které se věnují práci s mládeží. Peníze používají na rozvoj aktivit pro volný čas hlavně pro neorganizovanou mládež - pro různé letní a zimní tábory, krátkodobé a dlouhodobé akce, výlety, nábory nových členů pro sportovní oddíly, turnaje a podobně. Také pro různé akce na sídlištích, například pro cyklistické závody mezi domy, na vybavení veškerých základen, jako jsou klubovny oddílů, rekonsturkce hřišť a budov. Za tyto peníze vyrostou u některých základních škol horolezecké stěny, jako například na ZŠ Jitřní nebo Filosofská a u Hobbycentra na Pujmanové ulici," řekl nám Mgr. Robert Medřický, který má organizaci sportovních akcí na Praze 4 na starosti.

Městská část Prahy 4 pořádá pro děti každý rok například cyklistické závody. Letos má tato akce poprvé podobu pětidílného seriálu. Jde o to, aby se děti zúčastnily minimálně čtyř závodů na kolech nebo na kolečkových bruslích. Jsou rozděleny do čtyř kategorií. Vítěz, který získá nejvíce bodů ze čtyř závodů, dostane kolo a kolečkové brusle.

"Pořádáme také s koly a kolečkovými bruslemi akce "Jezdí celá rodina", do které se snažíme zapojit i rodiče. Městská část věnuje při nich na ochranné přilby a chrániče 100 tisíc korun. Podobnou akcí je třeba jarní a podzimní průjezd Prahou na kanoích po Vltavě," informuje nás Mgr. Robert Medřický.

Vyvrcholením je olympiáda

Největší současnou akcí jsou dětské olympijské hry. Konají se v tělocvičnách po celé Praze již od zimy. Před dvěma lety je pořádala jenom Praha 4. Další školy se začaly hlásit, takže se akce rozšířila na ostatní obvody. Děti v Praze sportují v celkem 28 sportovních a kulturních soutěžích. Kulturní soutěže se pořádají hlavně proto, že ne všechny děti jsou sportovně nadané. Jde o to, aby se mohly "vyřádit" i ony.

"Nejdříve pořádáme obvodní kola. Celopražské finále kulturní akce se uskuteční od 11. do 22. června. Dne 14. června by měly některé děti vystoupit při kulturních doprovodných soutěžích na Staroměstském náměstí. Vyvrcholení sportovních soutěží je v týdnu od 18. do 22. června na obvodech celé Prahy, především však v areálu SK Slavia Praha v Edenu, kde proběhne 22. června slavnostní finále s kulturním programem a ohňostrojem. Vítězové - finalisté jednotlivých městských částí - dostanou olympijské medaile. Oceněn má být i nejlepší obvod. Ten pravděpodobně odmění nejlepší školu. Cenou by pro ni měla být horolozecká stěna," konstatoval Mgr. Medřický.

Obvodních kol olympijských her se zúčastnilo více než 25 tisíc dětí z 207 pražských škol, přičemž na finálových soutěžích jich pořadatelé očekávají přes 10 tisíc. Především těch, kterým se snad droga vyhne.

Karel Žítek

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down