01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pečuje o ekologii

Pečuje o ekologii Ekologické záležitosti v Hajnici, obci na trase mezi Trutnovem a Dvorem Králové nad Labem, se mohou zdát jednoduché. Je tu vyhovující klimatické prostředí, bezvětrné dny jsou spíš ojedinělé. Přesto je i tady třeba dbát na čistotu a vzhled. Osvědčil se odvoz domovního odpadu firmou...

Pečuje o ekologii

Ekologické záležitosti v Hajnici, obci na trase mezi Trutnovem a Dvorem Králové nad Labem, se mohou zdát jednoduché. Je tu vyhovující klimatické prostředí, bezvětrné dny jsou spíš ojedinělé. Přesto je i tady třeba dbát na čistotu a vzhled.

Osvědčil se odvoz domovního odpadu firmou Transport Trutnov. Vždy na jaře a na podzim jsou přistaveny i velkokapacitní kontejnery na objemný odpad z domácností. Hajničtí pamatují i na třídění a zaměřili se na plasty a sklo.

Z někdejších tří továrních komínů už nezůstal ani jediný. Zastupitelstvo dbá nadále na to, aby zdrojů znečišťování stále ubývalo. Donedávna se tzv. kouřné vybíralo od osmi středních znečišťovatelů, ale jejich počet se již snížil na tři.

Obec je majitelem asi 240 hektarové výměry lesa. Převahu mají jehličnany. Povolená roční těžba činí asi tisíc kubíků. Nelze přitom opomenout, že bývá jistou posilou pro obecní rozpočet. Z tohoto finančního přínosu musí zůstávat prostředky i k následné obnově lesa. V rámci této činnosti mizí systematicky v lesních porostech také zpřerážené stromoví a vyvrácené kmeny.

Rovněž truhlářství se přeorientovalo na vhodnější způsob vytápění. Kromě vlastního ekologicky vyhovujícího dřevěného odpadu došlo také na koks. Pět dalších uživatelů, díky vhodné propagaci z vedení obce, přešlo na dříví a koks. Využívá se elektřina a propanbutan.

Někdejší úvahy o vybudování zemního plynovodu zastupitelstvo sice projednalo, ale muselo svůj záměr odložit. Zůstává zatím při studii z roku 1997. Měla posloužit spolupráci s městem Trutnov, které rovněž počítalo s plynofikací několika svých tzv. příměstských obcí - Bojiště, Střítěže, Studence. Avšak i tak by náklady pro Hajnici s 870 obyvateli včetně lokality Výšinka, dosáhly asi 15 mil. Kč.

Hajničtí se ve svých ekologických snahách zatím orientují na přísun propanbutanu v cisternách. Prvním zřizovatelem a uživatelem v roce 1998 se stal ústav sociální péče. Byla vybudována tři obecní uložiště plynu a kotelny sloužící 60 obecním i družstevním bytovkám, zdravotnímu středisku apod. Náklady za obec dosáhly 620 tisíc Kč. Tři čtvrtiny byly zaplaceny penězi získanými prostřednictvím okresního úřadu ze státního zdroje.

Obec sama uhradila ze svého rozpočtu čtvrtinu. "Díky tomu, že firmy změnily svůj vytápěcí systém, si Hajnice vytvořila dobrý odrazový můstek k dalšímu ekologickému počínání," říkají starosta Miroslav Voženílek a předseda komise životního prostředí Vilém Urban.

V současné době je to snaha o rozšíření vodovodního systému. Ještě před dvěma třemi desetiletími se mohly některé zdejší lokality náhodnému návštěvníkovi zdát jakýmisi mokřinami. Voda v potoce se jevila jako bez pohybu. Dnes tomu tak už téměř není např. ani v části zvané Kyje. Kdo z tamního pohledu tenkrát usuzoval na bohatá prameniště, mýlil se.

Občané si stále udržovali své studně, i když ty většinou poskytovaly povrchovou vodu. Zdejší následné meliorace před dvěma desetiletími byly provedeny proto, aby se pozemky odvodnily, ale současně vyžadovaly už nezbytnou regulaci Hajnického potoka. Současně se začaly intenzivně vyhledávat zdroje pitné vody. Úspěch se nakonec dostavil až vrtem 86 metrů hlubokým a s tryskajícími 35 litry vody za vteřinu. Díky vrtu byl dokončen v roce 1993 obecní vodovod. Se zdrojem, který postačoval "i na export" do tří okolních a pak do dalších návazných obcí.

Nyní je třeba dovést vodu asi třísetmetrovým vedením také do ústavu sociální péče, který zatím využívá vlastního zdroje. Asi jednokilometrové prodloužení je také nutno vybudovat v západní části od tlakové stanice k obytné a pohostinské lokalitě Horní Žďár - Výšinka.

Vodovodní investice představuje asi 5. mil. Kč. Nezbylo než požádat Ministerstvo zemědělství o dotaci. Voda musí téci ke každému, kdo ji potřebuje. I to je jedna z významných součástí ekologické péče o zdraví celé obce.

Josef Farský

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down