01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Otázka pro...Dušana Kulku, člena Zastupitelstva města Přelouče

Otázka pro...Dušana Kulku, člena Zastupitelstva města Přelouče Jakou roli hraje stranická příslušnost při rozhodování městského zastupitelstva (MZ) v Přelouči? Nepříliš velkou, a to spíše zprostředkovanou. To je dáno velikostí města, povahou věcí rozhodovaných zastupitelstvem a tradicí a...

Otázka pro...Dušana Kulku, člena Zastupitelstva města Přelouče

Jakou roli hraje stranická příslušnost při rozhodování městského zastupitelstva (MZ) v Přelouči?

Nepříliš velkou, a to spíše zprostředkovanou. To je dáno velikostí města, povahou věcí rozhodovaných zastupitelstvem a tradicí a rozhodovacími procedurami.

Přelouč je městem s necelými 10 000 obyvateli, tedy dost velké na to, aby místní politika měla "své vlastní stranické zázemí", ale dost malé na to, aby byla převážně či dokonce výhradně záležitostí politických stran. Má to své praktické vyjádření i ve složení MZ. Z celkových 21 členů bylo 8 zvoleno na dvou listinách sdružení nezávislých kandidátů a z 13 zvolených na stranických kandidátkách je 8 současně členy politických stran. Relativní "přehlednost" města pro voliče vede politické strany k tomu, aby na svých kandidátních listinách "strpěly" i nestraníky, pokud to jsou osobnosti, které jim svým kreditem pomohou dosáhnout lepších volebních výsledků. Na druhé straně, tento postup logicky vede k méně stranickým přístupům při hlasování v zastupitelstvu.

Většina otázek, jejichž rozhodování je v pravomoci MZ, má neutrální nebo jen velmi slabý vztah k programové orientaci stran, tj. k problémům, na nichž se profiluje politické spektrum na centrální úrovni. Volební programy na úrovni města byly co do témat dost podobné, lišily se především kvalitou zpracování a v některých dílčích otázkách. Troufám si odhadnout, že to je ve většině měst podobné a hledat ideologický spor není při rekonstrukci kanalizace úplně snadné.

Věřím, že k dobru svého města můžu ještě uvést tradici věcného rozhodování problémů jak na úrovni městské rady, tak i MZ. Ke zrodu této tradice jistě přispěly především dva principy: 1. složitá a zásadní rozhodnutí připravovat (diskutovat) s dostatečným předstihem před konečným hlasováním a 2. je-li to možné, hledat co nejširší shodu, a to i v situacích, kdy lze oponenty jednoduše přehlasovat. Tedy - bereme se navzájem vážně a víme, že každý hlas se počítá.

Abych však nevyvolal podezření, že chci čtenářům podsouvat mýtus "nestranické idylky". Naše zastupitelstvo také absolvovalo řadu složitých debat, občas opepřených emocemi, ale nikdy nedošlo k jeho "zaseknutí" či k neschopnosti rozhodnout. Rovněž situace, kdy jeden klub v zastupitelstvu z principu hlasuje proti návrhům jiného klubu, je vzácná. A to je dle mého soudu dobře.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down