01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Historie a zdraví spolu souvisejí

Historie a zdraví spolu souvisejí Kroměříž patří od roku 1998 mezi místa pod záštitou UNESCO. Ne každý ovšem ví, že od roku 1996 se zde rozvíjí jiná aktivita - projekt Zdravé město. Na to, jestli vztah k tradici a památkám má souvislost s aktivitou občanů, jsme se zeptali starosty Mgr. Petra...

Historie a zdraví spolu souvisejí

Kroměříž patří od roku 1998 mezi místa pod záštitou UNESCO. Ne každý ovšem ví, že od roku 1996 se zde rozvíjí jiná aktivita - projekt Zdravé město. Na to, jestli vztah k tradici a památkám má souvislost s aktivitou občanů, jsme se zeptali starosty Mgr. Petra Sedláčka.

[*] Kroměříž je historické město, proč tedy ještě Zdravé město?

Máme jednu z největších městských památkových rezervací a od roku 1998 devátou památku UNESCO v ČR "Zahrady a zámek v Kroměříži". Stěžejním prvkem oceněné památky jsou zahrady, Květná a Podzámecká, které jsou prakticky v centru města. To také předurčuje charakter našeho města s příznivou vazbou ke zdraví lidí. Nechceme ale žít jen z hodnot minulosti.

Nové možnosti vidím v zájmu veřejnosti o aktivity Zdravého města. V propojení památek i zdraví se vytváří unikátní duch města, který se projevuje zejména v aktivním zájmu našich občanů o obě hodnoty.

V roce 1995 jsme v zastupitelstvu schválili základní projekt a od roku 1996 jsme členem asociace Národní síť Zdravých měst ČR. Tenkrát jsme projekt schvalovali s představou, že "uvidíme, co z toho bude". Měli jsme výhodu, že naše koordinátorka je od počátku tím, kdo projekt "táhl". Dnes už svým dílem k němu přispívá celé vedení našeho města.

[*] Je možné vyhodnotit nejúspěšnější akci?

Jsou to Dny zdraví, tj. týden aktivit, kdy mají lidé možnost vyzkoušet si nabídky ke zdravějšímu životnímu stylu. Je to příležitost pro konzultace s lékaři a pracovníky hygienické stanice. Mohou si nechat změřit krevní tlak, obsah cholesterolu nebo cukru v krvi a podobně. Často se stává, že se takové akce zúčastní ze zvědavosti, ale pak je to zaujme a věnují se svému zdraví mnohem více než dříve. Každoročně nám hygienická stanice dává přehled, kolik se podařilo zjistit případů lidí ohrožených vysokým tlakem, cukrovkou nebo jiným rizikem. Občané Kroměříže se této akce rádi účastní.

Ovšem Zdravé město, to není jen záležitost radnice. Našimi partnery jsou např. školy, ať už základní či mateřské, kde se daří zapojovat děti do aktivit zdravého života. Je to třeba program zaměřený proti zvyšujícímu se výskytu zubního kazu. Za ukázkovou považujeme také školní restauraci na Základní škole v sídlišti Zachar. Spolupracujeme rovněž se střední zdravotnickou školou. Knihovna Kroměřížska je mj. osvědčeným kontaktním místem neziskových organizací - Charity, Českých ochránců přírody nebo Červeného kříže a dalších. Zdravé město spojuje desítky aktivních partnerů. S okresní hygienickou stanicí připravujeme např. Plán zdraví odpovídající LEHAP.

[*] V čem můžete inspirovat jiná města?

Jme prvním městem nejen u nás, ale v celé střední a východní Evropě, které má připravený program "Bezpečná komunita" (Safe Community), pod záštitou Světové zdravotnické organizace (OSN/WHO). Český překlad názvu není možná nejšťastnější, protože tento program není namířen vůči kriminalitě, ale na bezpečnost občanů z hlediska předcházení úrazům.

V Kroměříži je Bezpečná komunita zaměřena na pět oblastí, které jsme si sami vybrali: úrazy u dětí, seniorů, dále pracovní a dopravní úrazy a úrazy při sportu.

Letos se připravuje např. na velký apel k používání ochranných přileb, zejména u dětí při jízdě na kole, na scateboardech a in-linech. Naše zkušenosti otevřeně nabízíme ostatním Zdravým městům.

[*] Jaký je současný směr projektu Zdravé město?

Bezpečná komunita, stejně jako Plán zdraví a jiné aktivity jsou připravovány v místních pracovních týmech. Považuji za dobré využít co nejvíce stávající komise města a opírat o ně tyto místní týmy. Mohu ocenit, že v komisích a týmech máme lidi se zájmech nejen o město Kroměříž, ale i o kvalitu života svých spoluobčanů a o dění ve městě.

Aktivity Zdravého města již běží pátým rokem a tým lidí, který zpracovává Plán zdraví jako souhrn vlivů na zdraví ve městě, zná velice dobře zdejší podmínky a potřeby. Při zpracování našeho územního plánu jsou tyto podklady velice hodnotné. Plán zdraví zkoumá názory veřejnosti systematicky, dlouhodobě a obsahuje skutečně koncentrovaný názor na podmínky pro kvalitní život ve městě. Pro zpracovatele územního plánu i další plánovací procesy bude jistě zdrojem důležitých a věrohodných informací.

Zastupitelé nedávno rozhodli o vytvoření odboru rozvoje města. Počítáme, že do tohoto odboru bude zařazen také projekt Zdravé město. Hlavní přínos projektu vidíme ve zlepšení atmosféry ve městě, v dobrém vztahu radnice - veřejnost a ve zvýšení aktivity lidí.

Petr Nový

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down