01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová pracoviště

Nová pracoviště Prvního ledna tohoto roku zahájila v nově vzniklých krajích České republiky svoji činnost krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí (SFŽP ČR). Na území Čech jsou to pracoviště v Liberci a v Pardubicích, jejichž území do prosince 2000 "spravovala" pracovnice z...

Nová pracoviště

Prvního ledna tohoto roku zahájila v nově vzniklých krajích České republiky svoji činnost krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí (SFŽP ČR). Na území Čech jsou to pracoviště v Liberci a v Pardubicích, jejichž území do prosince 2000 "spravovala" pracovnice z regionálního pracoviště fondu v Hradci Králové.

Činnost pro území vymezené dnešními kraji Karlovarským a Ústeckým zajišťovala také do konce loňského roku pracovnice z regionálního pracoviště fondu v Chomutově.

Na Moravě nově vzniklo krajské pracoviště ve Zlíně, když opět do konce roku 2000 území Zlínského kraje obhospodařoval pracovník z regionálního pracoviště SFŽP v Olomouci.

Konečně páté nově vzniklé krajské pracoviště je umístěno v Jihlavě. O území Jihlavského kraje se společně staraly pracovnice z regionálních pracovišť fondu v Brně a v Českých Budějovicích.

Pro Středočeský kraj a Prahu vykonávají činnost krajského pracoviště přímo pracovníci pražského ústředí Státního fondu životního prostředí České republiky.

Výhody systému

Díky vytvoření dvanácti krajských pracovišť fondu, která v současné době sídlí ve většině případů v prostorách magistrátních úřadů v nových krajských městech a v budoucnu by měla být umístěna v budovách krajských úřadů, se zjednodušila možnost poskytovat aktuální informace všem žadatelům o jakoukoli finanční podporu ze SFŽP ČR v souladu s Ministerstvem životního prostředí vyhlášenými programy.

Pracovníci fondu na jeho krajských pracovištích jsou natolik odborně připraveni, že mohou všem zájemcům - jak ze strany obcí, nadací, občanských sdružení, organizačních složek státu (někdejších rozpočtových organizací), tak ze strany podnikatelských a jiných subjektů - podat velmi kvalitní informace o jednotlivých dotačních programech vypsaných Ministerstvem životního prostředí pro dané období.

Jsou schopni také pomoci při vyplňování žádostí o finanční podporu a při kontrole úplnosti podkladů nutných k dané žádosti.

V některých případech mohou pracovníci fondu na krajské úrovni úplné žádosti o podporu od jednotlivých žadatelů přijmout a předat je na SFŽP ČR v Praze hromadně. Žadatelům tak lze ušetřit čas i finanční náklady spojené s nutností předat svoji žádost přímo v pražském sídle fondu na podatelně.

Dosavadní působení

Pokud se podíváme do minulosti krajských pracovišť SFŽP ČR, musíme konstatovat, že sedm regionálních pracovišť, která vyvíjela svoji činnosti od července 1999, se velmi osvědčilo. Regionální pracoviště zvládala kromě již zmíněné informační činnosti a pomoci při vyplňování žádostí také práce spojené s průběžnými kontrolami výstavby akcí spolufinancovaných Státním fondem životního prostředí ČR, a zpracovávala takzvané závěrečné vyhodnocení akce.

Zásluhou regionálních pracovníků fondu se informace o aktuálních změnách spojených s jednotlivými programy, které bylo možné spolufinancovat společně se Státním fondem životního prostředí ČR, velmi brzy dostaly až k jednotlivým starostům obcí daného regionu.

To umožnila úzká spolupráce regionálních pracovišť fondu s pracovníky okresních úřadů na pravidelných setkáním se starosty obcí.

Regionální pracoviště fondu také navázala těsné pracovní kontakty s regionálním rozvojovými agenturami a se sdruženími obcí a měst v jednotlivých krajích a podílela se na přípravách koncepcí ochrany životního prostředí v daných oblastech.

Jsme přesvědčeni, že tato činnost bude i nadále pokračovat ve spolupráci s odbory životního prostředí krajských úřadů, pro něž byla již v předstihu zpracována většina projektů regionálních agentur a sdružení měst a obcí.

Spolupráci jistě usnadní budoucí možnost umístění sídel krajských pracovišť SFŽP ČR do prostor krajských úřadů postupně s kolaudací jejich budov v jednotlivých krajích.

Vzájemná spolupráce

S výhledem, že kompetence okresních úřadů a odborů výkonu státní správy Ministerstva životního prostředí postupně s reformou veřejné správy přecházejí a do konce roku 2002 přejdou na krajské úřady předpokládáme, že krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR budou s krajskými úřady spolupracovat v následujících oblastech:

[*] vzájemná informovanost o aktuálním stavu životního prostředí ve všech jeho složkách, otázkách životního prostředí a regionálního rozvoje kraje s využitím různých forem,

[*] spolupráce při vyhodnocování územních priorit a kvalitní výběr projektů a akcí,

[*] kvalitnější technická úroveň při přípravě a realizaci projektů a akcí s následným zvýšením jejich ekologického efektu,

[*] bližší spolupráce při přípravě stanovisek z hlediska potřeb životního prostředí a regionálního rozvoje k žádosti o podporu na SFŽP ČR a stanovisek k závěrečnému vyhodnocení akcí, podporovaných fondem, tj. dodržení smluvních podmínek, technické úrovně, smluvních ekologických efektů a podobně.

Ilona Baťková,

vedoucí odboru krajských pracovišť

SFŽP ČR

FOTO ARCHÍV SFŽP

Kontaktní adresy krajských pracovišť SFŽP

Kraj Město Adresa Kontaktní osoba

Karlovarský Budova Dolního 360 01 Karlovy Vary Bc. Věra Ježková

nádraží Západní

ulice

Ústecký Velká Hradební 8 401 00 Ústí nad Ing. Radim Šmídek

Labem

Liberecký U Jezu 642/2a 460 01 Liberec 4 JUDr. Soňa Karasová

Královéhradecký Tř. ČSA 419 502 10 Hradec Ing. Iva Šedivá

Králové

Pardubický Štrossova 44 530 21 Pardubice Ing. Drahomír Rychecký

Plzeňský Kopeckého sady 11 306 32 Plzeň Ing. Ivo Slováček

Českobudějovický Mánesova 3 371 03 České Dr. Blanka Veltrubská

Budějovice

Brněnský Koliště 17 602 00 Brno Ing. Monika Špačková

Jihlavský Fricova 4 586 01 Jihlava Ing. Jan Pavlas

Olomoucký Wellnerova 5 779 00 Olomouc Ing. Petr Žerníček

Ostravský Prokešovo nám. 8 702 00 Ostrava RNDr. Martina Pertilová

Zlínský Tř. T. Bati 3792 762 69 Zlín Ing. Radka Machová

Praha Kaplanova 1931/1 148 00 Praha 4 Ing. Ilona Baťková

a Středočeský kraj Chodov

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down