01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlatá hvězda z Bruselu

Zlatá hvězda z Bruselu "Zlatá hvězda královskému městu sluší a já si ocenění velice vážím," říká primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter. M ěsto se díky cílevědomému vyhle dávání a intenzivnímu prohlubování partnerských vztahů v zahraničí ocitlo mezi šestatřiceti městy, která ocenila Evropská...

Zlatá hvězda z Bruselu

"Zlatá hvězda královskému městu sluší a já si ocenění velice vážím," říká primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter.

M ěsto se díky cílevědomému vyhle dávání a intenzivnímu prohlubování partnerských vztahů v zahraničí ocitlo mezi šestatřiceti městy, která ocenila Evropská komise v Bruselu. Slavnostní vyhlášení oceněných měst ve finském Oulu 16. června 2000 bylo součástí 21. valného shromáždění Rady evropských měst a regionů.

Členové komise v rámci projektů Evropské unie vyhodnotili jednotlivé realizované projekty ve spolupráci měst.

Jihočeská metropole má dlouholeté partnerské vztahy s několika zahraničními městy, například s bavorským Pasovem, duryňským Suhlem, hornorakouským Lincem, nizozemským Almere, francouzským Lorientem a slovenskou Nitrou.

Vedení jednotlivých měst, kromě oficiální spolupráce, významně podporuje výměnné programy, na které se také tentokrát zaměřila Evropská komise.

Závazek do budoucna

Hlavními kritérii pro získání Zlaté hvězdy byla výše získaných peněz na určitou akci, dále počet aktivních účastníků a také procentuální podíl mladých lidí na výměnných akcích a projektech. Naším cílem je, aby spolupráce a partnerství se zahraničními městy vznikala vždy nejprve na úrovni svazků, spolků, zájmových a profesních sdružení, podniků, firem a podobně, protože se tímto způsobem snažíme zabránit tomu, aby se z deklarované spolupráce dříve či později nestala pouhá formalita.

"Tato prestižní cena, kterou jsem za naše město převzal v polovině června ve finském Oulu, není vázána na žádné finanční ohodnocení a pro České Budějovice je nejen velikým povzbuzením, ale také pochopitelně závazkem do budoucna. V každém případě se jedná o atraktivní vizitku, která může oslovit další partnery ze zahraničí a rozšířit spolupráci. Ta se stane základem soužití v rámci Evropské unie," uvedl primátor.

Konkrétní příklady

Dohoda o spolupráci s německým Suhlem existuje už od roku 1979. Od roku 1996 navázala obě města intenzivnější spolupráci, která probíhá zejména v oblasti kulturní výměny, cestovního ruchu, v pořádání recipročných výstav, ve sportu, v kontaktech hospodářských komor a podnikatelské sféry, ve výměně zkušeností a pracovníků obou radnic. Představitelé města, zástupci hospodářské komory a podnikatelů se zúčastnili Budějovického týdne v Suhlu, který se konal v první polovině října 2000.

"V dalším partnerském městě Almere v Nizozemsku se naši zástupci představili na sportovní Olympiádě mládeže evropských měst. Rada města přijala usnesení, na základě kterého jsme poskytli 400 tisíc korun na publikaci o muzeu J. A. Komenského v Nardenu.

Spolupráce s Lorientem začala po roce 1999 kontakty mezi Arpidou České Budějovice (denní stacionář pro handicapované děti) a podobným centrem pro handicapované děti Kerpap, mezi gymnázii obou měst, mezi výtvarníky, dále spoluprácí cestovních kanceláří a turistickou výměnou. Byla realizována řada projektů, např. kulturní výměny, vzájemné výstavy, výměny mezi Arpidou a Kerpapem, spolupráce univerzit, gymnázií, konzervatoře, regionálních rozvojových agentur a podobně. Tři z uvedených projektů byly financovány Evropskou unií," říká primátor Miroslav Tetter.

S kladným ohlasem se setkala nedávná prezentace Budějovického kraje v Paříži. Společnou snahou bylo nejen představení jižních Čech, ale také co nejširší nabídka. "Konkrétně se tady hovořilo, například o investování v podnikatelských zónách jihočeských okresů, spolupráci v oblasti obchodování, možnostech pobytů, turistických trasách, spolupráci v oblasti školství, kultury, gastronomie a podobně. Myslím, že oboustranný zájem je potřeba zúročit. To samé platí pro další spolupráci s ostatními městy v Evropě," konstatoval primátor Českých Budějovic.

Jitka Welzlová,

FOTO VÁCLAV PANCER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down