01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak ušetřit na komunikaci

Jak ušetřit na komunikaci Nedostatek finančních prostředků má trvale podobu mnoha hejtmanských či starostenských vrásek. V rámci hledání rezerv se nabízí ověřené řešení, které v oblasti komunikace přináší nejen zkvalitnění řídící práce, ale zároveň až 75 % úspor telekomunikačních nákladů. Výkonného...

Jak ušetřit na komunikaci

Nedostatek finančních prostředků má trvale podobu mnoha hejtmanských či starostenských vrásek. V rámci hledání rezerv se nabízí ověřené řešení, které v oblasti komunikace přináší nejen zkvalitnění řídící práce, ale zároveň až 75 % úspor telekomunikačních nákladů. Výkonného ředitele české společnosti 2a, která patří v tomto oboru k uznávané evropské špičce, Ing. Romana Pihana, jsme se zeptali na hlavní výhody nové technologie.

[*] O jakou konkrétní technologii se jedná a jaká je její finanční návratnost?

Jde o nový typ telefonních ústředen, které umožňují nejen mnohem širší služby, ale hlavně šetří až 75 procent stávajících nákladů. Tajemství je v tom, že jejím prostřednictvím lze komunikovat v sítích různých operátorů za nižší sazby. Napríklad starosta volá z terénu svůj sekretariát, kde bývá obvykle pevná linka. Za normálních okolností by hovor stál asi 10 korun. Díky naší ústředně, ve které je zabudována tzv. GSM brána, vychází hovor zhruba na 2,50 korun.

Každá telekomunikační síť má svoji samostatnou GSM bránu, vybavenou SIM kartou jako mobilní telefon, takže oboustranná komunikace probíhá v optimálních cenových podmínkách, podle přání uživatele. Ústředna přitom sama hlídá a sama volí nejlevnější a nejrychlejší typ spojení.

Návratnost nových technologií je podle průzkumu z praxe obvykle od 6 do 9 měsíců.

[*] Umožňuje taková ústředna i další služby?

Samozřejmě. Podává například informace o volajícím, a vede kompletní záznam spojených i nespojených, příchozích i odchozích hovorů. Starosta tak může například posoudit okamžitý význam hovoru, zda ho příjme sám, nebo přesměruje, zda nejde o zbytečný hovor, nebo dokonce o výhrůžku. Dále může zjistit zpětně, z kterého čísla se telefonovalo. Například, že někdo během čtyř dnů kontaktoval úřad třikrát a poslední hovor byla výhrůžka, navíc kontakt s občany a institucemi je beze ztrát.

Pokud někdo do 10 vteřin nezvedne sluchátko, ústředna zapne záznamník (ne mechanickou pásku, ale počítačovou paměť), takže starostovi pak přijde takový "zmeškaný hovor" jako e-mail, na který 2x klikne a přehraje si celý vzkaz. Má přehled o tom, zda některé volání občanů nezůstalo v příslušném odboru jeho úřadu nevyřízeno. Zjistí také, zda některý útvar není personálně podceněn apod.

Stejně tak se může na obrazovce jeho počítače objevit telefonní hovor i s údaji o volajícím, počínaje číslem a konče záznamem o tom, jak se vyvíjí z hlediska radnice případ, o který se jedná.

Ústředna umí vysílat na mobilní telefon starosty rovněž tísňová volání či alarmové situace. Většina ústředen má v sobě zahrnuty i oblíbené, tzv. sekretářské soupravy rychlého spojení. Záleží na typu a vybavení ústředny. Dokáží přenášet data i hlas prostřednictvím internetového protokolu.

Velmi úspěšně je využívá už celá řada organizací státní správy včetně finančních a celních úřadů, takže zmíněné efekty jsou prověřeny praxí. Zájem je značný, a to nejen v České republice. Protože je tato technologie homologována pro Evropskou unii, nehrozí v budoucnu ztráta kompatability.

[*] Mohl byste říct, jaké jsou pořizovací náklady a jak je zabezpečen servis?

Pro každý úřad děláme předem zdarma pečlivou analýzu, která navrhne nejlepší řešení. Pořizovací náklady se pohybují mezi 50 000-100 000 Kč a do 9 měsíců návratnosti se vždycky vejdeme. Ústředny pracují prakticky bezporuchově, mechanické závady, jako přerušený kabel apod., jsou schopny opravit servisy v místě. Závady, které vzniknou třeba tím, že sekretářka aktivuje omylem nějakou službu a neví, jak se problému zbavit, opravujeme okamžitě z našeho centrálního dispečinku na dálku po síti. Takže náklady na údržbu jsou opravdu minimální.

František Novotný

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down