01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chraňte svůj majetek

Pojišťovny jdou cestou certifikace Chraňte svůj majetek Prudký nárůst majetkové kriminality po roce 1989, který se projevil mimo jiné v počtu a výši škod způsobených krádeží vloupáním, vedl pojišťovny ke zvýšené aktivitě v hledání a aplikaci způsobů snižování majetkových škod. Jedním z mnoha...

Pojišťovny jdou cestou certifikace

Chraňte svůj majetek

Prudký nárůst majetkové kriminality po roce 1989, který se projevil mimo jiné v počtu a výši škod způsobených krádeží vloupáním, vedl pojišťovny ke zvýšené aktivitě v hledání a aplikaci způsobů snižování majetkových škod.

Jedním z mnoha prostředků prevence v této oblasti je zvyšování kvality, spolehlivosti a standardizace používaných zabezpečovacích zařízení a jejich instalace.

Certifikační institut

Česká asociace pojišťoven (ČAP) proto na základě analýzy příslušného trhu, požadavků pojišťoven a partnerských organizací založila 18. 12. 1998 jako svou dceřinou společnost Certifikační institut ČAP, s. r. o. (CI ČAP).

CI ČAP je akreditovaným certifikačním orgánem, jehož cílem je především prověřovat kvalitu komponentů elektrických zabezpečovacích systémů (EZS) a klasifikovat úroveň zabezpečení podle požadavků uvedených ve směrnicích ČAP. Tyto směrnice odpovídají současnému vědeckému a technickému poznání v této oblasti a jsou ve shodě i s připravovanými evropskými normami. CI ČAP zároveň registruje firmy schopné dodržovat vysoké standardy kvality při montáži EZS podle příslušné aplikační směrnice ČAP.

Snižuje riziko odcizení

Pojišťovny sdružené v ČAP certifikaci a registraci jednoznačně podporují a postupně zapracovávají tyto vyšší požadavky na kvalitu komponentů a kvalitu práce montážních firem do své praxe.

To znamená, že pojišťovny stále více zohledňují při pojišťování majetku na riziko odcizení, je-li zabezpečovací zařízení pojišťovaného majetku a jeho montáž v souladu s požadavky směrnic ČAP, či nikoli.

Spolupráce s policií

Výsledky činnosti CI ČAP využívají i další organizace - např. Národní bezpečnostní úřad a Ministerstvo vnitra ČR. S Policií ČR je podepsána smlouva o využívání směrnic ČAP v oblasti EZS. Úzká spolupráce s Asociací technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm by mohla v roce 2001 vyústit i v zapojení jejího akreditovaného inspekčního orgánu do systému prověřování registrovaných firem u CI ČAP.

Počet certifikovaných výrobků a registrovaných firem se rychle rozrůstá. Jejich seznam je k dispozici v CI ČAP a na internetu.

Barevné značení

Vedle rozvoje již existujícího systému certifikace výrobků/komponentů EZS a registrace montážních firem CI ČAP připravuje i další projekty. Jedním z nich může v brzké době být systém barevného značení, který rozlišuje konkrétní bezpečnostní třídy v oblasti certifikovaných mechanických zábranných systémů (zámků, kování atd.). Ten umožní zákazníkovi optimální výběr vhodných mechanických zábran pro zabezpečení majetku. Dalším uvažovaným projektem je registrace soukromých bezpečnostních služeb, která bude založena na podobném principu jako již zavedená registrace montážních firem.

Certifikační institut ČAP, s. r. o., je zařazen mezi akreditované certifikační orgány pod číslem 3079.(red)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down