01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vsetín: britská inspirace (V)

Vsetín: britská inspirace (V) O zavedení Místní agendy 21 nejen v samotném městě, ale výhledově v celém mikroregionu Vsetín se snaží občanské sdružení Ledňáček, ve spolupráci s představiteli města, s Domem dětí a mládeže Alcedo a dalšími organizacemi. Jeho členové navázali na zkušenosti, které...

Vsetín: britská inspirace (V)

O zavedení Místní agendy 21 nejen v samotném městě, ale výhledově v celém mikroregionu Vsetín se snaží občanské sdružení Ledňáček, ve spolupráci s představiteli města, s Domem dětí a mládeže Alcedo a dalšími organizacemi. Jeho členové navázali na zkušenosti, které získali od britských partnerů.

Sdružení Ledňáček měl k dispozici metodiku Českého ekologického ústavu, která vychází z britských pramenů. V roce 1997 jsme také měli možnost objet několik britských měst a seznámit se s tím, jak u nich vypadá zavádění Místní agendy 21 v praxi. "Zjistili jsme, že děláme řadu věcí, které s tím úzce souvisejí, například akce pro veřejnost a programy pro děti," říká Mgr. Iva Hlinská z občanského sdružení Ledňáček. "Rozhodli jsme se, že toho využijeme a pokusíme se na tomto základě "rozhýbat" uplatnění Místní agendy 21 ve Vsetíně. Britští kolegové nám opakovaně zdůrazňovali, že ve spolupráci s veřejností nesmíme chtít všechno hned. Že musíme trpělivě "chodit za lidmi", ne čekat, že někdo přijde za námi. Začali jsme postupně rozšiřovat naše aktivity a snažíme se navázat spolupráci i s lidmi a organizacemi, se kterými nám to dříve moc nešlo."

V dubnu 1999 se k Místní agendě 21 oficiálně přihlásilo vsetínské zastupitelstvo.

"Velmi důležité je pro nás vyvolat v občanech pocit sounáležitosti s městem," tvrdí zástupce starosty Vsetína Mgr. Dalibor Sedláček. "Představitelé města vidí věci nutně jednostranně. Vždy je dobré mít pohromadě víc názorů, znát názor obyčejného člověka."

První kroky k diskuzi

Zapojení laické veřejnosti do řešení problémů města ovšem ve Vsetíně nebude lehkým úkolem. Špatná zkušenost je už z funkčního období minulého zastupitelstva, které se snažilo jednou měsíčně pořádat besedy s občany. Zájem byl prý jen zpočátku, pak rychle upadal, až besedy zanikly úplně.

Realizátoři Místní agendy 21 se proto rozhodli začít trochu z jiného konce. Jedním z prvních cílů projektu bylo dosáhnout toho, aby si odborníci z různých oborů a zástupci jednotlivých organizací a institucí ve městě zvykli diskutovat mezi sebou a brát v potaz názor někoho, kdo v jejich branži není expertem. Za tím účelem se uskutečnila řada diskuzních kulatých stolů k různým tématům (například Prevence patologických projevů dětí a mládeže; Čistota města; Soužití s menšinami; Občanské iniciativy, jejich vzájemná spolupráce a působení v našem městě; či Propagace regionu aneb jak působíme na turisty).

Tato setkání vycházejí z předpokladu, že není možné přemýšlet o trvale udržitelném rozvoji ve městě, pokud se představitelé různých sektorů a zájmových skupin uzavírají v okruhu podobně smýšlejících lidí a s ostatními pouze bojují o vliv a kompetence. Kulaté stoly rozhodně neslouží jen k teoretickým diskusím, mnozí jejich účastníci využívají získané poznatky při své práci.

Díky kulatému stolu věnovanému postiženým lidem vznikl například návrh na bezbariérové přístupy na chodníky. Město začalo také lépe informovat o kulturních akcích. Při jiné diskuzi totiž několikrát padla zmínka o tom, že akcí je málo. Zjistilo se, že o těch, které město pořádá, téměř nikdo neví. Hned při samotné diskusi se nabídla vsetínská reklamní agentura, která je ochotna tyto akce zdarma propagovat.

"Zatím jsme dali dohromady velice pestrý okruh lidí, kteří mají o tento druh diskuse zájem. Brzy chceme navázat oslovením široké veřejnosti. Abychom získali přehled o názorech vsetínských obyvatel, provedli jsme průzkum veřejného mínění. Z 500 dotazníků se jich vrátilo přibližně 270. V budoucnu bychom chtěli takový průzkum zopakovat," hovoří o nejbližších plánech Iva Hlinská.

Místostarosta Dalibor Sedláček doufá, že ke zvýšení zájmu občanů o veřejné věci přispěje i nový informační čtrnáctideník města, který bude distribuován do každé domácnosti. Informace zveřejňované jen prostřednictvím úřední desky totiž, jak se zdá, veřejnost příliš neosloví.

"Například na veřejné projednávání návrhu přestavby náměstí v centru Vsetína přišli vesměs odborníci, jejichž profese se záměr přímo týkal. Zástupců laické veřejnosti bylo tak asi pět, šest. To rozhodně není ideální situace," soudí zástupce starosty.

Dětskýma očima

Optimističtější zkušenosti má Vsetín se zapojením dětí do veřejného dění ve městě. Vděčí za to právě aktivitám zdejšího Domu dětí a mládeže Alcedo a občanského sdružení Ledňáček. Už po několik let se ve Vsetíně každoročně koná veřejné dětské slyšení, kde děti mohou prezentovat své názory na život ve městě a nápady, jak co zlepšit.

"Zdálo se nám však, že taková akce jednou ročně je málo. Účastníci loňského setkání si zvolili dětský parlament, který se schází jednou až dvakrát do měsíce," říká Iva Hlinská.

První zasedání se konalo na radnici, kde členy dětského parlamentu přijal starosta a místostarosta. Na zářijové městské slavnosti, nazvané Vsetínské záření, měl vloni dětský parlament vlastní stánek a poprvé veřejně prezentoval svoji činnost.

Vždy po jednom až dvou zástupcích dětského parlamentu se účastní tématických kulatých stolů. Děti tak řeší stejné okruhy problémů, jako dospělí, a nevedou si při tom špatně. Také proto nekončí jejich podněty jen na papíře. I organizátoři dřívějších dětských slyšení se vždy snažili, aby názory účastníků měly reálný dopad, a předávali je kompetentním odborníkům.

"Z podnětu dětí se například začalo budovat skateboardové hřiště, na které se podařilo získat celý milión korun - 430 tisíc z fondu prevence kriminality a zbytek z rozpočtu města," uvádí příklad ředitel Technických služeb Vsetín Ing. Jiří Jurečka.

Výsledkem úvah dětí o městě byl v loňském roce i kalendář, který vznikl z prací výtvarné a literární soutěže Vsetín mýma očima. Díky kalendáři se podařilo získat zájem i finanční podporu několika místních firem, kterým už pojem Místní agenda 21 napříště nebude tak docela cizí. Je to další krok k tomu, aby strategie rozvoje města, která v rámci Místní agendy 21 v budoucnu vznikne, nebyla jen záležitostí vsetínské radnice.

Eva Rázgová,

Ústav pro ekopolitiku, o. p. s.

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down