01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektivní a moderní čištění

Efektivní a moderní čištění Zajímavé služby pro města a obce se nabízejí při využití moderní techniky pro monitorování, čištění, opravy a údržbu vodovodních a kanalizačních sítí, vodohospodářských zařízení, vodních ploch a toků i dalších objektů, kde se usazuje nebo skladuje nějaký materiál. Tato...

Efektivní a moderní čištění

Zajímavé služby pro města a obce se nabízejí při využití moderní techniky pro monitorování, čištění, opravy a údržbu vodovodních a kanalizačních sítí, vodohospodářských zařízení, vodních ploch a toků i dalších objektů, kde se usazuje nebo skladuje nějaký materiál.

Tato technika, která svou konstrukcí pochází z USA a ze států Evropské unie, je ve spojení s kvalitní obsluhou natolik efektivní, že i když se nákladech na provoz promítají relativně vysoké pořizovací náklady, může být běžně využívána i v České republice.

Těžba usazenin

Potřeba čistit kanalizační systémy se připomene vždy, když nastane havarijní událost (zvýšené srážky, sesuv zemin a komunikací, znečištění podzemních či povrchových vod apod.).

Pro kvalitní, rychlé a ekonomicky efektivní čištění kanalizačního systému lze použít zařízení, které tlakovou vodou přihrnuje usazeniny (všeho druhu) do vstupní, respektive čistící šachty a zde ho zároveň odsává do cisterny. V cisterně je směs vody, kalu, kamení a ostatního oddělena a využitelná voda je po vyčištění ihned dodávána do tlakového čerpadla k dalšímu použití jako zdroj čistící energie. Tento systém umožňuje čistit kanalizaci a zároveň ji zbavovat usazenin najednou. Říkáme mu proto těžba usazenin.

Ke kvalitnímu a rychlému čištění se používají různé přípojné nástroje, např.: rotační fréza, kořenořez, a množství čistících hlavic přesně nastavených na určitý druh práce. Díky technickému pokroku a snižování požadavků na spotřebu vstupní energie vkládané do čistící práce se objevují "dvojité turbotrysky", přestavitelné řetězové frézy, rotační hlavice s rotačními tryskami a další speciální přípravky.

Opětovné používání recyklované vody pro tlakové čištění umožňuje čistícímu stroji setrvat v pracovní činnosti bez nutnosti připojit se na zdroj užitkové vody nebo hydrant tak dlouho, než naplní cisternu kalem.

Cisterna má objem 12,5 m3 a lze ji naplnit asi ze dvou třetin, záleží na druhu nasávaného kalu. Další předností je obrovský sací výkon, který za stálého přihrnování odsává z šachty usazeniny.

Při porovnání účelnosti vynaložených finančních prostředků s objemem vytěžených usazenin zjistíme, že za kratší čas jsme odstranili větší množství usazenin z potrubí. A o to při čištění potrubí jde především.

Průmyslový vysavač

Pro práci v extrémních podmínkách nebo pro manipulaci s materiálem, který je pro jiný stroj nebo lidské možnosti příliš hluboko, daleko nebo je obtížně manipulovatelný z hlediska svých vlastností (lepkavost, prašnost, ekotoxicita, odpudivý vzhled apod.), lze nasadit průmyslový vysavač umístěný na nákladním automobilu, tzv. sací bagr.

Jedná se o cisternu z oděruvzdorné nerezové oceli, která pomocí výkonného sacího agregátu nasaje vše, co se přiblíží k sací hadici. Nasát lze nejen dlažební kostky, půlcihlovku, drny, kamení, husté bláto, ale i zrní, popílek, strusku, granuláty, pudr apod. Pomocí sací síly a proudícího vzduchu je možno nasávat z hloubek pod 10 m a ze vzdáleností až 300 m. Využití se nabízí hlavně v oblasti čistících prací.

Často se stroj používá při odsávání usazenin v potrubí velkých světlostí nebo při odsávání sedimentů z rybníků a nádrží, dále při čištění studní (vyzkoušeno sání z 30 m hloubky). Pomocí této pneumatické manipulace lze také nakládat a vykládat sypké a granulované suroviny. Zkušenosti s tříletým provozováním sacích bagrů v ČR ukazují, že jejich využívání je stále jenom na začátku svých možností.

Bezvýkopové metody

Opravy, případně rekonstrukce kanalizačních a vodovodních systému lze dnes již efektivně řešit bezvýkopovými metodami, které v mnoha případech představují kvalitní a ekonomicky přijatelné řešení. Tyto technologie zahrnují několik odlišných stavebních metod, které se uplatňují podle místních podmínek a nároků na funkce opraveného potrubí.

Bezvýkopové metody oprav dělíme na místní a lineární sanace. Místní sanace zahrnují metody oprav potrubí v místě narušení (praskliny, netěsné spoje rour, vypadlé střepy rour, přečnívající přípojky apod.).

K těmto metodám patří injektáž, tj. vhánění směsi malty nebo betonu do potřebných míst. Metoda krátké vložky či záplaty spočívá v zatažení a následném vytvrzení nasycené textilie na poškozené místo.

Potrubí o světlosti od 600 mm a vstupní šachty lze místně opravit také ručním nanesením sanačních materiálů. Pro mechanické odstranění nežádoucích objektů je možno použít frézovací hlavice nebo kanalizační roboty. Lineární opravy celých úseků (minimálně od šachty k šachtě) je možno rekonstruovat zatažením vložky. Tyto vložky mohou být z tuhé plastové potrubní nebo z plastové pružné vložky namotané na bubnu nebo se vložka vytvoří z nasyceného textilního rukávce zataženého do potrubí a vytvrzeného horkou vodou.

Potrubí o světlosti nad 600 mm se dají opravovat i ručním obkládáním vnitřních stěn (lze použít vysoce odolné dlažby z litého čediče, případně to mohou být obklady z plastických hmot).

Bezvýkopové metody oprav potrubí pro svou variabilnost a různorodost převážně nahrazují klasickou metodu výkopovou, neboť pokryjí většinu požadavků za odpovídající ceny. V cenách se již neprojevují náklady na rekonstrukce komunikací, odvoz a uložení výkopové zeminy, zábor pozemků, přistavení a práce těžké techniky, mnohde i druhotné náklady s obcházením a opravami dalších inženýrských sítí, které se nacházejí v opravovaném úseku.

Při odborném zacházení a uvážlivém uplatňování uvedených technických zařízení a technologických postupů lze počítat s tím, že se významně zlepší vzhled ulic našich měst a obcí a přiblíží se tak vzhledu ulic měst německých, rakouských či švýcarských. To znamená, že se při větším dešti nevyplaví sklepy, že budou fungovat zádržné retenční nádrže a příkopy, že se neznečistí vody a zároveň se zavede pořádek i do podzemí, které trpí tím, že na první pohled není vidět.

Josef Paclt,

PATOK

Technologicko-ekologické služby

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down