01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řepy nabízejí spolupráci

Řepy nabízejí spolupráci Účastníci říjnové mezinárodní konference o regeneraci panelových sídlišť v Praze-Řepích se zajímali o průběh další rekonstrukce a modernizace panelových domů a připravovaných opatřeních pro oživení celého sídliště. Starostovi Vlastislavu Fenclovi jsme položili následující...

Řepy nabízejí spolupráci

Účastníci říjnové mezinárodní konference o regeneraci panelových sídlišť v Praze-Řepích se zajímali o průběh další rekonstrukce a modernizace panelových domů a připravovaných opatřeních pro oživení celého sídliště. Starostovi Vlastislavu Fenclovi jsme položili následující otázky.

[*] Co účastníky konference zaujalo?

Především, že všechny stavební práce na sídlišti probíhají za plného provozu. Kdy při vnitřních úpravách nájemníci ani nemusí na delší dobu opouštět své byty. A také, že na veškerou stavební činnost na sídlišti máme k dispozici jen náš zdroj příjmu, kterým je výtěžnost obecního majetku.

Účinná spolupráce naší správní firmy Optimis se stavbaři a ekonomy městské části nám umožňuje v regeneraci pokračovat, i když ne tak rychle, jak jsme si představovali. Přesto jen v roce 2000 jsme vynaložili do rekonstrukce domů více než 50 mil. Kč. (viz Moderní obec č. 1/2000, s. 13.)

Rovněž bylo oceněno, že jsme převzali dobrou zkušenost z Lipska-Grünau. Podle tohoto sídliště připravujeme centrum sociálních a zdravotních služeb v zrekonstruovaném objektě bývalých jeslí. Zatím je v něm částečný provoz, na dokončení vnitřního vybavení nyní ještě nemáme dost peněz.

Očekáváme, že centrum se na sídlišti stane střediskem pro dříve narozené, kam si přijdou pobesedovat, odpočinout na zahradě. Sem by měli najít cestu i osamělí občané. Maminky se zdravotně postiženými dětmi jistě uvítají, že zde bude pracovat odborný dohled včetně psychologa.

[*] Regenerace sídliště, podle vás, není jen technicko-stavební záležitostí, ale jedná se také o zlepšení životních podmínek.

Je to jedno ze sedmi základních pravidel dlouhodobého projektu, který v Řepích máme a ten chceme postupně realizovat. Naše samospráva má odpovědnost za celkový stav sídliště a jeho oživení. Nechceme, aby se v městské části stalo sociálním problémem.

Usilujeme o to, aby na sídlišti došlo ke stabilizaci obyvatel, a ti na něm našli vše co potřebují a očekávají. Patří k tomu úroveň poskytovaných služeb, lepší životní i kulturní prostředí apod.

[*] Víte tedy, co občané chtějí?

Již od počátku našeho záměru regenerace sídliště jsme počítali s účastí obyvatel. Byli námi osloveni před posledními komunálními volbami a jejich podnětné návrhy jsme přijali. Dalším krokem byla akce Workshop Řepy - volné plochy, při které jsme se obrátili i na žáky základních škol. Na výzvu pod názvem "Jak si představuji svůj domov na sídlišti" jsme dostali potěšující počet výkresů a písemných prací. V nich nám touto formou nejen děti, ale i jejich rodiče sdělili své představy.

Za přispění berlínských architektů nám pomohly k celkovému řešení okolí sídliště. Workshop se nestal jednorázovou akcí, ale chceme na něj později navázat.

[*] Jak jste na názory obyvatel sídliště konkrétně reagovali?

Mimo jiné tak, že v současné době nám odborná firma zpracovává kompletní generel zeleně na sídlišti Řepy, po kterém bylo voláno. Navíc zahrne úpravy dětských, odpočinkových a menších sportovních ploch. Až od firmy dostaneme celkový návrh jak vylepšit a zelení zkrášlit volná místa mezi obytnými bloky, vyzveme občany, aby se společně s námi a zahradníky k projektu ještě vyjádřili. Uvítáme dobré náměty a připomínky.

Oslovíme i naše podnikatele a budeme rádi, jestliže každý z nich finančně přispěje na nákup jednoho stromu. Péči o ně pak převezmeme.

[*] V Řepích jsou i paneláky ve správě dvou bytových družstev a jiných vlastníků. Mají také zájem o komplexní opravy domů?

Chceme je k tomu podnítit už třeba tím, že v zimě připravíme dvoudenní Fórum vlastníků, na které všechny pozveme. Seznámíme je se stavebně technickým stavem paneláků a s možnými postupy při jejich nezbytné rekonstrukci. Fóra se zúčastní také zástupci firem, které se podílejí na regeneraci obecních domů. Odborníci mohou nejlépe poskytnout praktické zkušenosti získané při jejich rekonstrukcích a podat informace o reálných nákladech.

A jestliže máme i typové projekty na modernizaci paneláků, lze je poskytnout ostatním správcům bytového fondu za přiměřenou cenu. K dispozici jim může být i náš stavební dozor. Nabídnout zkušenosti ostatním se stane úkolem poradenského střediska regenerace, které se formuje při naší obecní správní společnosti Optimis.

[*] Uvažujete o tom předat poznatky dalším městům?

Zabýváme se tím, protože i na zmíněné mezinárodní konferenci jsme dostali doporučení, zda bychom nechtěli zpracovat vše, čeho jsme zatím dosáhli a ověřili si při regeneraci sídliště v praxi, do konkrétního konzultačního programu. Ten by se mohl stát základem pro širší poradenskou činnost, snad i pro vybudování celé sítě středisek v ČR.

Přitom víme, že v krajských městech mají být zřízena střediska, kde odborníci poradí, jak postupovat při nezbytných opravách paneláků. Ti se ale zaměří výlučně na technické a stavební záležitosti.

Jenže celkový stav sídliště, jeho sociální stabilizace, služby, životní prostředí, vše, co se týká života jeho obyvatel, to je mnohem širší problém. A za to vše, za lepší genius loci svého sídliště odpovídá samospráva každého města.

Jan Bednařík

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down