01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krizový management

Krizový management Již třetí odborná konference s názvem "Současnost a budoucnost krizového managementu" se ve dnech 29. a 30. listopadu konala v prostorách hotelu Olšanka v Praze 3. Pořadateli akce byla Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově a Institut krizového managementu Vysoké školy...

Krizový management

Již třetí odborná konference s názvem "Současnost a budoucnost krizového managementu" se ve dnech 29. a 30. listopadu konala v prostorách hotelu Olšanka v Praze 3. Pořadateli akce byla Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově a Institut krizového managementu Vysoké školy ekonomické v Praze ve spolupráci s českou pobočkou AFCEA (Armed Forces Communications and Electronics Association). K mediálním partnerům konference s bohatou mezinárodní účastí patřila i Moderní obec.

Hlavním námětem této konference byla globalizace rizik, informační toky a bezpečnost. Z řady dílčích témat jmenujme: Krizové plánování z hlediska ochrany životního prostředí, Webové služby pro komunikaci mezi státní správou a podniky, WAP služba v systému krizových telefonů nebo Vzdělávání v oblasti krizového řízení.

Ředitel odboru obrany a bezpečnosti Úřadu vlády ČR genmjr. Ing. Jindřich Lesný připomenul, že vznikají nové instituce, které je třeba zařadit do systému krizového řízení.

Pro místní správu jsou důležité zejména bezpečnostní rady krajů, okresů a obcí. Bezpečnostní rada kraje by se měla skládat z deseti členů a bezpečnostní rady okresů a obcí z osmi. Genmjr. Lesný připomněl historii vzniku nového systému krizového řízení - jednou z přelomových událostí byl počátek působení bezpečnostní rady státu v roce 1998.

Podle náměstka ministra vnitra plk. Ing. Miroslava Štěpána byl v důsledku přijetí nových zákonů, týkajících se krizového řízení, vlastně dovršen legislativní rámec pro tuto oblast.

Vzniká rovněž Generální ředitelství hasičského záchranného sboru, pro které by možná bylo pro jeho širokou roli vhodnější označení Generální ředitelství záchranného sboru.

Mike Egan, ředitel National Response Centre Washington, seznámil posluchače s modelem krizového řízení ve Spojených státech. Odpovědnost za řízení leží na guvernérech jednotlivých států. V USA existuje právní povinnost ihned informovat National Response Centrum o případných průmyslových či ekologických haváriích a stejně tak má centrum právní povinnost ihned informovat federální vládu. Velmi vyspělý je zde systém informování obyvatelstva o haváriích.

Ke zdrojům informací má okamžitě přístup televizní štáb CNN, pořádají se videokonference a informace jsou ihned zpracovávány pro webové stránky.

Významnou roli v krizovém řízení zde hrají informační technologie - hojně se využívá geografický informační systém, meteorologické modulace a v poslední době hraje významnou roli i sdílení zpracovaných informací v mezinárodním měřítku.

- Vd -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down