01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Praktické minimum pro členy představenstev a dozorčích rad (X)

Praktické minimum pro členy představenstev a dozorčích rad (X) Akciové společnosti a členové jejich představenstev a dozorčích rad by si měli prostudovat novelu obchodního zákoníku a promítnout nové požadavky do korporačních dokumentů. Uvedu zejména změny, které by neměl přehlédnout žádný ze...

Praktické minimum pro členy představenstev a dozorčích rad (X)

Akciové společnosti a členové jejich představenstev a dozorčích rad by si měli prostudovat novelu obchodního zákoníku a promítnout nové požadavky do korporačních dokumentů. Uvedu zejména změny, které by neměl přehlédnout žádný ze správců municipálních majetků.

Novela přináší rozšíření povinných zápisů a ukládaných dokumentů v Hlavě III. Některé z ukládaných dokumentů budou řadě společností chybět (např. ovládací smlouvy u podnikatelských seskupení), je třeba je vytvořit a jen málo odborníků má s nimi praktické zkušenosti.

Členové představenstva

Novela přináší posílení právní odpovědnosti představenstva za řízení akciové společnosti (a. s.). Nadále zákon ukládá jednat s péčí řádného hospodáře. Porušení této povinnosti je důvodem k náhradě škody.

Důkazní břemeno o vynaložení péče řádného hospodáře se přesouvá na členy představenstva a každý z členů bude muset uvážit, zda v zápisech z jednání představenstev je skutečně zdokumentováno, že rozhodnutí bylo učiněno s péčí řádného hospodáře či zda si povedou ještě další evidenci o kvalitě rozhodovacího procesu.

Další zesílení odpovědnosti představenstva je v ustanovení, že nikdo není oprávněn dávat představenstvu pokyny týkající se obchodního vedení společnosti, pokud zákon nestanoví něco jiného. Zákon stanoví něco jiného pouze v případě, že byla uzavřena ovládací smlouva. Smlouva o výkonu funkce, pokud je uzavřena, musí být schválená valnou hromadou stejně jako jakékoliv plnění členovi představenstva nevyplývající ze stanov, právního předpisu nebo této smlouvy.

Orgán, který volí členy představenstva. schvaluje i jejich mzdu. Stanovuje se povinnost určit funkční období jednotlivého člena představenstva a. s. (ne celého představenstva). Začátek a konec funkčního období se bude zapisovat do obchodního rejstříku (doplnit do 1. 1. 2002). Funkční období jednotlivých členů bude individuální, tj. bude trvat stejnou dobu, ale bude se měřit ode dne jmenování jednotlivých členů. Pokud nový člen představenstva není zvolen nebo kooptován do 3 měsíců, může ho za jistých okolností jmenovat soud.

I zákaz konkurence má v novele rozšířený rozsah. Člen představenstva a. s. nesmí:

[*] podnikat ve stejném nebo obdobném oboru podnikání jako společnost,

[*] vstupovat do jiných obchodních vztahů se společností, než je vztah člena představenstva,

[*] účastnit se jako ovládající osoba na společnostech s obdobným předmětem podnikání jako má společnost, pokud by člen představenstva měl postavení ovládající osoby, tj. i společník s. r. o. nebo a. s.

Jestliže člen představenstva poté, co byl zvolen do funkce, přestane splňovat požadavky stanovené pro výkon funkce Obchodním zákoníkem nebo zvláštním právním předpisem, jeho funkce ze zákona zanikne.

Představenstvo je povinno zabezpečit i to, že společnost bude bezúplatně převádět majetek na akcionáře jen v případě, kdy to zákon výslovně dovoluje (dle OZ je to rozdělení zisku nebo jiných vlastních zdrojů mezi akcionáře při snižování základního jmění). Jinak bude moci docházet k převodům majetku jen se souhlasem valné hromady a jen za podmínek obvyklých v obchodním styku.

Dozorčí rady

Pro členy dozorčích rad se zavádí povinnost jednat s péčí řádného hospodáře a rovněž členové dozorčích rad ponesou důkazní břemeno o tom, že s péčí řádného hospodáře jednali. Rozsah zákazu konkurence se rozšiřuje stejně jako u členů představenstva a. s. U členů dozorčích rad se zavádí povinnost souhlasu valné hromady s poskytnutím plnění nebo uzavření výkonu funkce.

Funkční období bude rovněž individuální. Jeho začátek a konec se bude zapisovat do obchodního rejstříku (doplnit do 1. 1. 2002).

Odpovědnost členů dozorčí rady se zvyšuje i v dalším smyslu. Pokud stanovy k určitým jednáním představenstva a. s. budou vyžadovat předchozí souhlas dozorčí rady a dozorčí rada zakáže představenstvu určité jednání jménem společnosti, neodpovídají členové představenstva za škodu, která z plnění takového rozhodnutí dozorčí rady vznikne. Za takto vzniklou škodu budou odpovídat ti členové dozorčí rady, kteří při přijímání rozhodnutí nejednali s péčí řádného hospodáře.

Volba zástupců zaměstnanců do dozorčí rady: právo volit budou mít všichni zaměstnanci v pracovním poměru bez ohledu na rozsah pracovního úvazku, ne však osoby pracující na základě dohod o pracích vykonávaných mimo pracovní poměr. Zaměstnanci budou moci volit do dozorčí rady pouze fyzické osoby, které v době volby budou ke společnosti v pracovním poměru nebo budou zástupcem nebo členem zástupce zaměstnanců podle zvláštního právního předpisu (odboroví funkcionáři), i když nebudou v pracovním poměru ke společnosti.

K platnosti volby nebo odvolání členů dozorčí rady volených zaměstnanci bude třeba, aby pro volbu nebo odvolání hlasovala alespoň polovina oprávněných voličů. Volební řád pro volbu zaměstnanců do dozorčí rady bude připravovat a schvalovat představenstvo v dohodě s odborovou organizací s cílem zajistit, aby se voleb mohl účastnit co největší počet oprávněných voličů.

Akcionáři

Zákon stanoví zákaz pro majoritní i minoritní akcionáře prosazovat své zájmy na úkor zájmů společnosti. Porušení zákazu bude znamenat vznik odpovědnosti za škodu jak na straně akcionářů, tak na straně představenstva, které by takové akcionářské zájmy prosazovalo a hájilo.

Podle § 56 zneužití většiny i menšiny ve společnosti a jednání s cílem znevýhodnit některého ze společníků zneužívajícím způsobem, je zakázáno. Dále podle §178 jsou neplatné smlouvy, jejichž účelem je zvýhodnit jakéhokoliv akcionáře na úkor společnosti nebo jiných akcionářů. Společnost musí zacházet stejně se všemi akcionáři (§ 155).

Hranice pro uplatnění menšinových práv se snižuje z 10 % základního kapitálu na souhrnnou částku jmenovitých hodnot přesahujících 5 % nebo 3 % základního kapitálu.

Protinávrhy akcionáře k návrhům uvedeným na pozvánce na valnou hromadu a v případě, že o rozhodnutí valné hromady musí být sepsán notářský zápis, je nutno akcionářský protinávrh doručit společnosti nejméně 5 pracovních dnů před konáním valné hromady (netýká se návrhů na volbu konkrétních osob do orgánů společnosti). Představenstvo je pak povinné uveřejnit protinávrh akcionáře se svým stanoviskem, pokud je to možné, nejméně 3 dny před oznámeným datem konání valné hromady (§ 180).

Stávající neblahé zvyklosti naruší § 66c, který říká, že každý, kdo pomocí svého vlivu ve společnosti úmyslně přiměje osobu, která je statutárním orgánem nebo jeho členem, členem dozorčího orgánu, prokuristou nebo jiným zmocněncem jednat ke škodě společnosti nebo společníků, ručí za splnění povinnosti k náhradě škody, jež vznikla v souvislosti s takovým jednáním.

Ustanovení OZ a všech právních předpisů o odpovědnosti a ručení orgánů a členů orgánů společnosti se vztahují také na osoby, které na základě dohody, podílu na společnosti či jiné skutečnosti ovlivňují podstatným způsobem chování společnosti bez zřetele k tomu, jaký vztah ke společnosti mají. Tím může být dotčena nebo založena i odpovědnost státu, fyzických osob jednajících jménem státu a municipalit, pokud by vykonávaly vliv na chování společnosti.

Jana Klírová,

partner, Inventa Consulting, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down