01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šetří přírodu

Šetří přírodu Už v roce 1992 byla založena městem Frýdek-Místek a osmnácti obcemi tohoto okresu akciová společnost Frýdecká skládka. Ke dni zápisu do obchodního rejstříku činilo základní jmění společností necelých 17 miliónů Kč. Předmětem činnosti se stalo nakládání s odpady. Aktivita společnosti...

Šetří přírodu

Už v roce 1992 byla založena městem Frýdek-Místek a osmnácti obcemi tohoto okresu akciová společnost Frýdecká skládka. Ke dni zápisu do obchodního rejstříku činilo základní jmění společností necelých 17 miliónů Kč. Předmětem činnosti se stalo nakládání s odpady.

Aktivita společnosti se průběžně rozšiřovala o další činnosti a stejně tak se průběžně navyšovalo základní jmění, které v roce 1998 činilo necelých 30 miliónů korun. Společnost nyní podniká v oblasti nakládání s odpady (a zároveň s odpady nebezpečnými), provozuje nákladní dopravu a vyvíjí ještě další činnosti.

Areál skládky se nachází zhruba 4 kilometry severozápadně od centra města Frýdek-Místek, v lokalitě místně nazvané Panské Nové Dvory. Krajina v okolí je mírně zvlněná a protékají zde menší vodní toky. Ze dvou stran skládky je lesní porost a nejbližší obytná zástavba je zhruba 300 metrů západně od skládky.

"Lokalita byla vybrána především proto, že převážná část pozemků byla ve vlastnictví města," říká Ing. Miroslav Volný, ředitel společnosti. Navíc okolní vlastníci pozemků souhlasili s pronájmem pozemků pro případné budoucí rozšíření skládky. V místě jsou také velmi příznivé geologické a hydrogeologické poměry v podloží a dopravní vzdálenost z města je poměrně krátká. Původní projekt počítal se třemi etapami skládky a záměr byl následně rozšířen ještě o další etapu.

Skládka se nachází na parcele 123 102 m2 a pozemek o výměře 9800 m2 je využíván pro skládkování inertních odpadů, využitelných stavebních hmot a výkopových zemin. Plocha 43 500 m2 byla využita pro výstavbu první a třetí etapy skládky komunálních odpadů, zařazených do třídy skládek S - III.

Na dalších plochách vznikly administrativní budovy, váhy, garáže pro kompaktor a budoucí areál střediska dopravy, přičemž velká sousedící parcela (sloučená z řady menších parcel) přešla do nájmu společnosti s předkupním právem. Zatím slouží jako rezervní plocha pro budoucí případné rozšíření skládky. První dvě etapy byly dokončeny v listopadu 1993.

Těsnění skládky zajišťují dvě fólie PHDE o tloušťce 2 a 1 mm s příslušným drenážním systémem. Patří sem i monitorovací vrty úniku průsakových vod. Kvalita podzemních a povrchových vod se sleduje pomocí dalších vrtů a odběrných míst na povrchových vodotečích. Investiční náklady dosáhly 40 miliónů korun a v roce 1997 byla hotova třetí etapa skládky s náklady 16 miliónů korun.

Systém provozu

V rámci dobudování 3. etapy skládky byla postavena i druhá jímka pro jímání průsakových vod ze skládky s objemem 1000 m3. Pro dokonalé hutnění skládkových odpadů slouží kompaktor COM 3000, pro úpravu hrází a příjezdových komunikací je ve stálém provozu buldozer.

Evidence přijatých odpadů je přesná díky silniční váze firmy Schenck s potřebnou výpočetní technikou a speciálním softwarem. Všechny etapy skládkování komunálních odpadů jsou vybaveny třemi bezpečnostními bariérami, které zabraňují úniku průsakových vod ze skládky do vod podzemních. Jde o dvě vrstvy hutněného jílu (po 60 cm tloušťky) a fólie z vysokohustotního polyetylenu o tloušťce 2 milimetry. Z devíti monitorovacích vrtů v okolí skládky odebírá provozovatel každé tři měsíce vzorky podzemních vod.

Roční obrat skládky se v současné době pohybuje nad dvaceti milióny korun (všechna střediska společnosti mají roční obrat zhruba 55 milionů Kč).

Stále je co zlepšovat

Roku 1998 byla zahájena rekultivace první etapy skládky odvrtáním pěti odplyňovacích vrtů. Došlo i na povrchovou úpravu skládky tříprocentním spádováním a přípravu na položení těsnicí hydroizolační fólie.

"Dosavadní šestiletý provoz skládky prokazuje, že projekt nemá závady a dopady na životní prostředí jsou minimální," říká ředitel Volný.

Navážené odpady se na skládce hutní - s postupným překrýváním vrstev zhutněných odpadů - vrstvou krycího technologického materiálu. Poměr inertních technologických materiálů k uloženým odpadům je většinou v poměru 1:5, ovšem skutečný poměr je závislý na skutečném množství dovezených odpadů a dalších souvisejících faktorech. Současná životnost skládky je - při průměrném ročním skládkovaném množství kolem 80 tisíc tun - zhruba 12 let. Ředitel Ing. Miroslav Volný v této souvislosti připomíná, že podle nejnovější studie o nakládání s odpady v Ostravském kraji bude nutné v regionu vybudovat spalovnu, popřípadě více spaloven komunálního odpadu. Jejich roční kapacita by se měla pohybovat kolem 200 tisíc tun.

Související efekty

Odpady přiváží na skládku kolem 60 automobilů denně. Akciová společnost Frýdecká skládka provedla po uzavření 1. etapy skládkování její odplynění. Produkce plynu z této etapy je 51 m3 za hodinu s obsahem metanu 52 %. Pro zužitkování plynu v letním období se ještě nepodařilo najít využití, ale v zimě se plyn spaluje v plynovém radiačním kotli a vytápí celý areál střediska dopravy a nebezpečných odpadů. Společnost pravidelně informuje veřejnost o své činnosti, velkou pozornost věnuje také ochraně životního prostředí.

Například každoročně probíhá soutěž o nejlepšího sběrače PET lahví, skla a papíru mezi školní mládeží, uskutečňují se prohlídky pro veřejnost na všechna střediska společnosti atd. Kvalitnímu provozování skládky napomáhají každoroční exkurze zaměstnanců (celkem je jich 80) společnosti na vybraných skládkách v různých zemích světa, které pořádají výrobci skládkovacích technologií a strojů. Vedení společnosti má za to, že jejich systém skládkování se souvisejícími činnostmi patří mezi špičkové skládky, a to i v mezinárodním měřítku.

Jiří Starý

FOTO autor

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down