01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příloha - Regionální podpora malého a středního podnikání v letech 2001-2004

A. REGIONÁLNÍ PODPORA PODNIKÁNÍ Regionální podpora podnikání tvoří nedílnou a významnou součást státní politiky podpory malého a středního podnikání, která je realizována vládou České republiky od roku 1992. V roce 1996 byla problematika regionální podpory podnikání svěřena do působnosti...

A. REGIONÁLNÍ PODPORA PODNIKÁNÍ

Regionální podpora podnikání tvoří nedílnou a významnou součást státní politiky podpory malého a středního podnikání, která je realizována vládou České republiky od roku 1992. V roce 1996 byla problematika regionální podpory podnikání svěřena do působnosti Ministerstva pro místní rozvoj, které vytváří koncepci samostatné regionální podpory malého a středního podnikání a zajišťuje její realizaci.

Regionální podpora malého a středního podnikání reaguje na stav hospodářského rozvoje jednotlivých regionů, který se promítá do koupěschopnosti obyvatelstva i do daňových příjmů místních rozpočtů. Tím je zpětně ovlivňováno podnikatelské prostředí. Tam, kde nejsou příznivé podmínky pro rozvoj podnikání, se přirozeným vývojem podmínky dále zhoršují.

Smyslem regionální podpory malého a středního podnikání je pozitivně zasáhnout do naznačeného cyklu a vytvářet příznivější podmínky pro podnikatele v těch regionech, kde jsou podmínky pro rozvoj podnikání význačně horší proti průměru v České republice. Podobně jako podpora malého a středního podnikání vyrovnává objektivně nerovné podmínky pro podnikání malých a středních podnikatelů oproti velkým podnikatelským subjektům, odstraňuje regionální podpora nerovné podmínky pro podnikání na území některých oblastí.

V tabulce je uveden objem finančních prostředků vyčleněných ze státního rozpočtu na jednotlivé druhy státní podpory malého a středního podnikání ve vymezených regionech.

V roce 1999 bylo v rámci regionálních programů přijato 583 žádostí o podporu, z nichž bylo podpořeno celkem 396 projektů, 96 bylo zamítnuto pro neplnění podmínek. Řešení 143 žádostí bylo přeneseno do roku 2000. Přínosem 396 regionálních projektů, na které bylo využito 403,1 mil. Kč (bez záruk), bylo vytvoření 1053 nových pracovních míst. Alokování podpor do jednotlivých okresů a následné zvýšení počtu pracovních míst ukazují obrázky na poslední straně této publikace

Usnesením vlády č. 682 ze dne 12. července 2000 byla schválena Strategie regionálního rozvoje ČR, kde byly na základě vícekriteriální analýzy definovány a vymezeny regiony se soustředěnou podporou státu, které byly rozděleny do dvou skupin. Strukturálně postižené regiony, jejichž průmyslová základna prochází výraznou restrukturalizací, spojenou s nadprůměrnou nezaměstnaností - Most, Karviná, Děčín, Teplice, Chomutov, Louny, Kladno, Ostrava, Frýdek-Místek a Přerov. Hospodářsky slabé regiony charakterizované nízkou životní úrovní, nízkou hustotou osídlení a nadprůměrnou nezaměstnaností - Tachov, Louny, Znojmo, Bruntál, Jeseník, Prachatice, Český Krumlov, Třebíč, Břeclav a Svitavy. Rozložení těchto regionů je znázorněno na obrázku na straně IV.

Vláda České republiky usnesením č. 1257 ze dne 11. prosince 2000 schválila regionální programy podpory malého a středního podnikání REGION, VESNICE, REGENERACE, PREFERENCE, PROVOZ, HRANICE a REGIOZÁRUKA a dále programy ZÁRUKA, KREDIT, TRH, KOOPERACE, START, SPECIAL, MARKETING, PORADENSTVÍ, MALÉ PŮJČKY a DESIGN s působností pro území celé České republiky.

Regionální programy lze kombinovat s většinou celoplošných programů. Poskytováním podpor podnikatelům je opět pověřena Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s., Praha, u některých plošných programů zajišťují poskytování podpor jiné organizace. Na financování regionálních programů bylo ze státního rozpočtu vyčleněno do rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj 300 mil. Kč.

Sjednocujícím prvkem regionálních programů je podmínka zvýšení počtu zaměstnanců a samozřejmě regionální hledisko. Charakteristiky programů jsou následující:

Program REGION poskytne ve strukturálně postižených regionech malým a středním podnikatelům s méně než 250 zaměstnanci příspěvek na úhradu úroků ve výši 10 % a v hospodářsky slabých regionech malým podnikatelům s méně než 50 zaměstnanci příspěvek na úhradu úroků ve výši 7 %. Podmínkou je zvýšení počtu zaměstnanců o 1 osobu na každé započaté 2 mil. Kč podpořeného úvěru.

Program VESNICE poskytne malým a středním podnikatelům s méně než 250 zaměstnanci působícím v malých obcích do 2999 obyvatel příspěvek na úhradu úroků ve výši 6 %. Podmínkou je zvýšení počtu zaměstnanců o 1 osobu na každé započaté 2 mil. Kč podpořeného úvěru.

Program PREFERENCE poskytne malým podnikatelům s méně než 50 zaměstnanci působícím ve strukturálně postižených regionech zvýhodněný úvěr s úrokovou sazbou 5 %. Podmínkou je zvýšení počtu zaměstnanců o 1 osobu na každý započatý 1 mil. Kč úvěru.

Program REGENERACE poskytne malým podnikatelům s méně než 50 zaměstnanci působícím v památkových rezervacích a zónách příspěvek na úhradu úroků ve výši 3 %. Podmínkou je zvýšení počtu zaměstnanců o 1 osobu na každé započaté 2 mil. Kč podpořeného úvěru.

Program HRANICE poskytne malým podnikatelům s méně než 50 zaměstnanci působícím v příhraničním území se SRN nebo Rakouskem zvýhodněný úvěr s úrokovou sazbou 6 %. Podmínkou je zvýšení počtu zaměstnanců o 1 osobu na každý započatý 1 mil. Kč úvěru a spolupráce se zahraničním partnerem. Program je spolufinancován z Phare.

Program PROVOZ poskytne malým podnikatelům s méně než 50 zaměstnanci působícím ve strukturálně postižených a hospodářsky slabých regionech a v malých obcích do 2999 obyvatel provozní úvěr s úrokovou sazbou 9 %. Podmínkou je zvýšení počtu zaměstnanců o 1 osobu nebo zaměstnávání alespoň 10 osob.

Program REGIOZÁRUKA poskytne malým a středním podnikatelům s méně než 250 zaměstnanci působícím ve strukturálně postižených a hospodářsky slabých regionech záruku za zůstatek bankovního úvěru až do 75 % jistiny. Podmínkou je zvýšení počtu zaměstnanců o 1 osobu na každé započaté 2 mil. Kč poskytnuté záruky.

Zájemci o podporu předkládají zpracovaný projekt na formuláři Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s., a ta rozhodne o poskytnutí podpory v závislosti na splnění podmínek programů. Realizace programů v průběhu roku je ohraničena objemem disponibilních finančních prostředků.

Bližší informace o regionálních programech podpory malého a středního podnikání lze získat na pobočkách Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s., Praha v Praze 1, Jeruzalémská 4, tel.: 02/21009111; v Brně, Nádražní 4, tel.: 05/42210872-3; v Ostravě, Přívozská 4/133, tel.: 069/6121086; v Hradci Králové; Eliščino nábřeží 777, tel.: 049/618505 a v Plzni, Bezručova 8, tel.: 019/7223505.

Většina peněžních ústavů a jejich poboček je o programech také informována. Informace jsou rovněž přístupné na internetové adrese http://www.mmr.cz/ nebo na odboru hospodářské a sociální politiky Ministerstva pro místní rozvoj, kontakt Ing. Jaroslav Barták, tel.: 02/24861206.

Regionální programy podpory malého a středního podnikání Ministerstva pro místní rozvoj - vládou schválené znění

(Upozornění: předchozí publikace mají pouze informativní charakter)

PROGRAM PODPORY

malého a středního podnikání ve vymezeném území

REGION

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je zvýšit přitažlivost malého a středního podnikání a zaměstnanost na níže vymezeném území, a tím přispět ke zlepšení hospodářské a sociální situace v tomto území.

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt se sídlem na území České republiky, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území:

a) strukturálně postižených regionů podle přílohy programu,

b) hospodářsky slabých regionů podle přílohy programu.

Podnikatelský subjekt musí splňovat následující podmínky:

- k datu podání žádosti mít počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek menší než 50 osob, v případě a) menší než 250 osob,

- tržby, resp. příjmy podniku za poslední účetně uzavřený kalendářní rok nesmějí přesáhnout 250 mil. Kč, v případě a) 1 450 mil. Kč, nebo aktiva, resp. majetek podniku ke konci tohoto roku nesmějí přesáhnout 180 mil. Kč, v případě a) 980 mil. Kč,

- splňovat kritérium nezávislosti, tj. 25 % nebo více kapitálu podniku nebo hlasovacích práv nesmí vlastnit jeden podnik nebo společně několik podniků nesplňujících definici malých a středních podniků.

Při stanovení hodnot odpovídajících kritérií je nutno sčítat relevantní hodnoty u příjemce podpory a všech podniků, které ovládá přímo nebo nepřímo prostřednictvím vlastnictví 25 % nebo více kapitálu nebo hlasovacích práv. Pokud je součástí podnikatelského projektu nákup další již existující provozní jednotky, započítávají se její zaměstnanci, tržby, resp. příjmy, aktiva, resp. majetek do příslušných hodnot sledovaných u žadatele o podporu.

Podpora nebude poskytnuta subjektům, které nemají vypořádány všechny závazky vůči finančnímu úřadu, Správě sociálního zabezpečení, Celní správě, Pozemkovému fondu, Fondu národního majetku a Státnímu fondu životního prostředí. Potvrzení finančního úřadu o vypořádání závazků a čestné prohlášení o splnění závazků vůči všem ostatním institucím nesmí být ke dni podání žádosti o podporu starší 2 měsíců. Posečkání s úhradou závazků nebo dohoda o úhradě závazků se považují za vypořádané závazky.

3. Podmínky programu

Podmínkou poskytnutí podpory je splnění regionální podmínky podle bodu 2 programu a zvýšení celkového počtu zaměstnanců příjemce podpory na plný pracovní úvazek nejpozději do 12 měsíců po poskytnutí podpory (podepsání smlouvy o podpoře) a následné zachování zvýšeného počtu zaměstnanců minimálně do 36 měsíců od poskytnutí podpory. Poté nesmí po celou zbývající dobu poskytování podpory klesnout počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek u příjemce podpory pod výchozí stav před poskytnutím podpory.

Výchozím počtem zaměstnanců, ke kterému je navýšení porovnáváno, je počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek k datu podání žádosti o podporu. Do počtu zaměstnanců na plný pracovní úvazek se započítávají též zaměstnanci na částečný pracovní úvazek po přepočtu na plný pracovní úvazek. Způsob přepočtu je dán podmínkami zaměstnavatele pro vymezení plného pracovního úvazku. Zaokrouhlení se provádí na celá čísla podle matematických pravidel. Počet zaměstnanců prokazuje žadatel o podporu i příjemce podpory čestným prohlášením.

Na každé započaté 2 mil. Kč úvěru nebo jeho podporované části je nutné zvýšit celkový počet zaměstnanců nejméně o jednoho zaměstnance. Maximální výše úvěru nebo jeho podporované části nesmí přesáhnout 20 mil. Kč.

Pokud je podpora poskytována po dobu kratší než 36 měsíců, je příjemce podpory povinen držet zvýšený stav zaměstnanců po dobu, po kterou je podpora poskytována.

Podpora se poskytuje pouze k úvěrům určeným na pořízení hmotného či nehmotného investičního majetku, zejména pozemků, budov, staveb, strojů a zařízení, dopravních prostředků a know-how, na rekonstrukci a modernizaci hmotného investičního majetku bezprostředně souvisejícího s realizací podnikatelského projektu.

Úvěr může být maximálně do 40 % jeho celkového objemu použit na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti a na úhradu provozních nákladů bezprostředně souvisejících s realizací podnikatelského projektu.

Příjemce podpory je povinen splácet v plné výši úroky z podpořeného úvěru.

V průběhu roku lze každému žadateli poskytnout podporu pouze na jeden podnikatelský projekt.

Podpora se vztahuje pouze k úvěrům, na které byla uzavřena úvěrová smlouva nejdéle 12 měsíců před podáním žádosti o podporu.

Podnikatelský projekt musí mít charakter průmyslové, stavební nebo řemeslné výroby, služeb a obchodu včetně zdravotnických a lékárenských služeb a hromadné osobní dopravy regionálního významu s výjimkou taxislužby, vymezený dále podrobněji seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ), který je společnou přílohou všech regionálních programů.

4. Druh podpory

Příspěvek na úhradu úroků

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům podnikajícím:

a) ve strukturálně postižených regionech příspěvek ve výši 10procentního úroku z bankovního úvěru určeného na realizaci podnikatelského projektu,

b) v hospodářsky slabých regionech příspěvek ve výši 7procentního úroku z bankovního úvěru určeného na realizaci podnikatelského projektu.

Vzájemná kombinace podpor a) a b) je vyloučena.

Příspěvek se vyplácí postupně v souvislosti se splácením úroků. Výše příspěvku se stanovuje ve vazbě na počáteční výši úvěru a teoretický splátkový kalendář úvěru, vycházející z předpokladu pravidelných konstantních splátek úvěru po dobu od data podání žádosti do data smluvené splatnosti úvěru, nejvýše však po dobu 4 let.

O poskytnutí příspěvku rozhoduje Českomoravská záruční a rozvojová banka v závislosti na splnění podmínek programu.

Výše příspěvku na úhradu úroků v procentech nemůže přesáhnout výši úrokové sazby podporovaného úvěru k datu uzavření úvěrové smlouvy, a to ani v případě kombinované podpory z více programů.

Podpory budou vybraným žadatelům poskytovány na smluvním základě. Smlouva bude obsahovat druh a rozsah podpory, vázaný na plnění podmínek programu.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Použití prostředků úvěru v oborech činnosti nezahrnutých do podporovaných OKEČ, realizace projektu mimo vymezená území, nedosažení smluvně stanoveného zvýšení počtu zaměstnanců do jednoho roku po uzavření smlouvy, použití prostředků investičního úvěru z více než 40 % na nákup zásob, úhradu pohledávek do lhůty splatnosti a další provozní výdaje bezprostředně související s projektem bude postihováno vrácením již vyplaceného příspěvku na úhradu úroků, smluvní pokutou ve výši 10 % vyplaceného příspěvku a zastavením dalšího vyplácení příspěvku.

Neplnění ostatních podmínek programu bude postihováno zastavením dalšího vyplácení příspěvku.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu umožňuje kombinaci s dalšími programy, pokud není dále vyloučena.

Je vyloučeno poskytnutí příspěvku na úhradu úroků ke zvýhodněným úvěrům z programů KREDIT, PREFERENCE, PROVOZ a HRANICE a kombinace poskytnutí příspěvku z programů VESNICE a REGION 2.

7. Doba trvání programu

Program je vyhlašován na období od roku 2001 do roku 2004. Doba trvání programu je v průběhu kalendářního roku ohraničena objemem disponibilních finančních prostředků.

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Žádost o poskytnutí podpory obsahuje identifikační údaje žadatele, charakteristiku projektu, výdaje na realizaci projektu a jeho financování, závazky a prohlášení žadatele. Formuláře žádostí jsou k dispozici na všech pobočkách ČMZRB.

Příjem žádostí bude zahájen na všech pobočkách ČMZRB od 1. 2. 2001. Žádost o podporu je možné předložit osobně nebo zaslat poštou.

PROGRAM PODPORY malého a středního podnikání ve vymezeném území

VESNICE

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory (viz program REGION)

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt se sídlem na území České republiky, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území obcí do 2999 obyvatel podle publikace ČSÚ Malý lexikon obcí ČR 2000 (kód publikace 1302-00).

Podnikatelský subjekt musí splňovat následující podmínky:

- k datu podání žádosti mít počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek menší než 250 osob,

- tržby, resp. příjmy podniku za poslední účetně uzavřený kalendářní rok nesmějí přesáhnout 1 450 mil. Kč, nebo aktiva, resp. majetek podniku ke konci tohoto roku nesmějí přesáhnout 980 mil. Kč (dále viz program REGION).

3. Podmínky programu (viz program REGION)

4. Druh podpory

Příspěvek na úhradu úroků

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům podnikajícím v obcích do 2999 obyvatel příspěvek ve výši 6procentního úroku z bankovního úvěru určeného na realizaci podnikatelského projektu (dále viz program REGION).

5. Sankce za nedodržení podmínek programu (viz program REGION)

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu umožňuje kombinaci s dalšími programy, pokud není dále vyloučena.

Je vyloučeno poskytnutí příspěvku na úhradu úroků ke zvýhodněným úvěrům z programů KREDIT, PREFERENCE, PROVOZ a HRANICE a kombinace poskytnutí příspěvku z programů REGION a REGION 2.

7. Doba trvání programu (viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program REGION)

PROGRAM PODPORY

malého podnikání ve vymezeném území

REGENERACE

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory (viz program REGION)

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt se sídlem na území České republiky, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území městských památkových rezervací (MPR), památkových rezervacích vesnického typu (PR), městských památkových zón (MPZ) a památkových zón vesnického typu (PZ) v České republice podle přílohy programu a v objektech zapsaných v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky (ÚSKP).

Podnikatelský subjekt musí splňovat následující podmínky:

- k datu podání žádosti mít počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek menší než 50 osob,

- tržby, resp. příjmy podniku za poslední účetně uzavřený kalendářní rok nesmějí přesáhnout 250 mil. Kč, nebo aktiva, resp. majetek podniku ke konci tohoto roku nesmějí přesáhnout 180 mil. Kč (dále viz program REGION).

3. Podmínky programu

Podmínkou poskytnutí podpory je splnění regionální podmínky podle bodu 2 programu, které musí být doloženo kladným stanoviskem obecního úřadu a podepsáno věcně příslušným zástupcem obce, resp. městské části se samostatným programem regenerace MPR a MPZ pro tuto městskou část a doloženo kladným stanoviskem věcně příslušného zástupce obce o souladu podnikatelského záměru s městským programem regenerace MPR a MPZ nebo s Programem obnovy vesnice. Začlenění objektu v ÚSKP potvrzují referáty kultury příslušného okresního úřadu. Dále zvýšení celkového počtu zaměstnanců příjemce podpory na plný pracovní úvazek nejpozději do 12 měsíců po poskytnutí podpory (podepsání smlouvy o podpoře) a následné zachování zvýšeného počtu zaměstnanců minimálně do 36 měsíců od poskytnutí podpory (dále viz program REGION).

4. Druh podpory

Příspěvek na úhradu úroků

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům podnikajícím na území MPR, MPZ, PR a PZ a v objektech zapsaných v ÚSKP příspěvek ve výši 3procentního úroku z bankovního úvěru určeného na realizaci podnikatelského projektu (dále viz program REGION).

5. Sankce za nedodržení podmínek programu (viz program REGION)

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu umožňuje kombinaci s dalšími programy, pokud není dále vyloučena.

Je vyloučeno poskytnutí příspěvku na úhradu úroků ke zvýhodněným úvěrům z programů KREDIT, PREFERENCE, PROVOZ a HRANICE.

7. Doba trvání programu (viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program REGION)

Příloha programu REGENERACE

Vymezení městských památkových rezervací (MPR), městských památkových zón (MPZ), památkových rezervací vesnického typu (PR) a památkových zón vesnického typu (PZ)

MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ REZERVACE

Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Domažlice, Františkovy Lázně, Horšovský Týn, Hradec Králové, Cheb, Jičín, Josefov, Jihlava, Jindřichův Hradec, Kadaň, Kolín, Kroměříž, Kuks, Kutná Hora, Lipník nad Bečvou, Litoměřice, Litomyšl, Loket, Mikulov, Moravská Třebová, Nový Jičín, Nové Město nad Metují, Olomouc, Pardubice, Pelhřimov, Plzeň, Praha, Prachatice, Příbor, Slavonice, Štramberk, Tábor, Telč, Terezín, Třeboň, Úštěk, Znojmo, Žatec

MĚSTSKÉ PAMÁTKOVÉ ZÓNY

Praha (14 čtvrtí)

Baba (P6), Barrandov (P5), Bubeneč + Holešovice + Dejvice (P6, P7), Buďánka (P5), Karlín (P8), Kralovice (P10), Nusle (P4), Ořechovka (P6), Rybáře (P7), Smíchov (P5), Staré Bohnice (P8), Staré Ďáblice (P8), Stará Hostivař (P10), Vinohrady + Vršovice + Žižkov (P2, P3, P4, P10)

Střední Čechy (25 měst)

Bělá pod Bezdězem, Benátky nad Jizerou, Beroun, Brandýs, Stará Boleslav, Březnice, Čáslav, Český Brod, Jílové u Prahy, Kostelec nad Černými lesy, Kouřim, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Mníšek pod Brdy, Nové Dvory u Kutné Hory, Nový Knín, Nymburk, Poděbrady, Sedlec-Prčice, Rakovník, Rožmitál pod Třemšínem, Slaný, Smečno, Velvary

Jižní Čechy (23 měst)

Benešov nad Černou, Bechyně, Blatná, Dačice, Hořice na Šumavě, Chvalšiny, Kamenice nad Lipou, Kaplice, Netolice, Nová Bystřice, Nové Hrady, Pacov, Písek, Počátky, Rožmberk nad Vltavou, Soběslav, Trhové Sviny, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vlachovo Březí, Vodňany, Volyně, Vyšší Brod

Západní Čechy (29 měst)

Bečov nad Teplou, Bor u Tachova, Dobřany, Horažďovice, Horní Blatná, Horní Slavkov, Jáchymov, Karlovy Vary, Kašperské Hory, Klatovy, Manětín, Mariánské Lázně, Město Touškov, Ostrov, Planá u Mariánských Lázní, Poběžovice, Rábí, Rabštejn nad Střelou, Rokycany, Spálené Poříčí, Stříbro, Sušice, Tachov, Teplá u Mariánských Lázní, Toužim, Úterý, Valeč v Čechách, Velhartice, Žlutice

Severní Čechy (24 měst)

Benešov nad Ploučnicí, Bílina, Budyně nad Ohří, Česká Kamenice, Česká Lípa, Český Dub, Dubá, Duchcov, Frýdlant v Čechách, Hodkovice nad Mohelkou, Chabařovice, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Jablonné v Podještědí, Jiřetín pod Jedlovou, Kamenický Šenov, Klášterec nad Ohří, Krupka, Liberec, Louny, Nový Bor, Roudnice nad Labem, Šluknov, Teplice

Východní Čechy (36 měst)

Brandýs nad Orlicí, Broumov, Bystré u Poličky, Česká Třebová, Dašice v Čechách, Dvůr Králové nad Labem, Havlíčkův Brod, Heřmanův Městec, Hostinné, Hradec Králové - moderní část, Chrást u Chrudimi, Chrudim, Jablonné nad Orlicí, Jaroměř, Jevíčko, Jilemnice, Králíky, Lanškroun, Letohrad, Luže, Náchod, Nový Bydžov, Opočno, Police nad Metují, Polička, Přibyslav, Rychmburk - Předhradí u Skutče, Sobotka, Svitavy, Trutnov, Turnov, Ústí nad Orlicí, Vrchlabí, Vysoké Mýto, Žamberk, Železnice u Jičína

Jižní Morava (37 měst)

Boskovice, Brtnice, Brumov, Doubravník, Holešov, Fryšták, Ivančice, Jaroměřice nad Rokytnou, Jemnice, Jevišovice, Jimramov, Kyjov, Lomnice, Luhačovice, Moravské Budějovice, Moravský Krumlov, Náměšť nad Oslavou, Napajedla, Nové Město na Moravě, Polná, Prostějov, Slavkov u Brna, Strážnice, Telč - Staré Město, Třebíč, Třešť, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Uherský Ostroh, Valašské Klobouky, Valtice, Velká Bíteš, Velké Meziříčí, Veselí nad Moravou, Vizovice, Vyškov, Zlín

Severní Morava (26 měst)

Bílovec, Branná, Bruntál, Brušperk, Frýdek, Fulnek, Hlučín, Hranice, Javorník, Karviná, Kelč, Litovel, Místek, Mohelnice, Odry, Opava, Moravská Ostrava, Přerov, Šternberk, Štíty, Šumperk, Tovačov, Uničov, Valašské Meziříčí, Vidnava, Zlaté Hory

PAMÁTKOVÉ REZERVACE VESNICKÉHO TYPU

Střední Čechy, Praha

Praha: Praha 5 - Stodůlky, Praha 6 - Ruzyně; Kladno: Třebíz; Mělník: Dobřeň, Nosálov, Nové Osinalice, Olešno; Mladá Boleslav: Mužský, Víska; Nymburk: Bošín; Praha - západ: Dobrovíz; Příbram: Drahenice

Jižní Čechy

České Budějovice: Holašovice, Malé Chrášťany, Mazelov, Plástovice, Záboří; Prachatice: Dobrá, Stachy, Vodice, Volary, Nahořany; Tábor: Klečaty, Komárov, Mažice, Vlastiboř, Zálší, Záluží

Západní Čechy

Cheb: Doubrava, Nový Drahov; Klatovy: Dobršín; Plzeň - město: Plzeň 2 - Božkov, Plzeň 2 - Koterov, Plzeň 8 - Černice; Rokycany: Ostrovec

Severní Čechy

Česká Lípa: Janovice, Lhota, Rané, Žďár; Děčín: Rumburk - Šmilovského ulice; Jablonec n. Nisou: Jizerka, Železný Brod - Trávníky; Litoměřice: Starý Týn; Ústí nad Labem: Zubrnice

Východní Čechy

Chrudim: Hlinsko - Betlém; Jičín: Vesec; Náchod: Křinice; Semily: Horní Štěpanice, Lomnice n. Pop. - Karlov

Jižní Morava

Břeclav: Pavlov; Hodonín: Blatnice - Stará Hora, Petrov - Plže; Kroměříž: Rymice - Hejnice; Třebíč: Dešov; Uherské Hradiště: Veletiny - Stará Hora, Vlčnov - Kojiny;

Žďár nad Sázavou: Krátká, Křižánky

Severní Morava

Bruntál: Heřmanovice; Olomouc: Příkazy; Opava: Lipina

PAMÁTKOVÉ ZÓNY VESNICKÉHO TYPU

Střední Čechy

Beroun: Korno, Mořinka, Olešná; Mělník: Střezivojice, Vidim, Jestřebice, Lobeč, Sitné; Mladá Boleslav: Březinka, Kluky, Loukov, Skalsko, Střehom; Nymburk: Pojedy, Sovenice, Vinice; Praha - východ: Lensedly; Praha - západ: Debrno; Příbram: Drahenice - Račany

Jižní Čechy

České Budějovice: Bavorovice, Bošilec, Božejov, Břehov, Dobčice, Dynín, Kojákovice, Lipanovice, Munice, Opatovice, Rožnov, Vitín, Zbudov; Český Krumlov: Čertyně, Krnín, Mirkovice, Pernek; Jindřichův Hradec: Lutová, Nová Ves, Pístina, Plačovice, Ponědrážka, Příbraz, Žíteč; Písek: Budičovice, Krašovice, Květov, Putim, Smrkovice, Tukleky, Varvažov, Zahrádka, Žebrákov; Prachatice: Chalupy, Lažiště, Libotyně, Mahouš, Třešňový Újezdec, Vitějovice, Zvěřetice; Tábor: Bechyňská Smoleč, Nedvědice, Ounuz, Svinky

Západní Čechy

Domažlice: Kanice, Klenčí pod Čerchovem, Pocinovice, Stráž, Trhanov; Cheb: Dolní Lažany; Karlovy Vary: Beranov, Kojšovice, Kosmová, Popovice; Klatovy: Břežany, Hradešice, Ostřetice, Poleň, Velké Hydčice; Plzeň - jih: Lipnice, Mítov, Řesanice, Tymákov, Zahrádka; Plzeň - město: Plzeň - Křimice, Plzeň 1 - k. ú. Bolevec, Plzeň 4 - k. ú. Bukovec, Plzeň 4 - k. ú. Červ. Hrádek, Plzeň 4 - k. ú. Lobzy, Plzeň 4 - k. ú. Újezd, Radčice; Plzeň - sever: Dolany, Dýšina, Hlince, Jarov, Kyšice, Lhota, Nynice, Olešovice, Radějov, Studená; Rokycany: Dobřív, Jablečno, Podmokly, Vejvanov; Sokolov: Dolní Rychnov, Královské Poříčí; Strakonice: Jiřetice, Kloub, Koječín, Křtětice, Kváskovice, Zechovice; Tachov: Horní Jadruš, Chodský Újezd, Pačín, Prostiboř, Zadní Chodov

Severní Čechy

Česká Lípa: Bukovec, Kravaře, Sloup, Tubož, Velenice; Děčín: Kamenická Stráň, Vysoká Lípa; Litoměřice: Brocno, Dolní Nezly, Chotiněves, Rašovice, Slatina, Soběnice, Srdov; Louny: Stekník

Východní Čechy

Havlíčkův Brod: Petrovice; Chrudim: Svobodné Hamry; Jičín: Karlov, Nové Smrkovice, Studeňany

Jižní Morava

Blansko: Veselka; Brno - město: Tuřany - Brněnské Ivanovice; Hodonín: Javorník - Kopánky, Vápenky; Třebíč: Boňov; Vyškov: Lysovice, Zvonovice; Znojmo: Šatov, Vratěnín; Žďár nad Sázavou: Ubušínek

Severní Morava

Bruntál: Malá Morávka, Stará Ves - Žďárský Potok; Frýdek - Místek: Komorní Lhotka; Olomouc: Rataje, Senička; Přerov: Lhotka u Přerova, Stará Ves; Šumperk: Dlohomilov, Jakubovice, Palonín; Vsetín: Velké Karlovice - m. č. Podťaté

PROGRAM ÚVĚRŮ

pro malé podnikatele na území strukturálně postižených regionů

PREFERENCE

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je zvýšit přitažlivost malého podnikání a zaměstnanost na území strukturálně postižených regionů pomocí investičně zaměřených úvěrů na realizaci podnikatelských záměrů malých podnikatelů, a tím přispět ke zlepšení hospodářské a sociální situace v těchto regionech.

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt se sídlem na území České republiky, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území strukturálně postižených regionů uvedených v příloze programu REGION.

Podnikatelský subjekt musí splňovat následující podmínky:

- k datu podání žádosti mít počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek menší než 50 osob,

- tržby, resp. příjmy podniku za poslední účetně uzavřený kalendářní rok nesmějí přesáhnout 250 mil. Kč, nebo aktiva, resp. majetek podniku ke konci tohoto roku nesmějí přesáhnout 180 mil. Kč,

- splňovat kritérium nezávislosti, tj. 25 % nebo více kapitálu podniku nebo hlasovacích práv nesmí vlastnit jeden podnik nebo společně několik podniků nesplňující definici malých a středních podniků.

Při stanovení hodnot odpovídajících kritérií je nutno sčítat relevantní hodnoty u příjemce podpory a všech podniků, které ovládá přímo nebo nepřímo prostřednictvím vlastnictví 25 % nebo více kapitálu nebo hlasovacích práv. Pokud je součástí podnikatelského projektu nákup další již existující provozní jednotky, započítávají se její zaměstnanci, tržby, resp. příjmy, aktiva, resp. majetek do příslušných hodnot sledovaných u žadatele o podporu.

Podpora nebude poskytnuta subjektům, které nemají vypořádány všechny závazky vůči finančnímu úřadu, Správě sociálního zabezpečení, Celní správě, Pozemkovému fondu, Fondu národního majetku a Státnímu fondu životního prostředí. Potvrzení finančního úřadu o vypořádání závazků a čestné prohlášení o splnění závazků vůči všem ostatním institucím nesmí být ke dni podání žádosti o podporu starší 2 měsíců. Posečkání s úhradou závazků nebo dohoda o úhradě závazků se považují za vypořádané závazky.

3. Podmínky programu

Podmínkou poskytnutí podpory je splnění regionální podmínky podle bodu 2 programu a zvýšení celkového počtu zaměstnanců příjemce podpory na plný pracovní úvazek nejpozději do 12 měsíců po poskytnutí podpory (podepsání smlouvy o podpoře) a následné zachování zvýšeného počtu zaměstnanců minimálně do 36 měsíců od poskytnutí podpory. Poté nesmí po celou zbývající dobu poskytování podpory klesnout počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek u příjemce podpory pod výchozí stav před poskytnutím podpory. Výchozím počtem zaměstnanců, ke kterému je navýšení porovnáváno, je počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek k datu podání žádosti o podporu. Do počtu zaměstnanců na plný pracovní úvazek se započítávají též zaměstnanci na částečný pracovní úvazek po přepočtu na plný pracovní úvazek. Způsob přepočtu je dán podmínkami zaměstnavatele pro vymezení plného pracovního úvazku. Zaokrouhlení se provádí na celá čísla podle matematických pravidel. Počet zaměstnanců prokazuje žadatel o podporu i příjemce podpory čestným prohlášením.

Na každý započatý 1 mil. Kč úvěru je nutné zvýšit celkový počet zaměstnanců nejméně o jednoho zaměstnance.

Pokud je podpora poskytována po dobu kratší než 36 měsíců, je příjemce podpory povinen držet zvýšený stav zaměstnanců po dobu, po kterou je podpora poskytována.

Úvěr se poskytuje pouze na pořízení hmotného či nehmotného investičního majetku, zejména pozemků, budov, staveb, strojů a zařízení, dopravních prostředků a know-how, na rekonstrukci a modernizaci hmotného investičního majetku bezprostředně souvisejícího s realizací podnikatelského projektu.

Úvěr může být maximálně do 40 % jeho celkového objemu použit na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti a na úhradu provozních nákladů bezprostředně souvisejících s realizací podnikatelského projektu.

V průběhu roku lze každému žadateli poskytnout podporu pouze na jeden podnikatelský projekt.

Podnikatelský projekt musí mít charakter průmyslové, stavební nebo řemeslné výroby, služeb a obchodu včetně zdravotnických a lékárenských služeb a hromadné osobní dopravy regionálního významu s výjimkou taxislužby, vymezený dále podrobněji seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ), který je společnou přílohou všech regionálních programů.

4. Druh podpory

Úvěr

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům úvěr na realizaci podnikatelského záměru.

Doba splatnosti úvěru může být při poskytnutí úvěru stanovena maximálně na 6 let. V průběhu splácení úvěru lze výjimečně v odůvodněných případech dobu splatnosti prodloužit. O prodloužení splatnosti úvěru rozhoduje ČMZRB.

Úroková sazba je 5 % p.a.

Úvěr může být poskytnut až do výše 5 mil. Kč.

Úvěr bude zajišťován podle běžných bankovních pravidel včetně možnosti jištění z úvěru pořízenými prostředky.

O poskytnutí úvěru rozhoduje ČMZRB v závislosti na rizikovosti projektu a splnění podmínek programu.

Úvěr bude žadatelům poskytován na smluvním základě. Smlouva bude obsahovat druh a rozsah podpory, vázaný na plnění podmínek programu.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Použití prostředků úvěru v oborech činnosti nezahrnutých do podporovaných OKEČ nebo realizace projektu mimo vymezená území bude postihováno okamžitou splatností poskytnutého úvěru a smluvní pokutou ve výši 10 % z počáteční výše úvěru.

Porušení ostatních podmínek programu bude postihováno smluvní pokutou ve výši 10 % z počáteční výše úvěru.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu umožňuje kombinaci s dalšími programy, pokud není dále vyloučena.

Je vyloučeno poskytnutí úvěru, pokud byl na projekt již poskytnut úvěr z programů KREDIT a HRANICE. Ke zvýhodněnému úvěru nelze současně poskytnout příspěvek na úhradu části úroků z programů REGION, REGION 2, VESNICE, REGENERACE a TRH či záruku z programů ZÁRUKA, REGIOZÁRUKA a REGIOZÁRUKA 2.

7. Doba trvání programu

Program je vyhlašován na období od roku 2001 do roku 2004. Doba trvání programu je v průběhu kalendářního roku ohraničena objemem disponibilních finančních prostředků.

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Žádost o poskytnutí podpory obsahuje identifikační údaje žadatele, charakteristiku projektu, výdaje na realizaci projektu a jeho financování, údaje o hospodaření žadatele a jeho závazcích, zajištění úvěru a prohlášení žadatele. Formuláře žádostí jsou k dispozici na všech pobočkách ČMZRB.

Příjem žádostí bude zahájen na všech pobočkách ČMZRB od 2. 1. 2001. Žádost o úvěr je nutné předložit osobně.

PROGRAM PROVOZNÍCH ÚVĚRŮ

pro malé podnikatele na území vybraných regionů

PROVOZ

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je podpořit zachování a další rozvoj malého podnikání na níže vymezeném území pomocí provozních úvěrů na realizaci podnikatelských záměrů malých podnikatelů a přispět ke zlepšení hospodářské a sociální situace území.

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt se sídlem na území České republiky, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území strukturálně postižených a hospodářsky slabých regionů, uvedených v příloze programu REGION, nebo na území obce do 2999 obyvatel (dále viz program PREFERENCE).

3. Podmínky programu

Podmínkami poskytnutí podpory jsou:

a) splnění regionální podmínky podle bodu 2 programu,

b) zaměstnávání alespoň 10 zaměstnanců na plný pracovní úvazek k datu podání žádosti o úvěr a po celou dobu poskytování úvěru nebo zvýšení celkového počtu zaměstnanců na plný pracovní úvazek alespoň o 1 zaměstnance nejpozději do 12 měsíců po poskytnutí úvěru (podepsání smlouvy) a zachování této zvýšené zaměstnanosti až do splacení úvěru. Výchozím počtem zaměstnanců, ke kterému je navýšení porovnáváno, je počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek k datu podání žádosti o podporu. Do počtu zaměstnanců na plný pracovní úvazek se započítávají též zaměstnanci na částečný pracovní úvazek po přepočtu na plný pracovní úvazek. Způsob přepočtu je dán podmínkami zaměstnavatele pro vymezení plného pracovního úvazku. Zaokrouhlení se provádí na celá čísla podle matematických pravidel. Počet zaměstnanců prokazuje žadatel o podporu i příjemce podpory čestným prohlášením.

c) podnikatelský subjekt musí mít alespoň dvouletou historii k datu podání žádosti o úvěr.

Podpora se poskytuje na pořízení zásob a na překlenutí potřeb finančních prostředků do doby inkasa pohledávek do lhůty splatnosti bezprostředně souvisejících s realizací podnikatelského projektu.

V průběhu roku lze každému žadateli poskytnout podporu pouze na jeden podnikatelský projekt.

Podnikatelský projekt musí mít charakter průmyslové, stavební nebo řemeslné výroby, vymezený dále podrobněji seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ), který je společnou přílohou všech regionálních programů, a to kapitolami D, E, F, G (pouze 50.2 a 52.7) a H (pouze 55.12, 55.21, 55.22, 55.23 1).

4. Druh podpory

Úvěr

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům úvěr na pořízení zásob a na překlenutí potřeb finančních prostředků do doby inkasa pohledávek do lhůty splatnosti bezprostředně souvisejících s realizací podnikatelského záměru.

Doba splatnosti úvěru je při poskytnutí podpory maximálně 2 roky.

Úroková sazba je 9 % p.a.

Úvěr může být poskytnut až do výše 1 mil. Kč (dále viz program PREFERENCE).

5. Sankce za nedodržení podmínek programu (viz program PREFERENCE)

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu umožňuje kombinaci s dalšími programy, pokud není dále vyloučena.

Ke zvýhodněnému úvěru nelze současně poskytnout příspěvek na úhradu části úroků z programů REGION, REGION 2, VESNICE, REGENERACE a TRH či záruku z programů ZÁRUKA, REGIOZÁRUKA a REGIOZÁRUKA 2.

7. Doba trvání programu (viz program PREFERENCE)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program PREFERENCE)

PROGRAM ÚVĚRŮ

pro malé podnikatele na příhraničním území

HRANICE

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je zvýšit přitažlivost malého podnikání a zaměstnanost na níže uvedeném příhraničním území pomocí investičně zaměřených úvěrů na realizaci podnikatelských záměrů malých podnikatelů.

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt se sídlem na území České republiky, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na příhraničním území uvedeném v příloze programu (dále viz program PREFERENCE).

3. Podmínky programu (viz program PREFERENCE)

Preferovány budou projekty, které splní některou z následujících podmínek:

a) do 12 měsíců od poskytnutí úvěru zabezpečit a po dobu poskytování podpory zachovat kapitálový vstup partnera z území SRN nebo Rakouska, jehož sídlo se nachází na území vymezeném v příloze programu v rozsahu 10-90 % splaceného kapitálu společnosti,

b) po dobu poskytování podpory realizovat vývoz výrobků nebo služeb v rozsahu minimálně 10 % celkových ročních tržeb z projektu,

c) využít minimálně 10 % úvěru na nákup know-how, strojů, zařízení a dopravních prostředků od dodavatelů nacházejících se na území SRN nebo Rakouska vymezeném v příloze programu.

4. Druh podpory

Úvěr

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům úvěr na realizaci podnikatelského záměru.

Doba splatnosti úvěru může být při poskytnutí úvěru stanovena maximálně na 6 let. V průběhu splácení úvěru lze výjimečně v odůvodněných případech dobu splatnosti prodloužit. O prodloužení splatnosti úvěru rozhoduje ČMZRB.

Úroková sazba je 6 % p.a.

Úvěr může být poskytnut až do výše 7 mil. Kč (dále viz program PREFERENCE).

5. Sankce za nedodržení podmínek programu (viz program PREFERENCE)

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu umožňuje kombinaci s dalšími programy, pokud není dále vyloučena.

Je vyloučeno poskytnutí úvěru, pokud byl na projekt již poskytnut úvěr z programů KREDIT a PREFERENCE. Ke zvýhodněnému úvěru nelze současně poskytnout příspěvek na úhradu části úroků z programů REGION, REGION 2, VESNICE, REGENERACE a TRH či záruku z programů ZÁRUKA, REGIOZÁRUKA a REGIOZÁRUKA 2.

7. Doba trvání programu (viz program PREFERENCE)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program PREFERENCE)

Příloha programu HRANICE (viz obrázek na poslední straně publikace)

Vymezení příhraničního území CBC Phare ČR - SRN zahrnující okresy s euroregiony Nisa, Labe, Krušnohoří, Egrensis, Šumava; ČR - Rakousko zahrnující níže uvedené okresy.PROGRAM REGIONÁLNÍCH ZÁRUK

pro malé a střední podnikatele

REGIOZÁRUKA

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel podpory: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je zvýhodnit podmínky přístupu k bankovnímu úvěru na území strukturálně postižených a hospodářsky slabých regionů.

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt se sídlem na území České republiky, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území strukturálně postižených a hospodářsky slabých regionů, uvedených v příloze programu REGION.

Podnikatelský subjekt musí splňovat následující podmínky:

- k datu podání žádosti mít počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek menší než 250 osob,

- tržby, resp. příjmy podniku za poslední účetně uzavřený kalendářní rok nesmějí přesáhnout 1 450 mil. Kč, nebo aktiva, resp. majetek podniku ke konci tohoto roku nesmějí přesáhnout 980 mil. Kč (dále viz program PREFERENCE).

3. Podmínky programu

Podmínkou poskytnutí podpory je splnění regionální podmínky podle bodu 2 programu a zvýšení celkového počtu zaměstnanců příjemce podpory na plný pracovní úvazek nejpozději do 12 měsíců po poskytnutí podpory (podepsání smlouvy o podpoře) a následné zachování zvýšeného počtu zaměstnanců minimálně do 36 měsíců od poskytnutí podpory. Poté nesmí po celou zbývající dobu poskytování podpory klesnout počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek u příjemce podpory pod výchozí stav před poskytnutím podpory.

Výchozím počtem zaměstnanců, ke kterému je navýšení porovnáváno, je počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek k datu podání žádosti o podporu. Do počtu zaměstnanců na plný pracovní úvazek se započítávají též zaměstnanci na částečný pracovní úvazek po přepočtu na plný pracovní úvazek. Způsob přepočtu je dán podmínkami zaměstnavatele pro vymezení plného pracovního úvazku. Zaokrouhlení se provádí na celá čísla podle matematických pravidel. Počet zaměstnanců prokazuje žadatel o podporu i příjemce podpory čestným prohlášením.

Na každé započaté 2 mil. Kč poskytnuté záruky je nutné zvýšit celkový počet zaměstnanců nejméně o jednoho zaměstnance (dále viz program PREFERENCE).

4. Druh podpory

Záruka za bankovní úvěr

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům záruku za zůstatek bankovního úvěru až do výše 75 % jistiny úvěru a nesplacených úroků nepřesahujících 30 % zůstatku jistiny úvěru.

Cena záruky bude činit 0,9 % p.a. z výše záruky. Podnikateli je poskytováno ke snížení ceny záruky cenové zvýhodnění záruky ve výši 0,5 % p.a. z výše záruky, cena hrazená podnikatelem tak představuje 0,4 % p.a.

O poskytnutí záruky, její výši a době ručení rozhoduje ČMZRB. Plnění ze záruky může být prováděno pouze v české měně.

Podpora bude žadatelům poskytována na smluvním základě. Smlouva bude obsahovat druh a rozsah podpory, vázaný na plnění podmínek programu.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Použití prostředků úvěru v oborech činnosti nezahrnutých do podporovaných OKEČ nebo realizace projektu mimo vymezená území bude postihováno smluvní pokutou ve výši 20 % z poskytnuté výše záruky.

Porušení ostatních podmínek programu bude postihováno smluvní pokutou ve výši 10 % z poskytnuté výše záruky.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých i zahraničních programech. Záruku z tohoto programu nelze poskytnout k úvěrům z programů KREDIT, PREFERENCE, PROVOZ a HRANICE.

7. Doba trvání programu (viz program PREFERENCE)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Žádost o poskytnutí podpory obsahuje identifikační údaje žadatele, charakteristiku projektu, výdaje na realizaci projektu a jeho financování, údaje o hospodaření žadatele a jeho závazcích, údaje úvěrující banky, zajištění zaručovaného úvěru a prohlášení žadatele. Formuláře žádostí jsou k dispozici na všech pobočkách ČMZRB.

Příjem žádostí bude zahájen na všech pobočkách ČMZRB od 2. 1. 2001. Žádost o záruku je nutné předložit osobně.

B. PROGRAMY PODPORY REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ZAMĚŘENÉ NA PODPORU PODNIKÁNÍ

Níže uvedené programy jsou určeny pro podnikatelské subjekty podnikající na území NUTS 2 Ostravsko a Severozápad. Jedná se o programy REGION 2 a REGIOZÁRUKA 2 určené pro malé a střední podnikatele. Není zde uveden Regionální program podpory rozvoje průmyslových podnikatelských subjektů na území NUTS 2 Ostravsko a Severozápad, který je určen převážně pro větší podnikatele. Bližší informace o těchto programech lze získat na internetové adrese http://www.mmr.cz/cz/regional/zasady/2001.

PROGRAM PODPORY

malého a středního podnikání

v NUTS 2 Ostravsko a Severozápad

REGION 2

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel programu: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je zlepšit podmínky pro vznik a rozvoj malých a středních podniků na území NUTS 2 Ostravsko a Severozápad, a zvyšovat tak zaměstnanost v těchto regionech.

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr ve vybraných okresech na území NUTS 2 Ostravsko a Severozápad. Seznam těchto okresů je přílohou tohoto programu.

Podnikatelský subjekt musí splňovat následující podmínky:

[*] k datu podání žádosti mít počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek menší než 250 osob,

[*] tržby, resp. příjmy podniku za poslední účetně uzavřený kalendářní rok nesmějí přesáhnout 1 450 mil. Kč nebo aktiva, resp. majetek podniku ke konci tohoto roku nesmějí přesáhnout 980 mil. Kč; v případě, že podnik má méně než 50 zaměstnanců, nesmějí tržby, resp. příjmy přesáhnout 250 mil. Kč nebo aktiva, resp. majetek nesmí přesáhnout 180 mil. Kč,

[*] splňovat kritérium nezávislosti, tj. 25 % nebo více kapitálu podniku nebo hlasovacích práv nesmí vlastnit jeden podnik nebo společně několik podniků nesplňujících definici malých a středních podniků (dále viz program REGION).

3. Podmínky programu (viz program REGION)

Podpora se vztahuje pouze k úvěrům, na které byla uzavřena úvěrová smlouva nejdéle 6 měsíců před podáním žádosti o podporu.

Při přiznání podpory musí být jednoznačně vyjasněny veškeré majetkoprávní vztahy související s realizací projektu, a to tak, aby byl zajištěn provoz zařízení v rozsahu předloženého záměru minimálně po dobu poskytování podpory.

4. Forma podpory - příspěvek na úhradu úroků

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům podnikajícím ve vybraných okresech na území NUTS 2 Ostravsko a Severozápad příspěvek na úhradu úroků ve výši 9procentního úroku z bankovního úvěru určeného na realizaci podnikatelského projektu (dále viz program REGION).

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Použití prostředků úvěru v oborech činnosti nezahrnutých do podporovaných OKEČ, realizace projektu mimo vymezená území, nedodržení smluvně stanoveného zvýšení počtu zaměstnanců do jednoho roku po uzavření smlouvy, použití prostředků investičního úvěru z více než 40 % na nákup zásob, úhradu pohledávek do lhůty splatnosti a další provozní výdaje bezprostředně související s projektem bude postihováno vrácením již vyplacené dotace na úhradu úroků a zastavením jejího dalšího vyplácení. Neplnění ostatních podmínek programu bude postihováno zastavením dalšího vyplácení dotace. Nesplácení úroků z podpořeného úvěru a neudržení zvýšeného počtu zaměstnanců bude postihováno zastavením vyplácení podpory.

6. Vzájemná kombinace forem podpory a účast v dalších programech

Účast v tomto programu umožňuje kombinaci s dalšími programy, pokud není dále vyloučena.

Je vyloučeno poskytnutí příspěvku k úhradě úroků ke zvýhodněným úvěrům z programů KREDIT, PREFERENCE, PROVOZ a HRANICE. Pro kombinaci s programem TRH platí stejná pravidla jako pro program REGION.

7. Doba trvání programu

Doba trvání programu je ohraničena objemem disponibilních finančních prostředků v daném roce.

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Žádost o poskytnutí podpory obsahuje identifikační údaje žadatele, charakteristiku projektu, výdaje na realizaci projektu a jeho financování, údaje o hospodaření žadatele a jeho závazcích, zajištění úvěru a prohlášení žadatele. Formuláře žádostí budou k dispozici na všech pobočkách ČMZRB.

Žádost o příspěvek k úhradě úroků je možné předložit osobně nebo zaslat poštou.

9. Platnost programu

Žádostí o podporu lze podávat od 1. 2. 2001 na všech pobočkách ČMZRB.

Příloha programu REGION 2

PROGRAM ZÁRUK

pro malé a střední podnikatele v NUTS 2 Ostravsko a Severozápad

REGIOZÁRUKA 2

Navrhovatel programu: Ministerstvo pro místní rozvoj

Poskytovatel programu: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je pomocí zvýhodněných podmínek přístupu k bankovnímu úvěru usnadnit realizaci nadějných podnikatelských záměrů, a tak zvýšit zaměstnanost na územích NUTS 2 Ostravsko a Severozápad.

2. Vymezení příjemců podpory

O zařazení do programu může požádat jakýkoli podnikatelský subjekt, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr ve vybraných okresech na území NUTS 2 Ostravsko a Severozápad. Vymezení těchto okresů je přílohou programu Region 2.

Podnikatelský subjekt musí splňovat následující podmínky:

[*] k datu podání žádosti mít počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek menší než 250 osob,

[*] tržby, resp. příjmy podniku za poslední účetně uzavřený kalendářní rok nesmějí přesáhnout 1 450 mil. Kč nebo aktiva, resp. majetek podniku ke konci tohoto roku nesmějí přesáhnout 980 mil. Kč; v případě, že podnik má méně než 50 zaměstnanců, nesmějí tržby, resp. příjmy přesáhnout 250 mil. Kč nebo aktiva, resp. majetek nesmí přesáhnout 180 mil. Kč (dále viz program REGION).

3. Podmínky programu

Podmínkou poskytnutí podpory je splnění regionální podmínky podle bodu 2 programu a zvýšení celkového počtu zaměstnanců na plný pracovní úvazek nejpozději do 1 roku po poskytnutí podpory (podepsání smlouvy o podpoře) a zachování zvýšeného počtu zaměstnanců po celou zbývající dobu poskytování podpory. Výchozím počtem zaměstnanců, ke kterému je navýšení zaměstnanosti porovnáváno, je počet zaměstnávaných osob na plný pracovní úvazek k datu podání žádosti o podporu. Do počtu zaměstnanců na plný pracovní úvazek se započítávají též zaměstnanci na částečný pracovní úvazek po přepočtu na plný pracovní úvazek. Počet zaměstnávaných osob prokazuje žadatel o podporu i příjemce podpory čestným prohlášením.

Požadované zvýšení počtu zaměstnanců je závislé na výši úvěru. Na každé započaté 2 mil. Kč poskytnuté záruky je nutné zvýšit celkový počet zaměstnanců nejméně o jednoho zaměstnance. Záruka se poskytuje do maximální výše 20 mil. Kč.

Podpora se poskytuje:

[*] k investičním úvěrům na pořízení hmotného či nehmotného investičního majetku, zejména pozemků, budov, staveb, strojů a zařízení, dopravních prostředků a know-how, na rekonstrukci a modernizaci hmotného investičního majetku bezprostředně souvisejícího s realizací podnikatelského projektu,

[*] k provozním úvěrům včetně revolvingových na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti a na úhradu provozních nákladů bezprostředně souvisejících s realizací projektu (dále viz program REGION).

Zaručovaný investiční úvěr může být maximálně do 40 % jeho celkového objemu použit i na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti a na úhradu provozních nákladů bezprostředně souvisejících s realizací projektu.

V případě potřeby, zejména u rozsáhlejších projektů s celkovými náklady nad 10 mil. Kč, lze pro posouzení žádosti využít nezávislou expertizu, provedenou na náklady žadatele. Zpracovatele expertizy určí Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s.

4. Forma podpory - regionální záruka za bankovní úvěr

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům podnikajícím ve vybraných okresech na území NUTS 2 Ostravsko a Severozápad regionální záruku za zůstatek bankovního úvěru až do výše 75 % jistiny úvěru a nesplacených úroků nepřesahujících 30 % zůstatku jistiny úvěru (dále viz program Regiozáruka).

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Použití prostředků úvěru v oborech činnosti nezahrnutých do podporovaných OKEČ nebo realizace projektu mimo vymezená území bude postihováno smluvní pokutou ve výši 20 % z poskytnuté výše záruky.

Porušení ostatních podmínek programu bude postihováno smluvní pokutou ve výši 10 % z poskytnuté výše záruky.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých i zahraničních programech. Záruku z tohoto programu nelze poskytnout k úvěrům z programů KREDIT, PREFERENCE, PROVOZ a HRANICE.

7. Doba trvání programu

Doba trvání programu je ohraničena objemem disponibilních finančních prostředků v daném roce.

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Žádost o poskytnutí podpory obsahuje identifikační údaje žadatele, charakteristiku projektu, výdaje na realizaci projektu a jeho financování, údaje o hospodaření žadatele a jeho závazcích, údaje úvěrující banky, zajištění zaručovaného úvěru a prohlášení žadatele. Formuláře žádostí budou k dispozici na všech pobočkách ČMZRB.

9. Platnost programu

Žádostí o podporu lze podávat od 2. 1. 2001 na všech pobočkách ČMZRB. Žádost o regionální záruku je nutné předložit osobně.

C. PLOŠNÁ PODPORA PODNIKÁNÍ

Plošná podpora podnikání je určená podnikatelům, kteří realizují své podnikatelské záměry na celém území ČR. Jedná se o programy ZÁRUKA, KREDIT, TRH, KOOPERACE, START a SPECIAL, u nichž je poskytovatelem podpory Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s., a dále o programy MARKETING, PORADENSTVÍ, MALÉ PŮJČKY a DESIGN, u nichž je poskytovatelem podpory Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Bližší informace o plošných programech podpory malého a středního podnikání lze získat na odboru podpory podnikání Ministerstva průmyslu a obchodu, tel.: 02/24862630, na pobočkách Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s., Praha, na pobočkách peněžních ústavů a u realizujících organizací MPO. Dále uvedené informace jsou pouze orientační. Navrhovatelem těchto programů je Ministerstvo průmyslu a obchodu.

PROGRAM ZÁRUK

pro malé a střední podnikatele

ZÁRUKA

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je pomocí zvýhodněných bankovních záruk k bankovnímu úvěru, leasingu, rizikovému a rozvojovému kapitálu usnadňovat realizaci podnikatelských záměrů malých a středních podniků.

2. Vymezení příjemců podpory

Program je určen malým a středním podnikům se sídlem na území České republiky (dále viz program REGIOZÁRUKA).

Pro účely poskytování záruk za kapitálové vstupy mohou být investory kapitálu subjekty podnikající na území ČR na základě § 2, odst. 2 Obchodního zákoníku (např. fondy rizikového kapitálu, soukromí investoři, banky), s nimiž ČMZRB uzavře dohodu o spolupráci.

3. Podmínky programu

3.1. Pro cenově zvýhodněné záruky a záruky za kapitálové vstupy

Podnikatelský projekt musí mít charakter průmyslové, stavební nebo řemeslné výroby, služeb včetně zdravotnických a lékárenských, obchodu a hromadné osobní dopravy regionálního významu s výjimkou taxislužby, vymezený seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ).

Projekty musí být realizovány na území České republiky.

Podpora se poskytuje:

[*] k investičním úvěrům na pořízení hmotného nebo nehmotného investičního majetku, zejména pozemků, budov, staveb, strojů a zařízení, dopravních prostředků a know-how, na rekonstrukci a modernizaci hmotného investičního majetku, bezprostředně souvisejícího s realizací projektu,

[*] k provozním úvěrům včetně revolvingových na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti a na úhradu provozních nákladů bezprostředně souvisejících s realizací projektu,

[*] k leasingovým smlouvám za předpokladu minimálně 10% účasti podnikatele buď formou akontace nebo ručení vůči leasingové společnosti; záruka se neposkytuje k leasingu osobních automobilů a výpočetní techniky,

[*] ke kapitálovému vstupu investora, pokud příjemce rizikového a rozvojového kapitálu předpokládá dosáhnout minimálně 50 % svých tržeb z podporovaných činností vymezených seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ) uvedených ve společné příloze programů,

[*] k návrhu do obchodní veřejné soutěže.

Zaručovaný investiční úvěr může být maximálně do 40 % jeho celkového objemu použit i na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti a na úhradu provozních nákladů bezprostředně souvisejících s realizací projektu.

Podporovány nebudou projekty obchodní činnosti s vyšším než 20% podílem tržeb z prodeje zboží dováženého příjemcem podpory ze zahraničí na celkových tržbách.

Prostředky kapitálového vstupu musí jeho příjemce využít pro realizaci podnikatelského záměru na území České republiky a v souladu s podmínkami tohoto programu. Tyto prostředky nesmí být příjemcem kapitálu použity na kapitálovou účast v jiných subjektech.

3.2. Pro záruky za návrh do obchodní veřejné soutěže

Záruky jako forma poskytnutí jistoty mohou být poskytovány pouze v případě obchodních veřejných soutěží vyhlášených subjekty se sídlem na území České republiky, jejichž předmětem je dodávka stavebních prací. Za dodávku stavebních prací se považuje dodávka stavby, rekonstrukce, nástavby, přístavby, novostavby apod. v úplném rozsahu podle stavebního povolení a projektové dokumentace pro provedení stavby.

4. Druh podpory

O poskytnutí záruky, její výši a době ručení rozhoduje ČMZRB. Plnění ze záruky může být prováděno pouze v české měně. Příjemce podpory je povinen uhradit poplatky za poskytnutí záruky podle ceníku ČMZRB.

Podpory jsou žadatelům poskytovány na základě smlouvy.

4.1. Cenově zvýhodněná záruka

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům na realizaci podnikatelského projektu cenově zvýhodněnou záruku za zůstatek bankovního úvěru nebo za leasing. Výše cenového zvýhodnění může činit až 9 % p.a.

Maximální výše cenového zvýhodnění u záruky za provozní úvěr je 3,5 mil. Kč za 3 roky.

Cenově zvýhodněná záruka může být poskytnuta na podnikatelský projekt se zajištěním odpovídajícím rizikovosti projektu. Zárukou může být kryta pouze jistina úvěru.

4.2. Záruka za kapitálový vstup

Záruka může být poskytnuta až do výše 70 % kapitálového vstupu, max. 20 mil. Kč.

Za kapitálový vstup investora se pro účely programu považuje:

a) nákup nebo úpis akcií nebo získání obchodního podílu v podniku žadatele (je-li příjemcem kapitálu a. s. nebo s. r. o.),

b) vklad tichého společníka,

c) úvěr poskytnutý příjemci kapitálu, nezajištěný majetkem příjemce kapitálu.

Cena záruky za kapitálový vstup nepřesáhne 1,5 %, v případě jednoleté a kratší záruky 0,75 % objemu poskytnuté záruky. První polovina ceny záruky bude uhrazena do 6 měsíců a druhá polovina do 18 měsíců po podpisu záruční smlouvy. V případě předčasného ukončení záruky se souhlasem investora i příjemce kapitálu bude ČMZRB vracet alikvotní část poplatku příjemci kapitálu.

Současně se zárukou lze investorovi zaručovaného kapitálového vstupu poskytnout dotaci na úhradu nákladů následujících externích služeb bezprostředně se vztahujících k uskutečněnému kapitálovému vstupu:

[*] odborné technické a ekonomické expertizy (vč. daňové a auditorské),

[*] právní služby spojené s tvorbou smluvní dokumentace pro kapitálový vstup, analýzy majetkoprávních a dalších smluvních vztahů příjemce.

Dotace může činit až 3 % z objemu kapitálového vstupu, maximálně však 250 tis. Kč na jeden kapitálový vstup. Dotace bude vyplacena jednorázově na základě žádosti, jejíž součástí budou doklady o skutečných nákladech spojených s přípravou kapitálového vstupu podle předchozího odstavce. Výplata dotace se uskuteční až po uzavření investiční smlouvy mezi investorem a příjemcem kapitálového vstupu. Investor je dále povinen uhradit poplatek za zprostředkování dotace podle ceníku ČMZRB.

4.3. Záruka za návrh do obchodní veřejné soutěže

Záruka může být poskytnuta ve výši minimálně 100 tis. Kč, maximálně však do výše 5 mil. Kč.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Neplnění podmínek programu bude postihováno:

a) vrácením vyplaceného cenového zvýhodnění v případě cenově zvýhodněné záruky a smluvní pokutou ve výši 10 % z poskytnuté výše záruky,

b) smluvní pokutou ve výši 10 % z poskytnuté výše záruky, v případě záruky za kapitálový vstup a záruky za návrh do obchodní veřejné soutěže.

Neplnění podmínek programu u dotace na náklady spojené s přípravou kapitálového vstupu bude postihováno nevyplacením dotace.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých i zahraničních programech. Záruku z tohoto programu nelze poskytnout k úvěrům z programů KREDIT, MALÉ PŮJČKY, PREFERENCE, PROVOZ, HRANICE a START.

7. Doba trvání programu (viz program REGIOZÁRUKA)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program REGIOZÁRUKA)

Investor je povinen na vyžádání poskytnout ČMZRB nezbytné podklady k ověření své důvěryhodnosti, zejména odborné způsobilosti a původu kapitálu, a to před uzavřením rámcové dohody o spolupráci.

PROGRAM ÚVĚRŮ pro malé podnikatele KREDIT

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je umožnit pomocí zvýhodněných investičně zaměřených úvěrů realizaci podnikatelských záměrů malých podnikatelů.

2. Vymezení příjemců podpory

Program je určen malým podnikům se sídlem na území České republiky (dále viz program PREFERENCE).

3. Podmínky programu

Podnikatelský projekt musí mít charakter průmyslové, stavební nebo řemeslné výroby, služeb včetně zdravotnických a lékárenských, obchodu a hromadné osobní dopravy regionálního významu s výjimkou taxislužby, vymezený seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ).

Podpora se poskytuje pouze na pořízení hmotného nebo nehmotného investičního majetku, zejména pozemků, budov, staveb, strojů a zařízení, dopravních prostředků a know-how, na rekonstrukci a modernizaci hmotného investičního majetku bezprostředně souvisejícího s realizací projektu.

Projekty musí být realizovány na území České republiky.

Úvěr může být maximálně do 40 % jeho celkového objemu použit i na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti a na úhradu provozních nákladů bezprostředně souvisejících s realizací projektu.

Podporovány nebudou projekty obchodní činnosti s vyšším než 20% podílem tržeb z prodeje zboží dováženého příjemcem podpory ze zahraničí na celkových tržbách.

V průběhu kalendářního roku lze každému žadateli poskytnout podporu pouze na jeden podnikatelský projekt.

4. Druh podpory

Zvýhodněný úvěr pro malé podniky

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům s počtem zaměstnanců do 50 osob úvěr se splatnosti při poskytnutí úvěru max. 6 let a s pevnou úrokovou sazbou 7 % p.a.

Úvěr může být poskytnut až do výše 4 mil. Kč.

Úvěr bude zajišťován podle běžných bankovních pravidel, a to včetně možnosti jištění z úvěru pořízenými prostředky.

O poskytnutí úvěru rozhoduje ČMZRB v závislosti na rizikovosti projektu a splnění podmínek programu.

Úvěr bude žadatelům poskytován na základě smlouvy.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Použití prostředků úvěru v oborech činnosti nezahrnutých do podporovaných OKEČ nebo realizace projektu mimo vymezená území bude postihováno okamžitou splatností poskytnutého úvěru a smluvní pokutou ve výši 10 % z počáteční výše úvěru.

Porušení ostatních podmínek programu bude postihováno smluvní pokutou ve výši 10 % z počáteční výše úvěru.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých i zahraničních programech. K úvěru z tohoto programu nelze poskytnout záruku z programů ZÁRUKA, REGIOZÁRUKA a REGIOZÁRUKA 2 nebo příspěvek na úhradu úroků z programů TRH, REGION, REGION 2, VESNICE a REGENERACE.

7. Doba trvání programu (viz program PREFERENCE)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program PREFERENCE)

PROGRAM PODPORY

malých a středních podnikatelů

TRH

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků na domácích i zahraničních trzích. Podpora je určena malým a středním podnikům v přípravě podmínek vstupu do jednotného trhu EU.

2. Vymezení příjemců podpory (viz program ZÁRUKA)

3. Podmínky programu (viz program KREDIT)

Certifikační orgán musí mít ke dni vystavení certifikátu platnou akreditaci na příslušnou činnost.

3.1. Pro poskytnutí příspěvku na úhradu úroků

Podpora se poskytuje pouze žadatelům, kteří vlastní certifikát podle norem řady ISO 9000 nebo ISO 14000 nebo mají zaveden program EMAS (dále viz program VESNICE).

3.2. Pro poskytnutí dotace na získání certifikátu

Musí být zavedena certifikace systému environmentálního managementu v podniku podle norem řady ISO 14000 nebo v souladu s požadavky programu EMAS nebo zaveden a certifikován systém řízení jakosti podle norem řady ISO 9000, akreditovanými orgány a akreditovanými environmentálními ověřovateli pro program EMAS. Certifikace musí být vydána certifikačním orgánem akreditovaným signatářem Evropské mnohostranné dohody o akreditaci (MLA EA) a musí být platná po celou dobu poskytování podpory.

Dotace se vztahuje na poplatky, platby za poradenskou a školící činnost, právní, ekologické, energetické a jiné audity, související s vydáním nového certifikátu nebo zavedením programu EMAS. Dotace se neposkytuje k úhradě nákladů spojených s obnovením certifikátu.

Dotace se vztahuje pouze k certifikátům vydaným v příslušném kalendářním roce a ve druhém pololetí předcházejícího roku.

3.3. Pro poskytnutí dotace na získání značky shody s normou ČSN TEST

Získání značky shody s normou ČSN TEST, která bude vydána zkušebnou, oprávněnou k udělení této značky Českým normalizačním institutem.

Dotace se vztahuje pouze ke značkám shody vydaným v příslušném kalendářním roce a ve druhém pololetí předcházejícího roku.

4. Druh podpory

O poskytnutí všech forem podpory rozhoduje ČMZRB v závislosti na splnění podmínek programu.

Podpory budou vybraným žadatelům poskytovány na základě smlouvy.

4.1. Příspěvek na úhradu úroků

Příspěvek se poskytuje ve výši 5procentního úroku z bankovního úvěru určeného na realizaci podnikatelského projektu.

Celková výše příspěvku nesmí přesáhnout 5,0 mil. Kč (viz program REGION).

4.2. Dotace na získání certifikátu

Program umožní získat dotaci na certifikaci podle norem řady ISO 9000 nebo ISO 14000 a na zavedení programu EMAS ve výši 50 % nákladů na poplatek za vydání certifikátu a nákladů na odborné poradenské služby v souvislosti s certifikací nebo zaváděním programu EMAS.

Dotace se vyplácí až po získání certifikátu a předložení dokladů o nákladech na jeho pořízení. Maximální výše této dotace je 200 tis. Kč.

Výše dotace na certifikaci integrovaného systému podle norem řady ISO 9000 společně s ISO 14000 činí 50 % nákladů; maximální výše této dotace je 300 tis. Kč.

4.3. Dotace na získání značky shody s normou ČSN TEST

Program umožní získat dotaci na získání značky shody s normou ČSN TEST ve výši 50 % nákladů na poplatek za vydání uvedené značky.

Dotace se vyplácí až po získání značky a předložení dokladů o nákladech na její pořízení. Maximální výše této dotace je 30 tis. Kč na každý testovaný výrobek.

Maximální výše této dotace je 200 tis. Kč pro jednoho příjemce podpory za kalendářní rok.

Dotaci lze poskytnout pouze jedenkrát na každý výrobek.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Neplnění podmínek programu v případě poskytnutí dotace na získání příslušného certifikátu, na zavedení programu EMAS nebo na získání značky ČSN TEST bude postihováno nevyplacením dotace.

Nesplácení úroků podpořeného úvěru nebo neobnovení platnosti certifikátu bude postihováno zastavením vyplácení příspěvku na úhradu úroků. Neplnění ostatních podmínek programu bude postihováno vrácením již vyplaceného příspěvku na úhradu úroků, smluvní pokutou ve výši 10 % vyplaceného příspěvku a zastavením dalšího vyplácení příspěvku.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu při poskytnutí dotace na úhradu úroků nevylučuje možnost účasti v dalších českých a zahraničních programech. Dotaci na úhradu úroků z tohoto programu nelze poskytnout ke zvýhodněným úvěrům z programů KREDIT, PREFERENCE, PROVOZ, HRANICE.

7. Doba trvání programu (dále viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (dále viz program REGION)

PROGRAM PODPORY malých a středních podnikatelů vytvářejících kooperační sdružení

KOOPERACE

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je podpora zakládání a rozvoje kooperačních sdružení malých a středních podnikatelů k posílení jejich postavení na trhu.

2. Vymezení příjemců podpory

Příjemcem podpory může být:

a) právnická nebo fyzická osoba působící podle smlouvy o sdružení jako řídící (ústřední) článek sdružení bez právní subjektivity podle § 829 a násl. občanského zákoníku,

b) právnické osoby (hospodářské komory) založené podle zákona č. 301/1992 Sb.,

c) zájmové sdružení právnických osob podle § 20f a násl. občanského zákoníku,

d) občanské sdružení podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů,

e) družstvo nebo společnost založená k uskutečnění činností, které jsou cílem programu, se sídlem na území České republiky

(dále jen "sdružení")

Ke dni podání žádosti musí být členy sdružení minimálně 15 podnikatelských subjektů splňujících podmínky obdobné programu ZÁRUKA.

Činnost sdružení musí směřovat k zajištění rozvoje společné nákupní, odbytové nebo marketingové činnosti a vzdělávání v oborech majících charakter průmyslové, stavební nebo řemeslné výroby, služeb včetně zdravotnických a lékárenských, obchodu a hromadné osobní dopravy regionálního významu s výjimkou taxislužby vymezených dále seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ).

3. Podmínky programu

Podpora může být poskytnuta na úhradu části nákladů projektů na:

- vybudování jednotného informačního systému sledování oběhu výrobků nebo zboží, vývoje zásob, systému společného nákupu a prodeje a jeho provozování a školení pracovníků pro jeho obsluhu,

- vytvoření a využívání jednotného systému prezentace a společné propagace,

- podporu výchovy učňů a dalšího odborného vzdělávání pracovníků.

Podporovány nebudou projekty obchodní činnosti s vyšším než 20% podílem tržeb z prodeje zboží dováženého příjemcem podpory ze zahraničí na celkových tržbách.

Projekty musí být realizovány na území České republiky.

Každému žadateli lze podporu poskytnout pouze jednou za kalendářní rok.

Podporu nelze poskytnout sdružením, kde více než 50 % členů sdružení - podnikatelských subjektů - bylo již účastníky sdružení, které již podporu v rámci programu získalo.

4. Druh podpory

Dotace

Dotace činí maximálně 50 % nákladů na realizaci projektu realizovaného sdružením a je omezena částkou 3 mil. Kč.

Dotace může být vyplácena jen k nákladům vynaloženým nejdříve jeden rok před uzavřením smlouvy o dotaci a nejpozději dva roky po uzavření smlouvy o dotaci. Dotace bude poskytována zpětně za uplynulé čtvrtletí k již vynaloženým nákladům na základě předložených faktur a dokladů o jejich úhradě, a to ve výši 50 % takto prokázaných nákladů.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Neplnění podmínek programu bude postihováno nevyplacením podpory.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých a zahraničních programech. Současně s poskytnutím dotace nemůže být příjemci dotace poskytnut zvýhodněný úvěr z programů KREDIT, PREFERENCE, PROVOZ, HRANICE.

7. Doba trvání programu (viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program REGION)

PROGRAM ÚVĚRŮ

pro podnikání pracovníků uvolněných z hutního průmyslu

START

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je umožnit pomocí zvýhodněných úvěrů vstup do podnikání a jeho rozvoj v počáteční fázi pro pracovníky uvolněné ze zaměstnání v důsledku restrukturalizace hutního průmyslu.

2. Vymezení příjemců podpory

Program se vztahuje na fyzické osoby nebo obchodní společnosti (se sídlem na území ČR) s výjimkou akciových (dále jen "podnikatelské subjekty"), které získaly živnostenské oprávnění pro živnost volnou nebo živnostenské oprávnění pro některou živnost regulovanou na základě průkazu odborné způsobilosti včetně rekvalifikace (příp. splnily tento požadavek prostřednictvím odpovědného zástupce) nebo jiné oprávnění k podnikatelské činnosti podle zvláštního zákona.

Příjemcem podpory je podnikatelský subjekt, který je fyzickou osobou nebo ve kterém jsou k datu podání žádosti společníky nebo členy občané, kteří byli uvolněni ze zaměstnání z podniků hutní výroby, uvedených v příloze programu na základě § 46 odst. 1, písm. a)-c) zákona č. 65/1965 Sb. z důvodu nadbytečnosti, a to v době od 1. 7. 1999 (dále jen "oprávněný občan"). Oprávněný občan musí být zaměstnán u podniku hutní výroby před svým uvolněním minimálně po dobu 1 roku.

Podnikatelský subjekt musí dále současně splňovat podmínky obdobné programu KREDIT.

3. Podmínky programu (obdobné programu KREDIT)

Úvěr může být maximálně do 50 % jeho celkového objemu použit i na zásoby, pohledávky do lhůty splatnosti a na úhradu provozních nákladů bezprostředně souvisejících s realizací projektu.

Žadatel o podporu je povinen předložit živnostenské oprávnění, příp. jiné oprávnění k podnikatelské činnosti podle zvláštního zákona odpovídající charakteru projektu, na který má být podpora poskytnuta, nebo prokázat splnění této podmínky prostřednictvím odpovědného zástupce.

Oprávněný občan musí být majitelem, společníkem nebo členem podnikatelského subjektu po celou dobu poskytování podpory.

Na každého oprávněného občana lze poskytnout podporu z tohoto programu pouze jednou.

Příjemce podpory je povinen předložit Českomoravské záruční a rozvojové bance nejpozději do 9 měsíců po poskytnutí úvěru účetní doklady, prokazující použití nejméně 50 % použité částky úvěru v souladu s podmínkami programu na pořízení hmotného nebo nehmotného investičního majetku.

Příjemce úvěru je povinen ve smluvně dohodnutém termínu a výši splácet bezúročný úvěr.

Hmotný investiční majetek pořízený z úvěru musí příjemce podpory pojistit po celou dobu poskytování podpory a vinkulovat pojistné plnění ve prospěch ČMZRB.

4. Druh podpory

Bezúročný úvěr

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům úvěr na realizaci podnikatelského záměru.

Úvěr bude poskytován až do výše 0,5 mil. Kč na každého oprávněného občana, maximálně však ve výši 3 mil. Kč pro jednoho příjemce podpory.

Doba splatnosti při poskytnutí úvěru je max. 6 let. Úvěr bude splácen rovnoměrnými čtvrtletními splátkami. První splátka úvěru bude stanovena v době od 9 do 12 měsíců ode dne jeho poskytnutí.

Úvěr se poskytuje bezúročně.

Úvěr bude zajištěn vlastní bianco směnkou příjemce podpory. Pokud je příjemcem podpory obchodní společnost, musí být úvěr zajištěn bianco směnkou podepsanou všemi společníky nebo členy příjemce podpory jako směnečnými ručiteli.

O poskytnutí úvěru rozhoduje ČMZRB v závislosti na splnění podmínek programu.

Úvěr bude žadatelům poskytován na základě smlouvy. Smlouva bude obsahovat rozsah podpory vázaný na plnění podmínek programu.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Použití prostředků úvěru v oborech činnosti nezahrnutých do podporovaných OKEČ, realizace projektu mimo území České republiky a opožděné prokázání účelovosti použití úvěru na hmotný a nehmotný investiční majetek bude postihováno okamžitým splacením poskytnutého úvěru a smluvní pokutou ve výši 10 % z počáteční výše úvěru.

Prodej podniku oprávněným občanem nebo ukončení členství, příp. odstoupení oprávněného občana jako společníka z podniku bude postihováno okamžitým splacením poskytnutého úvěru a smluvní pokutou ve výši 10 % z počáteční výše úvěru.

Použití úvěru z méně než 50 % na pořízení hmotného a nehmotného investičního majetku bude postihováno vrácením části čerpaného úvěru až do výše zabezpečující splnění podmínky programu.

Prodlení s úhradou plné výše dvou po sobě jdoucích splátek úvěru bude postihováno okamžitým splacením poskytnutého úvěru.

Porušení ostatních podmínek programu bude postihováno smluvní pokutou ve výši 10 % z počáteční výše úvěru.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých i zahraničních programech.

K úvěru z tohoto programu nelze poskytnout záruku z programů ZÁRUKA a REGIOZÁRUKA.

7. Doba trvání programu (viz program PREFERENCE)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program PREFERENCE)

Uzavření smlouvy o podpoře a vedení běžného účtu je bez poplatku pro klienta.

PROGRAM PODPORY

malých a středních podniků vytvářejících podmínky pro zaměstnávání občanů z problémových skupin obyvatelstva

SPECIAL

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je zvýšit zaměstnanost občanů z problémových skupin obyvatelstva.

Program je koncipován jako doplňkový k programům ZÁRUKA, KREDIT, TRH, KOOPERACE, REGION, VESNICE, REGENERACE, PREFERENCE, PROVOZ, HRANICE a REGIOZÁRUKA.

2. Vymezení příjemců podpory

Program je určen podnikatelským subjektům se sídlem na území České republiky, které realizují svůj podnikatelský záměr a umožní zaměstnávání občanů z problémových skupin obyvatelstva. Za příslušníky této skupiny jsou pro účely tohoto programu považováni občané se změněnou pracovní schopností (včetně invalidů) a občané společensky nepřizpůsobení (podle § 91 zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení).

Příjemce podpory musí v době podání žádosti využívat podporu v některém z programů ZÁRUKA, KREDIT, TRH, KOOPERACE, REGION, VESNICE, REGENERACE, PREFERENCE, PROVOZ, HRANICE, REGIOZÁRUKA.

3. Podmínky programu

Rozhodující podmínkou je zvýšení zaměstnanosti občanů z problémových skupin obyvatelstva. Žadatel o podporu musí v předloženém projektu uvést předpokládaný počet osob z problémových skupin obyvatelstva, které po datu podání žádosti nově zaměstná v následujících 4 kalendářních letech včetně roku podání žádosti, a to na plný nebo částečný úvazek.

[*] K vyplacení podpory musí žadatel předložit za uplynulý rok vždy do 28. 2. následujícího roku tyto dokumenty, že zaměstnávaná osoba je společensky nepřizpůsobená, o změněné pracovní schopnosti nebo invaliditě zaměstnávané osoby.

4. Druh podpory

Dotace

Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům dotaci na každého nově přijatého zaměstnance z problémových skupin obyvatelstva ve výši 4000 Kč za každý jím prokazatelně odpracovaný měsíc po dobu 4 let včetně roku podání žádosti. Za nově přijaté se považují zaměstnanci, jejichž pracovní smlouva byla sepsána po datu podání žádosti o podporu.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Neplnění podmínek programu bude postihováno nevyplacením podpory na každého nově přijatého zaměstnance z problémových skupin obyvatelstva.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých a zahraničních programech.

7. Doba trvání programu (viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení (viz program REGION)

PROGRAM PODPORY

malých a středních podniků poskytováním vývozních informačních, poradenských a vzdělávacích služeb MARKETING

1. Předmět a účel podpory

Základním cílem programu je usnadnění přístupu českých malých a středních podniků na zahraniční trhy a snížení rozdílu v objemu a kvalitě informačních, poradenských a vzdělávacích služeb ve srovnání s obdobnými podniky, které působí v EU.

Program umožní malým a středním podnikům (MSP) zvyšovat obrat a zisk využíváním obchodních příležitostí, které existují na světovém trhu. Současně program přispěje k zapojení českých MSP do jednotného vnitřního trhu EU.

2. Vymezení příjemců podpory (viz program ZÁRUKA)

3. Podmínky programu

Využití dotace výhradně pro vlastní výrobky a služby žadatele.

Využití dotace výhradně pro služby spojené s vývozní činností žadatele z České republiky nebo účastí na veletrhu nebo výstavě. Program nebude podporovat činnosti spojené s dovozem zboží a služeb do České republiky.

Partnerská spolupráce s CzechTrade, experty CzechTrade v zahraničí nebo s dalšími podniky obdobného zaměření, pokud bude takováto spolupráce pro provádění zahraničně obchodních aktivit nejvýhodnější.

Podporovány nebudou projekty obchodní činnosti s vyšším než 20% podílem tržeb z prodeje zboží dováženého příjemcem podpory ze zahraničí na celkových tržbách.

Dotace budou žadatelům poskytovány na základě smlouvy.

4. Druhy podpor

O poskytnutí podpory rozhoduje generální ředitel CzechTrade České agentury na podporu obchodu na základě doporučení odborné komise programu.

4.1. Marketingové informace

Program umožní získat dotaci na marketingové informace ve výši 60 % vynaložených nákladů. Maximální výše této dotace je 100 000 Kč za rok.

4.2. Marketingové vzdělávání

Program umožní získat dotaci na marketingové vzdělávání ve výši 60 % vynaložených nákladů. Maximální výše této dotace je 50 000 Kč za rok.

4.3. Marketingové propagační materiály a internetový marketing

Program umožní získat dotaci na tvorbu propagačních materiálů ve výši 60 % vynaložených nákladů. Maximální výše této dotace je 150 000 Kč za rok.

Program umožní získat dotaci na tvorbu internetových stránek včetně výtvarného návrhu prezentace podniku nebo výrobku ve výši 60 % vynaložených nákladů. Maximální výše této dotace je 50 000 Kč za rok.

4.4. Exportní a marketingové poradenství

Program umožní malým a středním podnikům získat dotaci na exportní a marketingové poradenství v agentuře CzechTrade.

Nejvyšší hodinová sazba je stanovena na 500 Kč a dotace bude poskytována ve výši 60 % vynaložených nákladů.

4.5. Dotace na prezentace, výstavy a veletrhy

Program umožní malým podnikům získat dotaci na:

a) zahraniční výstavy a veletrhy, s výjimkou oficiálních účastí MPO,

b) tuzemské výstavy a veletrhy s mezinárodní účastí,

c) prezentace pořádané organizací CzechTrade v zahraničí.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Při neplnění podmínek programu budou uplatňovány sankce podle § 44 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých nebo zahraničních programech.

7. Doba trvání programu (viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Zájemci o účast v programu předkládají zpracované žádosti na formulářích, které jsou k dispozici v České agentuře pro podporu obchodu CzechTrade. Příjem žádostí bude zahájen od 2. 1. 2001.

Veškeré informace o programu a jeho aktuálním stavu budou uveřejněny na internetové stránce CzechTrade www.czechtrade.cz.

PROGRAM PODPORY

poradenství a inovačního podnikání pro malé a střední podniky

PORADENSTVÍ

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je umožnit malým a středním podnikatelům (MSP) v ČR získat cenově zvýhodněné odborné služby podnikatelského poradenství, informace a služby podnikatelských inovačních center pro inovační MSP. Služby poskytované v rámci programu podporují zejména zakládání nových podnikatelských subjektů, vytváření nových pracovních míst, zkvalitnění managementu a ekonomickou stabilitu MSP a rozvoj inovačních MSP.

2. Vymezení příjemců podpory

Zvýhodněné služby poskytované v rámci tohoto programu může získat podnikatelský subjekt se sídlem na území ČR vyvíjející podnikatelskou činnost, a občan s trvalým pobytem na území ČR, který se připravuje na zahájení podnikatelské činnosti (dále viz program ZÁRUKA).

3. Podmínky programu

Po dobu platnosti programu lze jednomu žadateli poskytnout pouze jednu dotovanou službu typu úvodní konzultace. Celková výše zvýhodnění poskytnutých služeb, tj. úvodní konzultace a odborné poradenské služby, nesmí přesáhnout 30 000 Kč (dále obdoba programu KREDIT).

4. Druhy podpor

Na poskytnutí zvýhodněné služby v rámci programu není právní nárok. Dotace v procentech se vztahuje k cenám za poskytnuté služby bez DPH. Podpora bude žadatelům poskytována na základě smlouvy. Smlouva bude obsahovat rozsah podpory, vázaný na plnění podmínek programu.

4.1. Dotace na služby podnikatelského poradenství

4.1.1. Úvodní konzultace informativního charakteru

4.1.2. Odborné služby podnikatelského poradenství

4.2. Podpora inovačních firem v podnikatelských inovačních centrech (BIC)

4.2.1. Poskytnutí zvýhodněného pronájmu prostor v podnikatelských inovačních centrech včetně jejich satelitů pro inovační MSP

4.2.2. Poskytnutí dotace na úhradu nákladů na další služby v BIC (el. energie, vodné a stočné apod.)

4.3. Dotace na školení podnikatelů

Na vybraná školení a semináře, která připravují a realizují RPIC, BIC je účastníkům školení, kteří splňují podmínky programu, poskytnuto zvýhodnění ve výši 60 % ceny.

4.4. Dotace na služby Asociace podnikatelek a manažerek (APM)

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Při neplnění podmínek programu budou uplatňovány sankce podle § 44 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších tuzemských nebo zahraničních programech na podporu podnikání.

7. Doba trvání programu (viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Služby v rámci programu jsou poskytovány prostřednictvím regionálních poradenských a informačních center (RPIC) a podnikatelských inovačních center (BIC) a Asociace podnikatelek a manažerek (APM).

Zájemci o získání služeb podporovaných z tohoto programu se obrátí přímo na pracoviště RPIC, BIC, jejichž seznam je v příloze programu, nebo na Asociaci podnikatelek a manažerek, Plzeňská 221/130, 150 00 Praha 5, tel. a fax: 02/5721 8416. Podrobné informace lze získat i na Agentuře pro rozvoj podnikání, Gorazdova 24, 120 00 Praha 2, tel.: 02/ 24 907 663. Příjem žádostí bude zahájen od 2. 1. 2001.

PROGRAM NEBANKOVNÍCH ÚVĚRŮ

pro malé podniky

MALÉ PŮJČKY

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je rozvoj malých podniků poskytnutím potřebného kapitálu.

2. Vymezení příjemců podpory (viz program KREDIT)

3. Podmínky programu

Program je navrhován pro financování podnikatelských projektů rozvojového charakteru, které zajišťují konkurenceschopnost podniku, rozvoj výroby nebo technologie pro výrobní podniky, nebo podniky služeb výrobní povahy (fyzické i právnické osoby), kromě zemědělské a lesnické prvovýroby, pro překonání dočasných výkyvů v hospodaření podniků s perspektivou se z obtížné situace v blízké budoucnosti dostat.

Charakter podnikatelského projektu je vymezen seznamem odvětvové klasifikace ekonomických činností (OKEČ).

Projekty musí být realizovány na území České republiky.

Podpora bude účelově poskytována na financování:

- pořízení hmotného nebo nehmotného investičního majetku (min. 60 % podpory),

- nákupu know-how (max. 40 % podpory),

- nákupu provozního materiálu (max. 40 % podpory),

- řešení přechodného nedostatku likvidity (max. 40 % podpory).

V průběhu roku lze každému žadateli poskytnout podporu pouze na jeden podnikatelský projekt.

4. Druh podpory

Návratná finanční výpomoc

Výše podpory je od 0,3 do 1,0 mil. Kč.

Doba splatnosti je max. 4 roky.

O poskytnutí podpory rozhoduje ARP v závislosti na rizikovosti projektu a splnění podmínek programu.

Podpora bude žadatelům poskytována na základě smlouvy. Smlouva bude obsahovat rozsah podpory, vázaný na plnění podmínek programu. Splátky budou prováděny podle splátkového kalendáře stanoveného ve smlouvě o podpoře.

Podporu lze čerpat v období 3 měsíců od podepsání smlouvy o podpoře v jedné nebo dvou tranších. Splácení podpory bude prováděno ve čtvrtletních termínech počínaje následujícím kalendářním čtvrtletím po převodu peněz na účet klienta. Splácení podpory bude možno odložit až o čtvrt roku.

Na poskytnutí podpory není právní nárok.

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Při neplnění podmínek programu budou uplatňovány sankce podle § 44 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých i zahraničních programech.

7. Doba trvání programu (viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Formuláře žádostí budou k dispozici na všech centrech RPIC a BIC.

Příjem žádostí bude zahájen centry RPIC a BIC od 2. 1. 2001. Žádost o podporu je nutné předložit osobně.

PROGRAM PODPORY DESIGNU

pro malé a střední podniky

DESIGN

1. Předmět a účel podpory

Cílem programu je umožnit malým a středním podnikům vypracování analýzy výrobního programu z hlediska kvality designu, zabezpečit metodickou pomoc při začleňování designu do podnikatelské strategie, při výběru designérů a vytvořit podmínky pro účinnou spolupráci designéra s podnikem.

2. Vymezení příjemců podpory (viz program ZÁRUKA)

3. Podmínky programu (viz program ZÁRUKA)

Žadatel o podporu přistoupí k partnerské spolupráci s DC ČR s tím, že služby hrazené DC ČR využije výhradně pro vlastní výrobky a služby a uplatní Metodiku začlenění designu při vývoji daného produktu vypracovanou DC ČR.

Podnik musí respektovat autorskoprávní a průmyslověprávní ochranu děl odevzdaných designérem, které vzešly z této spolupráce.

4. Druh podpory

Dotace

4.1. Nezávislý expertní posudek o úrovni designu v maximální výši 10 tis. Kč

4.2. Případné organizování prezentace autorů v maximální výši 10 tis. Kč

4.3. Designérské poradenské služby v maximální výši 12,5 tis. Kč

4.4. Program umožní získat dotaci na designérské služby ve výši 50 %; maximální výše dotace může činit 60 tis. Kč

5. Sankce za nedodržení podmínek programu

Při neplnění podmínek programu budou uplatňovány sankce podle § 44 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech.

6. Účast v dalších programech

Účast v tomto programu nevylučuje možnost účasti v dalších českých i zahraničních programech.

7. Doba trvání programu (viz program REGION)

8. Náležitosti žádosti o poskytnutí podpory a způsob jejího předložení

Žádost o poskytnutí podpory obsahuje identifikační údaje žadatele, charakteristiku projektu. Příjem žádostí bude zahájen od 2. 1. 2001.

Zájemci o účast v programu předkládají zpracované žádosti o podporu na formuláři, který je k dispozici v Design centru ČR, tj. na pracovištích DC ČR v Brně a v Praze. Takto vzniklé výrobky bude DC ČR mediálně propagovat a vystavovat na tuzemských a zahraničních akcích.

Programové podpory směrované do vymezených regionů

měr. jed. 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 odh.

Příspěvky

na úhradu úroků mil. Kč 256,4 465,2 813,3 758, 2 592,0 466,8 403,1 284,6 233,0

Zvýhodněný úvěr mil. Kč 59,8 28,4 118,5 100,0 100,0

KREDIT/PREFERENCE

Zvýhodněné záruky mil. Kč 57,1 102,4 144,5 176,0 195, 0 189,0 73, 2 190,5 8,0

cenové zvýh. a reg. zár.

Příspěvky

na pracovní místa mil. Kč 6,9 19,2 5,8 0,2 0, 5

Regionálně orientované

celkem mil. Kč 313,5 567,6 964,7 953,4 792, 8 715,8 505,2 593,6 341,0

Příloha programu region

Vymezení strukturálně postižených regionů

a hospodářsky slabých regionů

Strukturálně postižené regiony Hospodářsky slabé regiony

Děčín Bruntál

Frýdek -Místek Břeclav

Chomutov Český Krumlov

Karviná Jeseník

Kladno Louny

Louny Prachatice

Most Svitavy

Ostrava Tachov

Přerov Třebíč

Teplice Znojmo

Vymezení je graficky znázorněno na výše umístěném obrázku

Poznámka: Vymezení obou typů regionů je převzato z usnesení vlády České republiky č. 682, o Strategii regionálního rozvoje České republiky, ze dne 12. července 2000. Příloha č. 2 ke Strategii "Typy a vymezení regionů se soustředěnou podporou státu" podrobně uvádí metodu vymezení regionů, tj. zvolené ukazatele, algoritmus výpočtu i vlastní výpočet koeficientu hodnocení.

Vymezení okresů s územím euroregionů (celé okresy, pokud je okres členěn do více euroregionů, je uveden pouze jednou) a okresů ČR - Rakouské hranice

euroregion podporované okresy

Nisa Semily Jablonec n. N.

Liberec Česká Lípa

Labe Litoměřice Děčín

Ústí n. L.

Krušnohoří Most Louny

Chomutov Teplice

Egrensis Karlovy Vary Sokolov

Cheb Tachov

Šumava Domažlice Klatovy

Prachatice

ČR - rakouská hranice České Budějovice Český Krumlov

Jindřichův Hradec Jihlava

Třebíč Znojmo

Břeclav Hodonín

Brno-město Brno-venkov

Vymezení území SRN a Rakouska

SRN Svobodný stát Bavorsko

Svobodný stát Sasko

Rakousko Spolková země Hormní Rakousko

Spolková země Dolní Rakousko

Spolková země Vídeň

Společná příloha programů

Kategorie OKEČ podporované

Symboly charakteru podporované činnosti:

průmyslová výroba - PV, stavební výroba - SV, řemeslná výroba - ŘV, služby - S, obchod - O, doprava - D

symbol

C. Dobývání nerostných surovin

14 Dobývání a úprava ostatních nerostů /PV/

D. Zpracovatelský průmysl1)

15 Výroba potravin a nápojů /PV/

17 Textilní průmysl /PV/

18 Oděvní průmysl, zpracování a barvení kožešin /PV/

19 Činění a úprava usní, výroba brašnářského a sedlářského zboží a obuvi /PV/

20 Průmysl dřevařský a korkařský kromě výroby nábytku, výroba košů a proutěného zboží /PV/

21 Výroba vlákniny, papíru a lepenky /PV/

22 Vydavatelství, tisk a reprodukce zvukových a obrazových nahrávek /PV/

23 Koksování, rafinérské zprac. ropy, výroba jaderných paliv, radioaktivních prvků a sloučenin /PV/

24 w Výroba chemických výrobků2) /PV/

25 Výroba pryžových a plastových výrobků /PV/

26 Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků /PV/

27 ( Výroba kovů včetně hutního zpracování 3) /PV/

28 Výroba kovových konstrukcí a kovoděl. výrobků kromě výroby strojů a zařízení /PV/

29 Výroba strojů a zařízení /PV/

30 Výroba kancelářských strojů a počítačů (vč. přístrojů na zpracování dat) /PV/

31 Výroba elektrických strojů a přístrojů jinde neuvedených /PV/

32 Výroba radiových, televizních a spojových zařízení a přístrojů /PV/

33 Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů /PV/

34 w Výroba dvoustopých motorových vozidel, přívěsů a návěsů4) /PV/

35 ( Výroba ostatních dopravních zařízení5) /PV/

36 Výroba nábytku; ostatní zpracovatelský průmysl /PV/

37 Zpracování druhotných surovin /PV/

E. Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody

40 Výroba a rozvod elektřiny, plynu, páry a teplé vody, výroba chladu /PV/

41 Úprava a rozvod vody /PV/

F. Stavebnictví

45 Stavebnictví /SV/

G. Obchod6), opravy motorových vozidel a spotřebního zboží

50.2 Údržba a opravy dvoustopých vozidel /S/

50.3 Prodej součástek a příslušenství dvoustopých motorových vozidel /O/

50.4 Prodej, údržba a opravy motocyklů, jejich součástek a příslušenství /O, resp. S/

52.1 Maloobchod se smíšeným zbožím /O/

52.2 Maloobchod s potravinami a pochutinami /O/

52.3 Maloobchod ve specializ. prodejnách s farmaceutickým a kosmetickým zbožím /O/

52.4 Ostatní maloobchod s novým zbožím ve specializovaných prodejnách /O/

52.7 Oprava osobního zboží a potřeb pro domácnost /S/

H. Pohostinství7) a ubytování

55 Pohostinství a ubytování /S/

I. Doprava, skladování, pošty a telekomunikace

60.21 ( Jiná pozemní osobní doprava na pravidelných linkách8) /D/

60.22 ( Ostatní pozemní osobní doprava nepravidelná9) /D/

63.1 Manipulace s nákladem, skladování /S/

63.21 Ostatní činnosti v pozemní dopravě /S/

64 Činnosti poštovní a telekomunikační10) /S/

K. Činnosti v oblasti nemovitostí, pronajímání movitostí, služby pro podniky a výzkum a vývoj

70.1 Činnosti v oblasti nemovitostí s vlastním majetkem /S, resp. O/

72 Zpracování dat a související činnosti /S/

73 Výzkum a vývoj /S/

74.1 Právní, daňové a podnikatelské poradenstvi; účetnictví a jeho revize; výzkum trhu a veřejného mínění /S/

74.2 Architektonické a inženýrské poradenství a podobné technické služby /S/

74.3 Technické testování, měření a analýzy /S/

74.7 Čištění budov a zařízení jinde neuvedené /S/

74.8 Různé služby jinde neuvedené /S/

M. Školství11)

80.1 Předškolní výchova; základní školství /S/

80.2 Střední školství /S/

80.42.1 Vzdělávání v jazykových školách /S/

80.42.2 Vzdělávání v základních uměleckých školách /S/

80.42.9 Ostatní vzdělávání /S/

N. Zdravotnictví

85 Zdravotnictví, veterinární a sociální činnosti /S/

O. Ostatní veřejné, sociální a osobní služby

90 Odstraňování odpadních vod a pevného odpadu, čištění města /S/

92.1 Výroba, půjčování a distribuce filmů a videozáznamů /ŘV, resp. S/

92.6 Sportovní činnosti /S/

93.01 Praní, chemické čištění textilií a kožešin /S/

93.02 Kadeřnické a kosmetické služby /S/

93.03 Pohřebnictví /S/

93.04 Služby pro osobní hygienu12) /S/

Význam značek:

w V této skupině se vyskytuje specifický sektor - viz poznámky pod čarou; v případě, že výše podpory přesahuje hodnotu 3,5 mil. Kč za 3 roky, musí poskytovatel podpory před poskytnutím podpory podat žádost o povolení výjimky podle § 6 zákona č. 59/2000 Sb.

( V této skupině se vyskytuje citlivý sektor - viz poznámky pod čarou; před poskytnutím podpory musí poskytovatel podpory podat žádost o povolení výjimky podle § 6 zákona č. 59/2000 Sb.

Poznámky:

1) pokud se nejedná o výrobu erotického zboží

2) v případě skupiny 24.7 jde o specifický sektor

3) v případě skupiny 27.1 jde o citlivý sektor

4) v případě skupin 34.1, 34.20.1 a 34.3 jde o specifické sektory

5) v případě skupiny 35.1 jde o citlivý sektor

6) pokud se nejedná o obchod s erotickým zbožím

7) s výjimkou stánkového prodeje ve skupině 55.30 - Provoz restaurací, bufetů apod.

8) jen pro hromadnou osobní dopravu regionálního významu; v případě skupiny 60.2 jde o citlivý sektor

9) v případě skupiny 60.2 jde o citlivý sektor

10) s výjimkou 64.11 - Státní poštovní služby

11) s výjimkou škol zřizovaných státem

12) pokud se nejedná o služby erotického charakteru

Vymezení vybraných okresů na území NUTS 2

Ostravsko a Severozápad

Ostravsko Severozápad

Bruntál Cheb

Nový Jičín Karlovy Vary

Opava Sokolov

Litoměřice

Ústí n. L.

Příloha programu START

Vymezení vybraných okresů na území NUTS 2

Ostravsko a Severozápad

Podnik IČO

Nová huť, a.s., Ostrava - Kunčice 45193258

Vítkovice, a.s., Ostrava - Vítkovice 45193070

Třinecké železárny, a.s., Třinec 18050646

Železárny a drátovny, a.s., Bohumín 47672412

Vysoké pece, a.s., Ostrava 25352954

Jäkl Karviná, a.s., Karviná 47672781

Válcovny plechu, a.s., Frýdek-Místek 14613581

Královodvorské železárny, a.s., Králův Dvůr 14803828

Vítkovice - Válcovna trub, a.s. 25825291

Z-Group, a.s., Praha 44017693

Železárny Veselí, a.s., Veselí nad Moravou 00011380

Železárny Hrádek, a.s., Hrádek 45359016

Železárny Chomutov, a.s., Chomutov 46708715

Válcovny trub Chomutov, a.s., Chomutov 25208977

NOVAL, s. r. o., Kladno 47549742

SCHOLZ Stahlzentrum - OST, s. r. o., Kladno 25649787

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down