01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Celostátní fórum

Celostátní fórum Celostátní diskuzní fórum "Architektura lidskosti" se konalo v listopadu 2000 v Brně - Bystrci. Obsahové zaměření setkání zahrnovalo hlavní aspekty, které sociální péči ovlivňují. Nemalý význam mělo také porovnání současných teorií na nynější a výhledové očekávané praktické...

Celostátní fórum

Celostátní diskuzní fórum "Architektura lidskosti" se konalo v listopadu 2000 v Brně - Bystrci. Obsahové zaměření setkání zahrnovalo hlavní aspekty, které sociální péči ovlivňují. Nemalý význam mělo také porovnání současných teorií na nynější a výhledové očekávané praktické činnosti. Na fóru zaznělo mnoho přínosných vystoupení, přinášíme stručnou charakteristiku těch nejzajímavějších.

V úvodu Mgr. Jaroslava Sýkorová, zástupkyně odboru sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí, ve svém vystoupení na téma "Koncept podporovaného bydlení pro osoby se zvláštními potřebami" mj. uvedla: "V souvislosti s připravovanou reformou sociálních služeb jde o řešení sociální a hmotné nouze. Ve středu zájmu je občan a reforma obsahuje strategie systémové (komunální plánování, financování a informací), úrovně kvality (vzdělávání, licence atd.), kontroly činnosti. U sociálních staveb bude zdůrazněn rozvoj služeb, vnitřní proměna forem přestavby a rekonstrukce objektů".

Ing. Alexandra Vobořilová, zástupkyně ředitele odboru koncepce bytové politiky Ministerstva pro místní rozvoj, připomněla, že v bytové politice toto ministerstvo poskytuje jen finanční podporu, kterou dříve poskytovalo Ministerstvo financí. Jedním z příkladů byla podpora výstavby domu s pečovatelskou službou (DPS). O dotace je velký zájem. Jsou zde však některé problémy obecné (nedostatek bytů a také tlak na stěhování do DPS). V evropských zemích je podporováno posílení bydlení ve vlastních bytech. Důležitá je podpora podle potřeb občana. Dále vstupní bydlení pro občany, kteří si nemohou obstarat byt.

Mgr. Miroslav Erdinger, ředitel Domova odpočinku ve stáří Diakonie ČCE, v přednášce "Krabčický model humanizace a společenské integrace institucionální sociální péče" hovořil o spolupráci s různými institucemi (s veřejnou správou se školami atd.), otevření "domova", ne ústavu, propojení lásky a profesionality.

Gabriela Rajdusová, vedoucí střediska Ráchel, informovala o tom, co se podařilo v přestavbě Diakonie v Havířově, zvláště v nové nadstavbě a v sociální a demografické skladbě bydlících občanů různých generací.

Antonín Plachý, předseda Sdružení zástupců Azylových domů, hovořil na téma "Fenomén sociální nesnášenlivosti a psychologických bariér." Analyzoval skupiny sociálně slabých (např. Romů, migrantů, osamělých matek s dětmi, osamělých starých lidí, drogově závislých, alkoholiků, bezdomovců, propuštěných vězňů atd. a navrhuje varianty řešení.

Josef Musil

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down