01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prestižní ocenění za obnovu

Prestižní ocenění za obnovu MĚSTO ROKU Historickým městem roku 2000 se stala východočeská Litomyšl. Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2000 převzal 17. dubna na Pražském hradě starosta Miroslav Brýdl. Aktivity...

Prestižní ocenění za obnovu

MĚSTO ROKU

Historickým městem roku 2000 se stala východočeská Litomyšl. Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2000 převzal 17. dubna na Pražském hradě starosta Miroslav Brýdl.

Aktivity měst pečujících o své historické památky ocenil mimo jiné ministr kultury Pavel Dostál, ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit a předsedkyně pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Anna Matoušková.

Cenu Moderní obce za loňský rok získalo město Šternberk, které do programu regenerace vložilo od roku 1992 přes 87 miliónů korun (další informace na straně 6).

Litomyšl vložila za posledních osm let do oprav a rekonstrukcí památek zhruba 500 miliónů korun - z vládního programu přitom čerpala "pouhých" 47 miliónů.

Město získalo s titulem rovněž miliónovou odměnu, kterou využije pro obnovu části muzea, bývalého piaristického gymnázia, v jehož nevyužitých prostorách má vzniknout čajovna.

Litomyšl má velmi dlouhou historii sahající až do poloviny 10. století a patří mezi naše nejkrásnější města. Jako jedinečný harmonický celek zde působí podélné náměstí s historicky a umělecky hodnotnými měšťanskými domy s podloubím a panorama tvořené budovami v areálu zámku, budovami piaristického kostela a kláštera augustiniánů s kostelem sv. Kříže.

V rámci programu regenerace se vedení města stará o kulturní dědictví již sedm let. Od té doby byla ve třech etapách provedena komplexní rekonstrukce dlažby téměř všech veřejných prostranství v památkové rezervaci, byly opraveny a rekonstruovány fasády četných měšťanských domů a uskutečnila se celková oprava obecního, takzvaného Smetanova domu.

Mezi další významné rekonstrukce patří oprava zámeckého pivovaru a fasády domu U Rytířů. Další práce intenzivní památkové obnovy se soustřeďují zejména do areálu zámku a jeho širokého okolí.

Nejúspěšnějším dílem svého druhu provedeným v programu regenerace nejenom v Litomyšli, ale zřejmě v historických městech České republiky vůbec, byla celková obnova bývalých klášterních zahrad.

Do nejužšího výběru se dostaly rovněž Česká Kamenice, Loket a Prachatice. Česká Kamenice je městem se zhruba 5,5 tisíci obyvatel. Historické jádro, tvořené souborem měšťanských domů pocházejících převážně ze 16. století a početným souborem roubených domů s dominantami farního kostela sv. Jakuba, zámku a areálu kaple Narození Panny Marie, bylo prohlášeno za památkovou zónu teprve v roce 1992.

Krátce poté se město zapojilo do programu regenerace.Od té doby byla opravena již většina starých domů a fasády, střechy a krovy farního kostela. Areál kaple Narození Panny Marie, jenž byl ještě před deseti lety ve velmi špatném stavu, může být nyní chloubou města. Za velmi zdařilou lze považovat obnovu tzv. Salhausenského domu.

Předmětem programu regenerace v České Kamenici je také obnova technické infrastruktury. Bylo nově vydlážděno a upraveno historické náměstí a opraveny byly mimo jiné i staré lávky přes říčku Kamenici. Do obnovy památek zde bylo od počátku devadesátých let investováno zhruba 13 miliónů korun.

Hlavním tématem programu regenerace se v městečku Lokti (zhruba tři tisíce obyvatel) v roce 1992 stala postupná obnova hradu, jako dominanty města. Převážná část hradu je dnes opravena a zpřístupněna veřejnosti pro kulturní a vzdělávací účely.

Další náročnou akcí bylo stavební zajištění souboru pozůstatků středověkého městského opevnění.

Rovněž tak opravy většiny starých měšťanských domů, jakož i budovy radnice a farního kostela sv. Václava a rekonstrukce části technické infrastruktury byly již dokončeny. Do obnovy památek zde bylo od roku 1992 investováno asi 65 miliónů korun, z toho přes 43 miliónů jen v minulém roce.

V městě Prachaticích ležícím na bývalé Zlaté stezce se zachovalo středověké městské jádro s mnoha pozdně gotickými a renesančními měšťanskými domy, pozdně gotickým kostelem sv. Jakuba a starým opevněním.

Prachatice patřily mezi první města, která se přihlásila do programu regenerace. Hned na počátku zde byla schválena jasná dlouhodobá strategie, jak v programu postupovat.

Od roku 1993 bylo se státním finančním příspěvkem provedeno v programu regenerace celkem 131 akcí. Završením dlouhodobé systematické práce se stala loni dokončená rozsáhlá rekonstrukce Velkého a Kostelního náměstí, spojená s archeologickým výzkumem. Do regenerace městského centra zde bylo za posledních osm let vloženo více než osmdesát miliónů korun.

Václav Drašnar

FOTO AUTOR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down