01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nezanedbatelné úspory

Nezanedbatelné úspory Pro regulaci veřejného osvětlení se používá několik různých systémů. Klíčem k jejich efektivnosti je schopnost citlivě reagovat na stmívání nebo rozednívání. Čím citlivější je tato reakce, tím více energie jsou schopny obci či městu ušetřit. Vývoj regulace veřejného osvětlení...

Nezanedbatelné úspory

Pro regulaci veřejného osvětlení se používá několik různých systémů. Klíčem k jejich efektivnosti je schopnost citlivě reagovat na stmívání nebo rozednívání. Čím citlivější je tato reakce, tím více energie jsou schopny obci či městu ušetřit.

Vývoj regulace veřejného osvětlení se pohybuje směrem ke stále větší automatizaci a současnému snižování nákladů.

U často používaných, ale již lehce zastarávajících hodinových spínačů je nutné ručně nastavovat hodinu, kdy se mají světla rozsvítit nebo zhasnout. Vzhledem k tomu, že se délka dne mění, musí příslušný pracovník stále objíždět regulační body, což znamená dosti vysoké provozní náklady.

Pokročilejší způsob představuje systém HDO, kdy jsou spínače regulovány centrálně vysílaným signálem, opět ovšem bez ohledu na skutečné podmínky. Velmi přesným systémem je takzvaný "kalendář", který je dlouhodobě nastaven podle kalendářního průběhu délky dne a noci. Zatažená obloha nebo bouřkový mrak však mohou světelné poměry úplně změnit.

Nejnovější trendy vyžadují co nejpřesnější regulaci osvětlení v závislosti na skutečné světelné intenzitě. Tímto problémem se dlouho zabýval Pavel Líbal z firmy LÍPA, Chlumec nad Cidlinou, který zde rozpoznal možnost značných úspor elektrické energie. Jím vytvořený (a patentovaný) přístroj ASPON pro jemnou regulaci intenzity veřejného osvětlení byl testován státní zkušebnou a prošel zkouškami v nejnáročnějších provozech. Zatím byl instalován na více než 6000 místech u nás i v zahraničí.

Výhody

Přínos systému ASPON spočívá v mimořádně citlivém zapojení čidla, které je schopno reagovat na změny osvětlení v řádu tisíciny luxu. Je tedy téměř tisíckrát citlivější než čidla v jiných systémech. Navíc je zařízení ASPON stejně výkonné i při velmi nízkých hladinách osvětlení, kde již jiné systémy selhávají.

Regulace veřejného osvětlení je proto zajištěna vždy na adekvátní úrovni nezávisle na počasí. Speciální zařízení také zabraňuje, aby bylo veřejné osvětlení omylem rozsvíceno či zhasnuto při náhodném osvětlení čidla, například odrazem světla nebo reflektorem jedoucího auta.

Díky této citlivosti nemusí být veřejné osvětlení zapínáno večer, když je ještě vidět, ani nezhasíná za bílého dne. Reguluje velmi přesně na hranici, která je požadována pro zajištění bezpečnosti a viditelnosti ve městě. Podle zkušeností provozovatelů svítí veřejné osvětlení vybavené touto regulací každý den zhruba o půl hodiny méně.

Přístroj ASPON se obvykle montuje na jeden regulační obvod, který má zhruba 30 světelných zdrojů o příkonu 200 W. Svítí-li takový obvod o půl hodiny méně, ušetří se kolem 3 kWh denně, což v přepočtu představuje úsporu kolem deseti korun denně. Ročně se tak ušetří kolem tří tisíc korun na jeden obvod. Takových obvodů je ve městech o obcích více, i několik desítek, v závislosti na jeho velikosti.

Vzhledem k nízké ceně i montáže se přístroj zaplatí během jednoho roku provozu. V dalším roce už začíná provozovatel na úsporách vydělávat.

Úspory za celé město pak nejsou závratné, ale v rozpočtu města znatelné. Z hlediska celého státu se však tato bilance stává mnohem působivější.

Pokud by šest tisíc dosud nainstalovaných přístrojů regulovalo pouze minimální obvod se třiceti zdroji, ušetří každý den kolem 18 000 kWh elektrické energie. V ročním součtu to dává impozantní úsporu 6570 MWh.

Srovnání ze sousedy

Města a obce v České republice již mají podle Pavla Líbala o úspory značný zájem. Jinak tomu bylo v sousedním Polsku, kde své přístroje také nabídl. Správa veřejné sítě a osvětlování zde nespadá do kompetence obcí, ale zajišťují je rozvodné závody, silně zainteresované na co nejvyšší spotřebě elektřiny.

Běžné bylo osazování veřejného osvětlení zbytečně silnými zdroji nebo jeho rozsvěcení příliš brzy i pozdní zhasínání. Nedostatečná byla rovněž kontrola spotřeby elektřiny ze strany obcí - faktury byly často placeny bez ověření stavů, případně bez porovnání s reálnou délkou osvětlení.

Důsledkem byly neúměrně vysoké náklady na veřejné osvětlení, které vyčerpávaly obce, ale na druhé straně velmi nahrávaly producentům elektřiny. Při aplikaci přístrojů byla důkladné regulaci dosahována úspora až hodinu svícení denně. I u našich sousedů se však postupně začíná situace zlepšovat.

Poměrně malý a jednoduchý přístroj, v němž je však vloženo hodně technického umu, umožňuje v celonárodním měřítku poměrně velké úspory energie. Je důrazným argumentem pro podporu malých a středně velkých projektů na podporu úspor elektrické energie.

Zasahují-li podobně jako v tomto případě prakticky celé území, dá se dosáhnout značných úspor energie bez velkých nákladů a investic a s minimálními provozními náklady. Malé projekty tak mohou být efektivnější, než velké centrální akce.

- dk -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down