01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Alkoholismus a jiné toxikomanie

Alkoholismus a jiné toxikomanie Do samostatné působnosti obcí a krajů spadají podle zákona č. 37/1989 Sb., v platném znění také činnosti na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Ochrana před alkoholismem a jinými toxikomaniemi se podle § 2 zákona č. 37/1989 Sb., v platném znění 1)...

Alkoholismus a jiné toxikomanie

Do samostatné působnosti obcí a krajů spadají podle zákona č. 37/1989 Sb., v platném znění také činnosti na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.

Ochrana před alkoholismem a jinými toxikomaniemi se podle § 2 zákona č. 37/1989 Sb., v platném znění 1) uskutečňuje zejména výchovou (§ 3 téhož zákona), omezujícími opatřeními (§ 4), ošetřením v protialkoholní záchytné stanici (§ 8), léčebně preventivní péčí (§ 9), sociální péčí (§ 10), ukládáním pokut (§ 12) a postihem podle jiných právních předpisů (např. dle trestního zákona).

Demonstrativní výčet činností spadajících na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi do samostatné působnosti obcí a krajů je stanoven v § 15 zákona č. 37/1989 Sb. Patří mezi ně např. sledování a kontrola dodržování ustanovení tohoto zákona, předpisů vydaných k jeho provedení2) a dalších předpisů týkajících se ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi včetně kouření a provádění opatření k odstranění zjištěných nedostatků.

Ke koordinaci a zabezpečování těchto úkolů mohou kraje a obce v samostatné působnosti zřizovat výbory a komise pro ochranu před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.3)

Pokuty za porušení povinnosti

Uvedený zákon dále obcím mj. umožňuje regulovat prodej alkoholu a tabákových výrobků a sankcionovat porušení povinností stanovených touto právní normou.

Pokuty obec ukládá v přenesené působnosti v řízení podle správního řádu /zákon č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), v platném znění/. Odvolacím orgánem proti rozhodnutí obce je okresní úřad, v jehož územním obvodu se obec nalézá. Ukládané pokuty jsou příjmem rozpočtu obce, která je uložila. V ust. § 12 odst. 1 a 2 zákona č. 37/1989 Sb. nalezneme dvě skutkové podstaty správních deliktů.

Podle § 12 odst. 1 zákona č. 37/1989 Sb. uloží orgán obce v přenesené působnosti pokutu až do výše 50 000 Kč právnické osobě, která porušila zákaz, omezení nebo povinnost uvedené v § 4 odst. 1 písm. a), c), e), f), v § 4 odst. 3 a v § 7 odst. 1 písm. c) odst. 2, 3 téhož zákona.

Fyzickým osobám prodávajícím zboží nebo poskytujícím jiné služby, které porušily zákaz, omezení nebo povinnost uvedené v § 4 odst. 1 písm. a), c), e) a f) č. 6, v § 4 odst. 3 a v § 7 odst. 3 uloží orgán obce v přenesené působnosti pokutu až do výše 5000 Kč. Jak u právnických, tak u fyzických osob se jedná o skutkovou podstatu jiného správního deliktu.

Orgánem obce příslušným k uložení pokuty bude vzhledem k § 109 odst. 3 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, obecní úřad, nesvěří-li starosta po projednání s okresním úřadem podle § 103 odst. 4 písm. c) téhož zákona ukládání pokut podle § 12 odst. 1 a 2 zákona č. 37/1989 Sb. komisi rady obce.

Pokutu lze uložit do jednoho roku ode dne, kdy zákaz, omezení nebo povinnost byly porušeny. Uložením pokuty podle § 12 odst. 1 a 2 zákona č. 37/1989 Sb. zůstává nedotčena odpovědnost organizace, popřípadě jejích pracovníků, a občanů prodávajících zboží nebo poskytujících jiné služby vyplývající ze zvláštních předpisů (organizacemi a občany se myslí právnická a fyzická osoba, pojem "organizace" a "občanů prodávajících zboží nebo poskytujících jiné služby" nebyl novelou zákona č. 37/1989 Sb., zákonem č. 132/2000 Sb. na rozdíl od ust. § 12 odst. 1 a 2 nahrazen).

Vybraná ustanovení

Dále je třeba se zmínit o vybraných ustanoveních zákona č. 37/1989 Sb. upravujících jednotlivé zákazy, omezení a povinnosti, za jejichž porušení mohou obce ukládat pokuty.

V § 4 odst. 1 písm. a) zákona č. 37/1989 Sb. se zakazuje prodávat nebo podávat alkoholické nápoje4):

1. osobám mladším osmnácti let5).

2. ve zdravotnických zařízeních6),

3. osobám zjevně ovlivněným alkoholickým nápojem nebo jinou návykovou látkou - osobám řídícím motorová nebo silniční nemotorová vozidla a ostatním osobám uvedeným v § 6 téhož zákona7) k bezprostřednímu požití,

4. při sportovních podnicích,

5. při kulturních podnicích a tanečních zábavách určených pro mládež,

6. při veřejných shromážděních, kulturních podnicích a tanečních zábavách s výjimkou piva a vína,

7. v prostředcích určených výlučně pro vnitrostátní hromadnou dopravu osob a v prostorách souvisejících s touto dopravou určených pro cestující, a to i v restauracích, bufetech a v jídelních, lůžkových a lehátkových vozech s výjimkou piva nejvýše desetistupňového,

8. v závodních jídelnách, kantýnách a bufetech a v ostatních prodejnách v prostorách organizací s výjimkou nízkostupňového piva.

Prodej a kouření

S účinností od 1. 9. 1999 se v § 4 odst. 1 písm. e) zákona č. 37/1989 Sb. zakazuje prodávat tabákové výrobky osobám mladším osmnácti let (dosud platila věková hranice šestnácti let). Vzhledem k tomu, že tento zákon nedefinuje tabákové výrobky, lze využít definice uvedené v § 2 písm. v) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. Podle tohoto ustanovení jsou tabákovými výrobky cigarety, cigarilos, doutníky, tabáky lulkové, dýmkové, cigaretové, šňupací a žvýkací.8)

Ust. § 4 odst. 1 písm. f) zákona č. 37/1989 Sb. vyjmenovává místa, na nichž je kouření zakázáno a v případě porušení tohoto zákazu může být uložena pokuta dle § 12 odst. 1 a 2 téhož zákona. Je zakázáno kouřit:

1. v prostředcích osobní železniční dopravy s výjimkou vyhrazených vozů a v prostředcích ostatní vnitrostátní hromadné dopravy osob a uzavřených prostorách souvisejících s touto dopravou určených pro cestující9),

2. při práci, jestliže v důsledku kouření může dojít k bezprostřednímu ohrožení života, zdraví nebo majetku,

3. na schůzích, poradách a jednáních konaných v uzavřených prostorách,

4. v pracovních místnostech, kde účinkům kouření jsou vystaveni nekuřáci,

5. ve zdravotnických zařízeních, ve školách, v kulturních a uzavřených sportovních zařízeních s výjimkou prostor pro kouření vyhrazených,

6. v prostorách zařízení společného stravování s výjimkou těch, které jsou vyhrazeny pro kuřáky; tam, kde není stavebně oddělená jídelna pro kuřáky, zakazuje se kouřit v době určené pro podávání snídaní, obědů a večeří.

Jak podle vyhlášek

Pokuty podle § 12 odst. 1 a 2 zákona č. 37/1989 Sb. lze ukládat také za porušení povinností stanovených obecně závaznými vyhláškami vydávanými na základě § 4 odst. 3 téhož zákona. Tyto obecně závazné vyhlášky vydává obec v samostatné působnosti. Vyhlášky v samostatné působnosti obce vydává podle § 84 odst. 2 písm. i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích zastupitelstvo obce.

Obec může podle § 4 odst. 3 písm. a) zákona č. 37/1989 Sb. obecně závaznou vyhláškou omezit nebo zakázat v určitých dnech nebo hodinách nebo na určitých místech prodej a podávání alkoholických nápojů nebo tabákových výrobků v zařízeních veřejného stravování, v prodejnách potravin nebo na jiných veřejně přístupných místech.

Podle § 7 odst. 3 zákona č. 37/1989 Sb. jsou organizace a občané, kteří prodávají zboží nebo poskytují jiné služby, na něž se vztahují zákazy a omezení obsažené v § 4 odst. 1 písm. a) č. 1 až 6, písm. e) a f) a v odst. 3 písm. a) a c) téhož zákona, povinni na ně upozornit veřejnost výrazným označením.

V § 5 odst. 1 téhož zákona se stanoví, že každý, kdo prodává nebo podává alkoholické nápoje, jiné návykové látky a výrobky je obsahující nebo tabákové výrobky, na něž se vztahují zákazy obsažené v § 4 odst. 1 písm. a) č. 1, písm. e) a v § 4 odst. 3 písm. c), je povinen odepřít jejich podání nebo prodej osobě, o níž lze mít pochybnost, že splňuje podmínku věku, pokud ji neprokáže úředním dokladem (věk lze prokázat např. občanským průkazem10), cestovním dokladem11), průkazem o povolení k pobytu12), průkazem povolení k pobytu azylanta)13).

Sankce za přestupky

Sankce za přestupky spáchané na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi stanoví také zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů v § 30. Zákaz požívání alkoholických nápojů na pracovišti a kouření v tzv. kontrolovaných pásmech pracovišť s výskytem rizikových faktorů je uložen v § 134c a § 135 odst. 4 písm. e) zákona č. 65/1965 Sb., zákoníku práce, v platném znění.

Zákazy kouření či požívání alkoholických nápojů obsahují také další právní předpisy. Jedná se např. o § 5 odst. 2 písm. a) a b), § 6 odst. 1, § 36 odst. 2, § 38 odst. 1 písm.b) a § 40 odst. 2 vyhlášky č. 99/1989 Sb., o pravidlech provozu na pozemních komunikacích (pravidla silničního provozu), v platném znění (vyhláška má být nahrazena zákonem č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích - viz § 5 odst. 2 písm. a) a b), § 7 odst. 1 písm. d), odst. 2, odst. 3, § 9 odst. 4, § 41 odst. 5, § 44 odst. 1, § 46 odst. 2, § 47 odst. 2 písm. b)), dále např. o § 20 odst. 1 písm. k) zákona č. 289/1995 Sb., o lesích (lesní zákon), v platném znění.

Regulací reklamy na alkoholické nápoje a tabákové výrobky se zabývá zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, v platném znění (zejména § 3 a § 4).1) Zákon je v účinnosti od 1. července 1989 a dosud nebyl zcela přizpůsoben následným změnám v právním řádu ČR, např. na některých místech se dosud užívá pojmů "organizace", "občan" místo pojmů "právnická osoba", "fyzická osoba", zatímco na jiných místech již k této změně terminologie došlo, dále se v zákoně uplatňuje rozdílná výše pokut pro právnické osoby a podnikající fyzické osoby apod.

Poznámky:

1) V příspěvku je pojednáno o znění zákona č. 37/1989 Sb. od 1. 1. 2001.

2) Zákon je prováděn vyhláškou MZSV ČSR č. 187/1989 Sb., kterou se provádí zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Vyhláška upravuje zřizování, správu a činnost protialkoholních záchytných stanic a poskytování léčebně preventivní péče osobám závislým na alkoholu nebo na jiné návykové látce včetně nikotinu.

3) Viz § 117 a § 122 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích a § 76 a § 80 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích

4) Jsou pro účely zákona č. 37/1989 Sb. v § 1 odst. 2 téhož zákona definovány jako lihoviny, destiláty, víno, pivo a jiné nápoje, které obsahují více než 0,75 objemového procenta alkoholu.

5) Podle § 218 trestního zákona lze uložit trest odnětí svobody až na jeden rok tomu, kdo soustavně nebo ve větší míře podává osobám mladším než osmnáct let alkoholické nápoje. Případná zletilost těchto osob nemá význam.

6) Soustavu zdravotnických zařízení stanoví § 31-33 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, v platném znění.

7) Podle § 6 odst. 1 se jedná o osoby, které vykonávají činnost, při níž by mohly ohrozit život nebo zdraví lidí nebo poškodit majetek.

8) Stejná definice tabákových výrobků je stanovena i pro účely zákona č. 303/1993 Sb.

9) Zde by však mohla být sporná místní příslušnost správního orgánu.

10) Zákon č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech.

11) Zákon č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech.

12) Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky.

13) Zákon č. 325/1999 Sb., o azylu.

Hana Neumannová,

právnička, Okresní úřad Olomouc

FOTO Václav Stoupa

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down