01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úspěšná prezentace regionu

Úspěšná prezentace regionu Společná prezentace obcí, měst a mikroregionů, stejně jako podnikatelů Středočeského kraje proběhla ve dnech 22.-25. února na výstavišti v Lysé nad Labem. V těchto dnech se zde uskutečnila výstava "Střední Čechy 2001" a "Stavitel". Výstava byla pořádána pod záštitou...

Úspěšná prezentace regionu

Společná prezentace obcí, měst a mikroregionů, stejně jako podnikatelů Středočeského kraje proběhla ve dnech 22.-25. února na výstavišti v Lysé nad Labem. V těchto dnech se zde uskutečnila výstava "Střední Čechy 2001" a "Stavitel".

Výstava byla pořádána pod záštitou ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita, hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla i dvanácti přednostů středočeských okresních úřadů.

Běžní návštěvníci i zástupci samospráv zde mohli využít služeb informačního centra Ministerstva pro místní rozvoj, a to v oblasti podpůrných projektů bytové politiky, územního plánování a regionálního rozvoje.

Podobně se prezentovala i Regionální rozvojová agentura se svojí nabídkou poradenství v oblasti projektů Evropské unie.

Stánky středočeských okresů a mikroregionů představovaly turistický potenciál oblasti stejně jako dosavadní podnikatelské aktivity, územmní plány či investiční možnosti.

Projekt výstavy Střední Čechy vznikl na jaře loňského roku jako reakce na plánovaný vznik Středočeského kraje. "Záměrem konání výstavy byl mimo jiné rozvoj podnikání a vytváření pracovních míst," komentoval první prezentaci kraje autor projektu "Střední Čechy 2001" Mgr. Václav Šmerák. Podle jeho slov by se výstava měla opakovat i v příštích letech, a to pokaždé s jiným profilem.

Zatímco letošní ročník souvisel se stavebnictvím, příští by se měl věnovat zemědělství, turistice a agroturistice. Mimo jiné i proto, že vedle již sedmého ročníku "Stavitele" se na výstavišti v Lysé koná i bohatě navštěvovaná jarní a podzimní výstava "Zemědělec".

Bohatý potenciál

Středočeský kraj má díky svému bohatství přírodních i kulturních pamětihodností přes silnou konkurenci Prahy dobré předpoklady pro rozvoj celé řady forem cestovního ruchu. Ty však narážejí na nedostatečné zázemí zejména pro zahraniční klientelu.

Za zmínku v investičních příležitostech tohoto plošně největšího českého kraje stojí potenciál volných pozemků a objektů na území bývalého vojenského výcvikového prostoru Mladá. Po odchodu Sovětské armády zde zůstalo opuštěno celkem 3000 objektů na území o rozloze 55 km2 (okresy Nymburk a Mladá Boleslav).

Společná prezentace

Starosta Sedlce-Prčice Ing. Vojtěch Hlaváček charakterizoval účast na výstavě takto: "Důvodem účasti byla prezentace projektu Turistický park Český Merán, na kterém pracujeme už dva roky. Došli jsme do fáze, kdy jej lze prezentovat a eventuálně požádat o případný úvěr na jednotlivé body projektu.

Je pro nás důležité získávat kontakty a podporu. Zastřešujícím subjektem je obecně prospěšná společnost Český Merán. Ta zastřešuje jednotlivé osoby, ať už to jsou podnikatelé, město samotné nebo sdružení obcí.

Přihlásili se lidé, kteří mají zájem přiložit ruku k dílu. Obecně prospěšná společnost byla vytvořena se záměrem představit náš region. Reprezentuje i sdružení dalších městeček a obcí.

Provedli jsme již některé konkrétní kroky - cyklostezky nebo "oživení" míst, například architektonických památek, které cyklostezky spojují - v míře, kterou nám dovolí naše finance a spolúčast státu.

Turistický a informační park představuje celou sumu nabídek našeho regionu. Nevydali jsme se tedy cestou průmyslových zón, ale cestou turistiky. V jejím rámci jsme se snažili vytvořit nabídku pro návštěvníky tak, aby naši spoluobčané zde mohli najít zaměstnání. Podporu jsme získali v zastupitelstvu i u majitelů nemovitostí - ubytovacích i stravovacích zařízení, stejně jako například spolků".

Doprovodný program

Akci doprovázely přednášky představitelů Ministerstva pro místní rozvoj.

Na úrovni ředitelů jednotlivých odborů tak byli starostové i běžní návštěvníci seznamováni mimo jiné se státní podporou bydlení, podporou regionů a rozvojem krajů, programem SAPARD či trendy moderní turistiky.

Václav Drašnar

FOTO AUTOR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down