01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Záchrana luk, ekonomiky a tradic (IV)

Záchrana luk, ekonomiky a tradic (IV) Před pěti, sedmi lety v naší republice člověk příliš nepochodil s pojmem trvale udržitelný rozvoj. Dnes už jsou odborníci této myšlence mnohem víc nakloněni. Český svaz ochránců přírody Kosenka se snaží uplatňovat Místní agendu 21 ve Valašských Kloboukách a v...

Záchrana luk, ekonomiky a tradic (IV)

Před pěti, sedmi lety v naší republice člověk příliš nepochodil s pojmem trvale udržitelný rozvoj. Dnes už jsou odborníci této myšlence mnohem víc nakloněni. Český svaz ochránců přírody Kosenka se snaží uplatňovat Místní agendu 21 ve Valašských Kloboukách a v mikroregionu Jižní Valašsko.

Místní agenda 21 na Valašsku vychází z projektů, které zde Český svaz ochránců přírody (ČSOP) Kosenka realizoval už řadu let. Pro většinu zdejších lidí to donedávna byli "kytičkáři", kteří většinu času od jara do podzimu tráví kosením zdejších luk. Ty pod kosami doslova jen kvetou.

Přibližně před dvěma lety přišli ochránci přírody s nápadem, že by se na záchraně květnatých luk mohli podílet všichni občané Valašska, kteří budou mít zájem. Nešlo však jen o brigády s kosami v rukou. Akce "Přiveďte ovečku do Valašských Klobouků" si kladla za cíl také podpořit místní ekonomiku a tradice.

Místní samosprávy v okolí, podnikatelé i široká veřejnost se tehdy setkali s výzvou, aby koupí ovečky přispěli k všestranném rozvoji kraje. Nejednalo se však o čistě sponzorské dary. Každý zakladatel stáda obdržel smlouvu, že nejdéle do sedmi let dostane své prostředky zpět.

"Ohlas byl větší, než jsme čekali - ani jsme neuspokojili všechny zájemce, protože nebylo možné začínat s příliš velkým počtem ovcí. Přispěvatelů tak bylo celkem třicet," pochvaluje si úspěch akce Miroslav Janík z ČSOP Kosenka.

Na mnoha místech, kde se dříve kosilo, dnes kvetoucí louky vděčí za svou krásu pravidelnému spásání. To musí být pod kontrolou tak, aby stáda nevypásla louky "na holo". Ovce byly svěřeny do rukou zkušeným místním hospodářům. kteří vědí, že chov ovcí včetně produkce vlny, nemusí být ztrátový. O svém know-how pochopitelně nechtějí hovořit.

Spolu s chovem ovcí by realizátoři projektu rádi vrátili do regionu i další tradice. Snaží se o obnovení tradičních jarmarků, kde se prodávají místní a lidové výrobky, snem do budoucna je záchrana podniku na zpracování vlny Valaška, kde se šily mimo jiné tradiční valašské papuče. Další projekt vedený ČSOP Kosenka si klade za cíl zachovat a rozšířit místní původní odrůdy ovocných stromů.

Členové ČSOP Kosenka spolupracují s několika občanskými sdruženími, s místními samosprávami i s podnikateli a ověřují si principy, na kterých lze Místní agendu 21 rozvíjet, a naopak se seznamují s překážkami. Už zjistili, že čím více je partnerů, tím je spolupráce složitější a vyžaduje větší úsilí. Ne vždy se daří všem vysvětlit, o co vlastně jde: "Někdo k tomu přistupuje s pocitem - vy si dělejte tu vaši "agendu", a my se budeme starat o kulturní dědictví nebo o ekonomický profit. To je ale velké nedorozumění, protože Místní agenda 21 znamená propojení všeho dohromady," vysvětluje Miroslav Janík.

Prostřednictvím výsledků dílčích projektů se zatím daří získat zájem občanů. Bez toho se realizátoři Místní agendy 21 do budoucna neobejdou, neboť plánují zpracovat vizi rozvoje Valašských Klobouků ve spolupráci s širokou veřejností. Absolvovali několik tréninků práce s veřejností, mj. v USA, takže jsou podle vlastních slov dobře připraveni i na velký počet zájemců o diskuzi.

Eva Rázgová,

Ústav pro ekopolitiku, o. p. s.

FOTO MIROSLAV JANÍK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down